23 Ağustos 2010

Emmy 2010: En İyi Yönetmen Adayları

Söz konusu filmler değil diziler olduğunda, En İyi Yönetmen kategorisinde işler biraz karışabiliyor. Çünkü bildiğiniz gibi dizilerin hemen hemen her bölümü başka bir ismin elinden çıkıyor. Dizi yönetmenlerinin de bu durumda, hem kendi tarzlarını ve kendilerini dizinin genel havasına uyacak şekilde bölümde belli etmeleri, hem de bunu dizinin genel havasını değiştirmeden ve sınırlarını aşmadan becerebilmeleri gerekiyor. Minidizi/tv filmi kategorisinde verilen En İyi Yönetmen ödülü söz konusu olduğunda ise daha çok Oscar yarışından alışık olduğumuz tarzda, tahmin edilebilir şekilde gelişiyor olaylar. Bu yılın adayları şöyle:

En İyi Yönetmen - Komedi:
Paris Barclay - Glee - "Wheels" (2/3)
Allen Coulter - Nurse Jackie - "Pilot" (0/4)
Ryan Murphy - Glee - "Pilot" (0/1)
Don Scardino - 30 Rock - "I Do Do" (0/2)
Jason Winer - Modern Family - "Pilot" (0/1)

Komedi dizisi kategorisinde "Glee", "Modern Family" ve "Nurse Jackie" gibi yeni dizilerin ve çoğunlukla pilot bölümleri ile kurduğu hakimiyeti görüyoruz. "Glee", pilot bölümünün yanısıra "Wheels" adlı sosyal sorumluluk projesi kıvamındaki bölümü ile de aday. "West Wing" ile 2 Emmy kazamış Barclay, "Sopranos" kökenli Coulter ve "Nip/Tuck" yaratıcılarından ("Glee"nin de yaratıcısı) Murphy bir yana; en iddialı isim bu yıl DGA ödülünü de kazanmış olan Jason Winer. "Modern Family"nin ilk sezonunun 13 bölümünü yöneten yönetmen, mockumentary formatını çok iyi uygulayışı ile dikkat çekiyor ve diziyi farklı kılmayı başarıyor.

Geçtiğimiz yıl 3 ayrı bölümü ile En İyi Yönetmen dalında aday olsa da eli boş dönen "30 Rock", bu yıl da sezon finali "I Do Do" ile aday. Dizinin yaratıcılarından olan ve bu güne dek 29 bölümünü yöneten Don Scardino yönetmen kimliği ile ilk kez "30 Rock"tan bir adaylık kazanıyor. Fakat rakipleri yanında pek şansı yok gibi.

En İyi Yönetmen - Drama:
Jack Bender - Lost - "The End" (0/3)
Lesli Linka Glatter - Mad Men - "Guy Walks into an Advertising Agency" (0/0)
Agnieszka Holland - Treme - "Do You Know What It Means (Pilot)" (0/0)
Michelle MacLaren - Breaking Bad - "One Minute" (0/0)
Steve Shill - Dexter - "The Getaway" (0/0)

Drama kategorisinde ise çoğunlukla Emmy yarışına oldukça yabancı isimler ilk adaylıkları ile damgasını vuruyor. Yeni dizi olarak listede sadece "Treme" yer alırken; kategoride "Lost" ve "Mad Men" arasında bir yarış söz konusu olacakmış gibi gözüküyor. 6 sezondan sonra hayranlarını üzerek ekranlara "The End" adlı spiritüel bölümü ile veda eden "Lost"un finalinin yönetmen Jack Bender, dizinin 36 bölümünü yönetmiş, yaratıcı ve yapımcılarından. Bugüne kadar dizi ile 2 Emmy adaylığı elde etmiş fakat ödüllendirilmemiş olan Bender, diziye iyi bir şekilde veda etmek isteyen Akademi üyelerinin tercihi olacaktır. Diğer yandan iki yıldır üst üste hem En İyi Dizi hem de En İyi Yazar ödüllerini alan "Mad Men"in bugüne kadar hiç yönetmenlik ödülü almamış olması ve dizide yönettiği 6 bölümden "Guy Walks into an Advertising Agency" bölümü ile DGA ödülünün geçtiğimiz yılki sahibi olan Lesli Linka Glatter'ın şansı oldukça fazla.

En İyi Yönetmen - Minidizi/TV Filmi:
Bob Balaban - Georgia O'Keeffe (0/1)
Mick Jackson - Temple Grandin (0/2)
Barry Levinson - You Don't Know Jack (1/1)
David Nutter & Jeremy Podeswa - The Pacific (1/2,0/0)
Tim van Patten - The Pacific (0/4)

Minidizi/televizyon filmi kategorisinde oldukça zorlu bir seçim bekliyor Akademi üyelerini. Sadece Emmy değil, Oscar ve DGA Ödülleri tarihinde de izleri olan birçok isim yarışıyor bu kategoride. "Rain Man" ile Oscar kazanmış Barry Levinson, "Gosford Park" yapımcılarından Bob Balaban, "Live from Baghdad", "Tuesdays with Morrie" gibi televizyon yapımlarının yönetmeni Mick Jackson gibi isimlerin listedeki varlığı, "The Pacific"in kesine yakın zaferine gölge düşürebilir. Yine de 2 bölüm ve 3 yönetmeni ile aday olan minidizi "The Pacific"in şansı oldukça yüksek. Akademi, minidizinin iki bölümünden çift yönetmenli bölüm yerine, "Sex and the City" ve "Sopranos" gibi dizilerde sağlam bir geçmişi olan Emmysiz Tim van Patten'ı tercih edilebilir.
Sırada: En İyi Yazar Adayları

1 yorum:

Medical Jesus dedi ki...

Dexter'ın son bölümünün de bir yönetmenlik harikası olduğunu belirtmek isterim. Ama şans vermiyorum pek.