19 Ağustos 2010

Emmy 2010: Sanatsal ve Teknik Dallar, Bölüm I

Primetime Emmy Ödülleri, bilindiği üzere izleyicileri sıkıntıdan patlatmamak amacıyla ana dallar dışındaki ödüllerini Creative Arts Emmy Awards adı ile bir hafta önceden buluşturuyor sahipleriyle. Bu yıl da, 21 Ağustos Pazar gecesi dağıtılacak 100’e yakın daldaki sanatsal ve teknik Emmy Ödülleri.

Daha önce yazdığım gibi, 62. Primetime Emmy Ödülleri adayları arasında öne çıkan diziler “The Pacific” (24), “Glee” (19) ve “Mad Men” (17) olmuştu. Bu adaylıklara Creative Arts Emmy Awards açısından bakıldığında da benzer bir tablo ile karşılaşıyoruz: Dizilerde 8 adaylık ile “Glee” ve 7 adaylıkla “Mad Men” ilk iki sırada olurken, onları 5’er adaylık ile “30 Rock”, “Lost” ve “Modern Family” takip ediyor. Minidizi ve TV filmleri söz konusu olduğunda ise 19 adaylıkla “The Pacific”in coştuğunu görmek mümkün olabiliyor.

Yılın bomba müzikal dizisi “Glee”nin, sahip olduğu 8 sanatsal ve teknik daldaki adaylığın (Sanat Yönetimi, Casting, Kostüm Tasarımı, Saç Stilistliği (x2), Makyaj (x2), Ses) 4’ünü dizinin birçok hayranının favori bölümü olan tek bir bölüm ile elde etmiş olması da önemli bir not: 15. Bölüm “Power of Madonna”.

Geçtiğimiz yıl sanatsal dallardaki “Tudors” ve teknik dallardaki “24” ağırlığının kayboluşu ile komedi dizilerinin teknik dallardaki başarısının en önemli temsilcisi “The Office” in yokluğu ise hissedilen durumlardan. “Tudors” yerini “Glee”ye bırakırken, komedi dizilerini bu dallarda “Modern Family” ve “30 Rock” temsil ediyor bu yıl. Teknik dallarda ise herhangi bir üstünlük söz konusu değil: “24”, “Breaking Bad” ve “Lost” bu dallarda birkaç adaylıkla birbirlerine fark atamamış durumdalar.

En İyi Kasting – Komedi/Müzikal
Glee
Modern Family
Nurse Jackie
30 Rock
United States of Tara

En İyi Kasting – Drama
Big Love
Dexter
Friday Night Lights
Good Wife
Mad Men
True Blood

Sanatsal ve teknik dallardaki ödüllerle birlikte dağıtılan, fakat dizilerin başarısında çok önemli bir rolü olduğunu düşündüğüm kasting adayları yukarıdaki gibi. Geçen yıl da söylemiş olduğum gibi yeni diziler ve sıkça konuk oyuncu kullanan başarılı diziler bu dalda öne çıkanb ve ödüşllendirilen diziler oluyor. Komedi dalında ödülü 3 yıl üst üste alan “30 Rock” halen aynı çizgide ilerliyor. Bu yıl Julianne Moore, Matt Damon, Michael Sheen, Jon Hamm, Elizabeth Banks gibi oyuncuları çok yerinde rollerde kullandı “30 Rock”. Fakat son yılların en iyi bir araya getirilmiş kadrosuyla muhteşem bir ilk sezona imza attığını düşündüğüm “Modern Family”, bu daldaki “30 Rock” hakimiyetine son verecekmiş gibi geliyor. Drama dalındaki ödüldeki çekişme ise muhtemelen ödülün geçtiğimiz yılki sahibi “True Blood” ve yeni dizilerden “The Good Wife” arasında olacak.

Yeni dizilerin yarıştığı kategorilerden “Main Title Theme Design” ve “Main Title Theme Music” dallarında aday olan dizi, minidizi ve TV filmlerinden yalnızca birini, onun da yalnızca Pilot bölümünü izledim: “Nurse Jackie”. Dizi, her iki dalda da adaylıklara sahip ve içerik olarak beni kendine çekememiş ve ikinci bölümünü izlemeye ikna edememiş olsa da bu iki kategoride hayli iddialı gözüküyordu. Fakat tabii ki diğer dizilerin açılış sekanslarına da göz atmak şart bu yorumu yapabilmek için.

Daha fazlası, sevdiğim/izlediğim dizilerle ilgili detaylı notların yer aldığı ikinci bölümde…

Hiç yorum yok: