12 Ağustos 2010

En İyi Film Müzikleri: 2009

Hepimizin aklında yer etmiş, sinema salonundan çıktığımızda beynimizin içinde çalmaya devam etmiş film müzikleri vardır. Yalnızca o film için yazılmış, sonrasında o filmle özdeşleşmiş müzikler, ya da şarkılar. Arka fonunda çalan bir müzik olmasaydı filmlerin ne denli sıkıcı olabileceğini düşünün. John Williams'sız bir dünya düşünün. Müzikallerin sinemaya uyarlanmadığını, müzik marketlerde "soundtrack" diye bir köşe olmadığını düşünün. Akordeonsuz bir "Amélie", ninnisiz bir "Pan's Labyrinth"... Olmazdı di mi? 2008'de de olmazdı, olmadı:

En İyi Film Müzikleri 2009:

1. Sherlock Holmes - Hans Zimmer: 90lı ve 2000li yılların en büyük film müziği bestecilerinden Hans Zimmer, yılın en iyi popüler filmlerinden birinin, Sherlock Holmes'ü bir süperkahraman ya da bir aksiyon figürü olarak lanse eden Guy Ritchie harikası "Sherlock Holmes"ün müziklerine imza attı ve bu çalışması ile Oscar adayı olmayı başardı geçtiğimiz yıl. 2008'de ünlü kemancı Joshua Bell'e "Defiance"ın sololarını emanet eden James Newton Howard'ın izinden giderek, Zimmer de ünlü keman, viyola ve çello sanatçısı Diego Stocco ile birlikte çalışmış filmin müziklerinde. Balkan ezgileri, müthiş çello partileri ve akordeon seslerinin ağırlıklı olarak duyulduğu bu harika müzikler, kesinlikle filmden çıktığınızda beyninizde çalmaya devam eden cinsten. Tema müziği ve akordeon eşliği ile öne çıkan "Discombobulate", Balkan ezgilerinin en çok hissedildiği "I Never Woke Up in Handcuffs Before" ile eğlenceli bir şekilde başlayan müzikler; Zimmer'in J.N.Howard ile birlikte bestelediği "Batman Begins" ve "Dark Knight" müziklerini anımsatan bir karamsarlığa doğru yol alıyor "He's Killed the Dog Again" ve "Marital Sabotage" ile. "Panic, Shear Bloody Panic" ise adında da geçen panik duygusunu çok iyi ifade eden bir parça. Davul ve timpani sesleri kalp çarpıntılarını, fondaki keman sesleri ise o endişe duygusu olup çıkıyor sanki. Gereksiz uzunluktaki, korno seslerine boğulmuş ve yer yer J.N.Howard eserlerini çokça andıran "Psychological Recovery... 6 Months"ı saymazsak, inanılmaz müzikler Zimmer'in "Sherlock Holmes" için yarattıkları. Orkestrasyonla yetinmeyip, bir solistle çalışılan film müziklerinin de başarısını bir kez daha kanıtlıyor.

2. Fantastic Mr.Fox - Alexandre Desplat: Geçtiğimiz yılın en üretken müzisyeni Alexandre Desplat, 2009'da müziklerini yaptığı 6 filmden biri olan "Fantastic Mr.Fox" ile 3. Oscar adaylığını elde etmişti. Sadece albümü dinlediğimde nefret ettiğim, Desplat'yı kendini tekrar etmekle suçladığım ve hiç hoşlaşmadığım country müziğe bolca bok attığım müzikler; filmi izledikten sonra bir şahesere dönüştü gözümde. Film müziklerinin film ile ne kadar içiçe değerlendirilmesi gerektiğinin bir kanıtı sanırım bu. Animasyon filmin müziklerinde country müzik havaları, bando müzikleri ile harmanlanmış durumda. Yay sesleri, ıslık ve flüt ise Desplat için alışılmadık bir şekilde fazla kullanılmış. "Jimmy Squierrel and Co." ve "High-Speed French Train" flüt kullanımına, "Whack-Bat Majorette" ise bando havasına güzel örnekler. "Kristoffersson's Theme" , bir yan karakter için bestelenmiş en güzel karakter temalarından olmuş. Staccato piyano ve flüt sesleri, zil seslerine karışıyor "Kristofersson's Theme"de. Karakterin o enerjikliğini, hızlılığını ve güçlüğünü yansıtıyor. Fakat tıpkı karakter gibi, arkadaki hüzünü yaylılar ile hissedebiliyoruz. Diğer yandan tam bir savaş alanı parçası olan "Great Harrowsfrod Square" başta olmak üzere birkaç parçada karşımıza çıkan çocuk korosunun söylediği şarkı çok eğlenceli. Sözleri filmin uyarlandığı kitaptan aynen alınmış:

"Boggis, Bunce and Bean / One fat, one short, one lean / These horrible crooks / Were so different in looks / But none the less equally mean"

3. Informant! - Marvin Hamlisch: Hamlisch, ben adını ilk kez duymuş olsam da birçok kez Oscar ve Golden Globe törenlerinde adı geçmiş, 70'li yılların efsanevi bestecilerinden. "Informant!"ın da bu yıllarda geçen bir film olduğu düşünülürse, iyi bir tercih olmuş. Hamlisch imzalı "Informant!" müzikleri, yer yer lüks otel lobilerinde piyanistlerin çaldığı müzikleri, yer yer sessiz sinema zamanlarındaki komedi filmlerini anımsatıyor. "Boxes"ın hüznü örneğin, o otel lobisi piyanistlerinin çaldığı müziklerden. Diğer yandan "Car Meeting", Bond filmlerini hatırlatan, flüt ve bas gitarın birbirine yakıştırıldığı iyi müziklerden biri.

4. Up - Michael Giacchino: 2009'da Oscar sahibi olmuş isim Giacchino, tam bir Pixar bestecisi olma özelliğini korumuştu "Incredibles" ve "Ratatouille" sonrasında "Up" ile. (Fakat 2009'da "Star Trek" filminin ve "Fringe" ile "Lost" dizilerinin müziklerine de imza attığını unutmamak gerek) Filmsiz hiçbir şey ifade etmeyen, fakat filme çok şey katan müzikler de diyebiliriz Pixar müzikleri için. "Up"ta da ana tema denilebilecek "Married Life" ve aksiyon teması "Escape from Muntz Mountain" dışında film olmadan dinlemeye değer bir müzik yok kanımca.

5. Angels & Demons - Hans Zimmer: Zimmer, "Sherlock Holmes" ile aklımı almadan önce, "Angels & Demons" ile beğenimi kazanmıştı 2009'da. Özellikle filmin ultra bilim-kurgu, etkileyici ve epik sahnesinde çan ve zil seslerine eşlik eden koral kalabalıkların görkemli bir müziğe dönüştüğü "160 BPM" inanılmazdı. Ayrıca filmde söz konusu olan dört elementten ikisine adanmış tema müzikleri "Air" ve "Fire"; Joshua Bell eşlikli "Science and Religion" gibi parçalar da oldukça iyi. Ne yazık ki filmin müzikleri, "Sherlock Holmes" Zimmer için yeterli düşüncesi ile midir nedir, en azından öncülü "Da Vinci Code" gibi bir Golden Globe adaylığı bile alamadı.

En İyi Film Şarkıları 2009:

1. "All Is Love" - Where the Wild Things Are: "Being John Malkovich" ve "Adaptation" gibi iki akıllıca filmden sonra bir çocuk kitabı uyarlaması ile karşımıza çıkan Spike Jonze, beklentilerimi karşılayamasa da Karen O. imzası taşıyan ve Karen O. and the Kids adı ile bir çocuk korosunun eşliğinde söylenen şımarık, afacan, artık-ne-derseniz-şarkı "All Is Love" benden yüksek puan almayı başardı. Orijinal şarkı açısından oldukça verimsiz geçen bir yılın çok iyi değil, sadece iyi olan şarkılarından biriydi.

2. "I Want to Come Home" - Everybody's Fine: İtalyan sinemasının en iyi filmlerinden "Stanno tutti bene"nin Hollywood versiyonu olan "Everybody's Fine" sıradan ve yaşlanmış bir filmdi. Bu yaşlanmışlığa uygun olarak Paul McCarthy'nin "I Want to Come Home" şarkısı da oldukça huzur verici ve eve dönüş şarkısı kıvamında bir şarkı.

3. "Loin de Paname" - Faubourg 36: Oscar adayları açıklanana kadar varlığından haberdar olmadığım Christopher Barratier filmi "Faubourg 36"nın "Loin de Paname" şarkısı sürpriz bir adaylık alınca dinledim şarkıyı ve anında hak verdim Akademi'ye.

4. "I See You" - Avatar: James Horner'ın Oscar adayı film müzikleri listeme girememiş olsa da, Leona Lewis'in seslendirdiği "I See You", hem müzik-ses uyumu açısından etkileyici bir sonuç çıkarmış ortaya, hem de filmin finali için güzel bir seçim olmuştu.


5. "God Bless Us Everyone" - A Christmas Carol: Pop-opera'nın yükselişe geçtiği günümüzde, animasyon bir filmin şarkısı olarak da bir operacının söylediği aryamsı bir şarkıya rastlamak da şaşırtıcı değil artık. Andrea Bocelli'den dinlediğimiz "God Bless Us Everyone", oldukça görkemli bir Christmas şarkısı. Robert Zemeckis'in teknolojik oyuncaklarını sevmiyorum, ama "Polar Express" gibi "A Christmas Carol" da orijinal şarkılar konusunda dikkatimi çekmeyi başardı.

En İyi Soundtrack Albümleri 2009:

1. (500) Days of Summer OST: Gelmiş geçmiş en iyi romantik filmler listeme üst sıralardan giriş yapmış, ultra-realistik "(500) Days of Summer" soundtrack albümü ile bu yılın "Juno"su oldu benim için. Indie ağırlıklı muhteşem bir seçkiye sahip şarkıları, filmin en iyi yanlarındandı kesinlikle. Filmin senaryosunda önemli bir yeri olan The Smiths şarkısı "Please, Please, Please, Let Me Get What I Want" ve Simon & Garfunkel. 2 adet Regina Spektor şarkısı ("Us" ve "Hero"), Carla Bruni'den "Quelqu'un M'a Dit", filmin en eğlenceli sahnelerinden birine soundtrack olan "You Make My Dreams" ve daha nicesi...

2. Jennifer's Body OST: Saçma sapan bir gençlik filminin, saçmalığının farkındaysa yapacağı en doğru hareket mükemmel bir soundtrack albümü yapmaktır. Soft Rock, Punk ve Indie ağırlıklı "Jennifer's Body" soundtrack'i, orijinal şarkılar da içeriyor: Panic at the Disco'nun film için bestelediği "New Perspective" ve Oscar aday adayı olan, Low Shoulder'dan "Through the Trees". Kısacası, yalnızca albümün ilk şarkısı "Kiss with a Fist" ve son şarkısı "Ready for the Floor" değil, albümün tümü oldukça eğlenceli ve gaz şarkılarla dolu.

3. Inglourious Basterds OST: Hiçbir orijinalliği yok "Inglourious Basterds" soundtrack albümünün. Fakat filmlerinin müziklerini de seçtiği bilinen Quentin Tarantino'nun dehası ve müzik zevki o kadar uyumlu ki; nasıl filmi boyunca sinema tarihine göndermeler yapmışsa, soundtracki de film müzikleri tarihine bir saygı duruşu niteliğinde. Filmin temasına uygun olarak 2. Dünya Savaşı dönemi müzikleri ve Almanca şarkılara da yer verilen albümde özellikle Ennio Morricone'nin film müzikleri oldukça etkileyici ve yerinde kullanılmış.

4. He's Just Not That Into You OST: Kalburüstü romantik-kalabalık-komedilerden "He's Just Not That Into You"nun soundtrack albümü de oldukça kalabalık ve kalburüstüydü. Maroon 5, Lily Allen ve Ting Tings gibi hit grup ve şarkıcılara, kendi oyuncularından Scarlett Johansson'dan "Last Goodbye"a, eskilerden R.E.M ve Cure gibi gruplara yer verilen albümde favorim ise James Morrison'dan "You Make It Real".


5. Funny People OST: Adam Sandler'ı bol bol şarkı söylerken duyabildiğimiz, Judd Apatow'un kızı Maude Apatow'u "Cats" müzikalinden "Memory"i söylerken büyülendiğimiz, Coconut Records ile tanıştığımız ve James Taylor'dan "Carolina In My Mind"ın canlı bir kaydını dinleyebildiğimiz bir albüm "Funny People".

Hiç yorum yok: