22 Ağustos 2010

62nd Creative Arts Emmy Awards

62. Emmy Ödülleri'nin ilk yarısı dün gece dağıtıldı. Konuk oyuncu ve kasting dallarındaki tahminlerimin yarısı doğru çıkarken, sanatsal dallarda izlediğim dizilerin neredeyse hiç ödül almaması benim için şok edici bir durum. Bu dallarda 8 adaylığı bulunan "Glee" bile geceyi 2 ödülle noktalarken, "Modern Family"nin 3 ödüle layık görülerek sanatsal ve teknik dallarda en çok ödüllendirilen dizi olması sevindirici. "30 Rock"a tek bir ödül bile çıkmaması Akademi'nin "30 Rock" fetişinin sönmeye başladığının habercisi olabilir, fakat "Mad Men"in almış olduğu 2 ödül, drama dalında bir şeylerin değişmeyebileceğinin göstergesi. Başından beri tahmin edildiği gibi "The Pacific" ise 7 ödülle gecenin galibi.


Neil Patrick Harris'in sonunda bir Emmy'si var! (Hayır, hayır, aslında 2 Emmy'si var! Çünkü kendisi dün gece "Outstanding Special Class Programs" dalında "63rd Annual Tony Awards" töreni ile de sunucu olarak yapımcıları ile bir ödül paylaştı.) Betty White, SNL'daki performansı ile rakibelerini sollarken, tahmin ettiğim gibi John Lithgow da geçtiğimiz Altın Küreler'de kazandığı ödülün yanına bir adet de Emmy ekledi.


En İyi Konuk Erkek Oyuncu - Komedi: Neil Patrick Harris (Glee)
En İyi Konuk Kadın Oyuncu - Komedi: Betty White (Saturday Night Live)
En İyi Konuk Erkek Oyuncu - Drama: John Lithgow (Dexter)
En İyi Konuk Kadın Oyuncu - Drama: Ann-Margret (Law & Order: Special Victims Unit)

TV Dizisi Yaratıcı Ödülleri:


"Modern Family"; fazlasıyla hak ettiği kasting ve kurgu dallarının yanısıra ses miksi dalında da bir Emmy kazanarak geceyi 3 ödülle noktaladı. "FlashForward", muhteşem pilot bölümü ile En İyi Dublör Koordinasyonu ödülüne layık görüldü, fakat bu dizinin devamı için yeterli motivasyonu sağlar mı, bilemiyoruz. "Glee", Neil Patrick Harris dışında yalnızca En İyi Ses ödülü ile yetinmek zorunda kaldı, fakat bu ödülün "The Power of Madonna" bölümü ile gelmiş olması biraz olsun yüzümü güldürdü. Diğer yandan Creative Arts Emmy Awards ile ilgili iki ilginçlik dikkatimi çekti. En İyi Orijinal Şarkı, geçtiğimiz yılların aksine asıl ödül töreni yerine bu törende verilmiş, En İyi Sanat Yönetimi (multi-camera) dalı ise ya asıl törene bırakılmış, ya da bu dalda hiçbir aday ödüle layık görülmemiş. 4 yıl üstüste "How I Met Your Mother"ın kazandığı sanat yönetimi ödülünün akıbeti merak konusu. En İyi Orijinal Şarkı kategorisinde ise favorim "How I Met Your Mother"ın "Girls vs. Suits"i yerine "Monk"un veda şarkısı "When I'm Gone"ı tercih etmiş Akademi.


En İyi Kasting - Komedi: Modern Family
En İyi Kasting - Drama: Mad Men
En İyi Animasyon Dizi: Disney Prep & Landing
En İyi Kurgu - Komedi: Modern Family - Pilot
En İyi Kurgu - Drama: Lost - "The End"
En İyi Görüntü Yönetmenliği (half-hour): Weeds - "A Modest Proposal"
En İyi Görüntü Yönetmenliği (one-hour): CSI: Crime Scene Investigation - "Family Affair"
En İyi Sanat Yönetimi (single-camera): The Tudors - Episode#407 & Episode#408
En İyi Sanat Yönetimi (multi-camera): ?
En İyi Kostüm Tasarımı: The Tudors - Episode #408
En İyi Makyaj (non-prosthetic): Grey's Anatomy- "Suicide Is Painless"
En İyi Saç Tasarımı: Mad Men - "Souvenir"
En İyi Müzik: 24 (Sean P.Callery)
En İyi Orijinal Şarkı: Monk -When I'm Gone - "Mr.Monk and the End Part II" (Randy Newman)
En İyi Jenerik Müziği: Nurse Jackie (Wendy Melvoin & Lisa Coleman)
En İyi Açılış Sekansı: Bored to Death
En İyi Ses (half-hour): Entourage - "One Car, Two Car, Red Car, Blue Car" & Modern Family - "En Garde"
En İyi Ses (one-hour): Glee - "The Power of Madonna"
En İyi Ses Kurgusu: 24- "4:00 AM - 5:00 AM"
En İyi Görsel Efektler: CSI: Crime Scene Investigation - "Family Affair"
En İyi Dublör Koordinasyonu: FlashForward - "No More Good Days"


Minidizi/TV Filmi Yaratıcı Ödülleri:
Minidizi/tv filmi sanatsal ve teknik kategorilerinde ise hemen hemen tüm ödüller 2 minidizi ve 1 televizyon filmi arasında paylaşıldı. İlk teaser'ı yayınlandığından beri öncülü "Band of Brothers" gibi Emmy Ödülleri'ni silip süpüreceği belli olan "The Pacific", 7 dalda ödüle layık görülürken; onu 2'şer ödülle bir diğer minidizi "Return to Cranford" ve televizyon filmi "Temple Grandin" izledi.

En İyi Kasting: The Pacific
En İyi Kurgu: Temple Grandin
En İyi Görüntü Yönetmenliği: Return to Cranford
En İyi Sanat Yönetimi: The Pacific
En İyi Kostüm Tasarımı: Return to Cranford
En İyi Makyaj (non-prosthetic): The Pacific
En İyi Makyaj (prosthetic): The Pacific
En İyi Saç Tasarımı: Emma (Masterpiece)
En İyi Müzik: Temple Grandin (Alex Wurman)
En İyi Ses: The Pacific
En İyi Ses Kurgusu: The Pacific
En İyi Görsel Efektler: The Pacific


Gecede dağıtılan diğer ödüllere bakıldığında ise animasyon dizilerde 4 ödülle "Disney Prep & Landing", eğlence programı dalında 3 ödülle "Saturday Night Live", non-fiction programcılıkta 2 ödülle PBS yapımı "National Parks: America's Best Idea", özel program dalında 2 ödülle "Vancouver 2010 Olympic Winter Games Opening Ceremony", reality programlarında ise 2'şer ödülle "Dancing with the Stars", "So You Think You Can Dance" ve "Survivor" öne çıktı.


Diğer dallardaki Emmy Ödülleri, 29 Ağustos Pazar gecesi dağıtılacak.

2 yorum:

Medical Jesus dedi ki...

John Lithgow'u hem Akademi hem de Hollywood Yabancı Basını ödüllendirdi. Umarım Michael C. Hall'u da ödüllendirir bu sene Akademi -geçen sene HYB'nin yaptığı gibi.

Eğer bu sene de En İyi Drama'yı, şu ana kadar ki en muhteşem sezonu ile, Dexter değil de Mad Men alırsa cidden Emmy'lere olan saygım azalacak.

The Tudors'un hala ödül alıyor olabilmesi, A.M.P.A.S.'ın En İyi Kostüm kategorisini hatırlatıyor. İnadına kraliyet dönemlerini konu alan yapımlara veriyorlar bu ödülü. Halbuki ayrılmalı bu kategori. Mad Men'in kıyafetleri de ödüle değer kanımca. Cidden neden CDG'nin yaptığı gibi Period, Contemporary ve Fantasy diye ayrılmıyor bu kategori? Hadi Oscar töreninde kalabalık yaratır, tamam. (Hatta bu kategori ile sınırlı kalmayıp Sanat Yönetimi'ni filan da ayırmalılar.) Ama Emmy'lerde neden bu durum söz konusu değil? Pek çok dizi var. Prime Time Emmy Awards'ta da vermiyorsun nasıl olsa bu kategorileri. Saçmalık.

Heroes'un hala ödül alabiliyor olması şaşırtıcı ama aldığı ödül de Görsel Efekt zaten. Alsın hadi.

En İyi Jenerik Müziği'nin -o kadar dizi izledim, gördüm- hala ve hala Dexter'a ait olduğunu bilir, Dexter'a ait olduğunu söylerim. [Aklıma Lost jeneriği geldi, onu bu kategoriye aday yaptıklarını düşünsenize! Ahah. (Aday filan olmadı değil mi Emre? Olamaz, olmamalı yani. Bir yerlerimle gülerim.)]

Emre dedi ki...

Öncelikle, hemen gerekli düzeltmeyi de yaptığımı belirtmek isterim, Heroes tabii ki halen ödül almıyor, küçük bir copy paste hatası olmuş. En iyi görsel efekt ödülünü CSI aldı.

CDG ve ADG'nin yaptığı gibi contemporary ve fantasy/period şeklinde bir ayrıma gitmek akıllıca olur, fakat çok "niş" ve gereksiz bir hareket olabilir. Guild ödülleri bunun için var. Akademi ödülleri en iyilerin en iyilerini seçmeli, ama bunu yaparken dönem filmlerini/dizilerini de görmezden gelmemeli.(ki 2006 Kostüm dalındaki Oscar adayları çok başarılı bir örneğidir bu durumun. bkz. Queen ve Devil Wears Prada'nın adaylıkları) Zaten öyle olsa bile Tudors ve Mad Men aynı kategoride yarışacaktır. Sonuçta 60'lı yıllar da bir "period".

Main Title Design ve Main Title Theme Music ödüllerine gelince, sadece dizinin yayına başladığı yıl verilebiliyor. Ama ufak bir araştırma yaptım ve içini rahatlatmak için "Lost"un 6 yıl önce bu ödüllere aday gösterilmediğini söyleyebilirim. "Dexter" ise 5 yıl önce Main Title Design dalında Emmy kazanmış, Main Title Theme Music ile ise adaylıkta kalmış.