24 Ağustos 2010

Emmy 2010: En İyi Yazar Adayları

Senarist/senaryo demek gelmiyor içimden. (Sadece diziler için.) Ne de olsa hepimiz onlardan bahsederken (ya da söz konusu "Lost" olduğunda küfrederken) 'x dizisinin yazarları' diyoruz. "30 Rock"ın konusu da olan dizi yazarları, meslekleri sürekli bir üretkenlik gerektirdiğinden zor bir iş başarıyorlar. ("30 Rock"ta gördüğümüz kadar eğleniyorlar mıdır, orasını bilemiyorum) Sonuçta, yine yönetmenlerde olduğu gibi, her bölümün asıl yazarı başka biri oluyor ve o kişi dizinin genel akışına kendi fikirlerini ve tarzını monte etmek durumunda kalıyor. Dizinin tüm gelmişi ve geçmişiyle ilgili detayları gözardı etmeden yapması gerekiyor bu işi bir de, hem asıl hikayeyi devam ettirip, hem de bölümün kendi hikayesini başlatıp sona erdirerek.

Geçtiğimiz yıl iki kategoride, kazanan diziler 4'er adaylıkla %80 şansa sahipti. Bu yıl ise her üç kategoride de çifter adaylıklı bir dizi bulunuyor. İki yıldır kazanan "30 Rock" ve "Mad Men" ile yılın bombası "The Pacific". Benimse öne çıkan bu adaylardan sadece birine şans verdiğimi ileriki satırlarda göreceksiniz.

En İyi Yazar - Komedi:
30 Rock - "Anna Howard Shaw Day" - Matt Hubbard (1/1)
30 Rock - "Lee Marvin vs. Derek Jeter" - Tina Fey (2/5) & Kay Cannon (0/0)
Glee - "Pilot" - Ryan Murphy (0/0), Brad Falchuk (0/0), Ian Brennan (0/0)
Modern Family - "Pilot" - Steven Levitan (0/1), Christopher Lloyd (0/2)
Office - "Niagara" - Greg Daniels (1/1), Mindy Kaling (0/0)

Komedi kategorisinde "30 Rock" iki bölümü ile aday gösterildi bu yıl. Dizinin yaratıcısı ve başrol oyuncusu Tina Fey'in kaleme aldığı "Lee Marvin vs. Derek Jeter" ve Emmy'li yazar Matt Hubbard imzalı Sevgililer Günü'ne alternatif isim öneren başlığından başlayarak güldürmeyi başaran bölüm "Anna Howard Shaw Day". Bence, ikinci ve üçüncü sezonunda bu dalda ödül kazanmış; hatta bu yıl WGA tarafından En İyi Yazılan Komedi Dizisi ödülü ile ödüllendirilmiş olsa da "30 Rock" bu yıl ödülü kazanamayacak.

Yılın yeni dizilerinden "Modern Family", her bölümünde çok iyi kurgulanmış, 3 ayrı ailenin hem ayrı ayrı hikayelerini başarıyla anlatan, hem de bunları biraraya getirip ortak bir konuda toplayabilen yapısı ile mükemmel bir senaryoya sahip. Bu özelliğindendir ki WGA tarafından Yılın En İyi Yazılan Yeni Dizisi ödülü ile ödüllendirildi ve yine WGA'dan Emmy adayı da olan "Pilot" bölümü ile En İyi Yazılan Komedi Dizisi Bölümü ödülünü de kazandı. Emmy söz konusu olduğunda da bu başarının ödüllendirilmesi hem duygusal olarak hem de mantıklı olarak istediğim durum.

Diğer adaylar ise "Glee"nin pilot bölümü ile "The Office"in 3 yıl önce "Gay Witch Hunt" bölümü ile Emmy kazanan Greg Daniels'ın elinden çıkma "Niagara" adlı düğün bölümü.

En İyi Yazar - Drama:
Friday Night Lights - "The Son" - Rolin Jones (0/0)
Good Wife - "Pilot" - Michelle King (0/0), Robert King (0/0)
Lost - "The End" - Damon Lindelof (0/4), Carlton Cuse (0/3)
Mad Men - "Guy Walks into an Advertising Agency" - Robin Veith (0/2), Matthew Weiner (2/8)
Mad Men - "Shut the Door. Have a Seat." - Matthew Weiner (2/8), Erin Levy (0/0)

Drama kategorisinde ise 2 yıldır olduğu gibi bir "Mad Men" zaferi tekrarlanması muhtemel. WGA'da hem En İyi Yazılan Drama Dizisi, hem de "Guy Walks into an Advertising Agency" bölümü ile En İyi Yazılan Drama Dizisi Bölümü ödülünü alan dizinin rakipleri arasında pilot bölümü ile yeni dizilerden "Good Wife", eski dizilerden adını ilk kez duyduğum "Friday Night Lights" ve final bölümü ile "Lost" var. Kısacası benim tarafımda "Lost" almasın da, varsın "Mad Men" alsın durumu söz konusu.

En İyi Yazar - Minidizi/TV Filmi:
Pacific (Part Eight) - Michelle Ashford (0/0), Robert Schenkkan (0/0)
Pacific (Part Ten) - Bruce C. McKenna (0/1), Robert Schenkkan (/0)
Special Relationship - Peter Morgan (0/1)
Temple Grandin - Christopher Monger (0/0), Merritt Johnson (0/0)
You Don't Know Jack - Adam Mazer (0/0)

"30 Rock" ve "Mad Men" gibi, "The Pacific" de iki bölümü ile aday durumda. Hem dizinin silip süpürme kıvamındaki ilerleyişine (bkz. 7 adet Creative Arts Emmy Awards) ve iki adaylığına rağmen ödülü kazanamaycağını düşünmemin nedeni ise iki kelimeyl açıklanabilir: Peter Morgan. Morgan, 2006'da "Queen" ile Oscar adayı, 2007'de "Longford" ile Emmy adayı, 2008'de ise "Frost/Nixon" ile Oscar adayı olmuş, Broadway için birçok oyun yazmış ve politik dramlarda oldukça başarılı bir isim. "Queen"de İngiliz, "Frost/Nixon"da Amerikan yakın tarihine ne kadar hakim olduğunu ve bu döneme ait politik hikayelerini ne denli başarılı diyaloglarla anlattığını kanıtlamış bir insan ayrıca. "Special Relationship" ise bu iki ülke politikasının birleştiği noktada, Tony Blair ve Bill Clinton'ın ilişkilerine odaklanıyor. Kısacası ödülsüz bir isim ve uzman olduğu konuda yazarak kazandığı bir adaylık var. Ben ödül kokusu alıyorum şahsen.

Sırada: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Adayları

Hiç yorum yok: