22 Ekim 2008

45. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ödülleri

Bu yıl 45.si düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ödül töreni geçtiğimiz gece yapıldı. Henüz (2007'de bu amaçla dağıtılmaya başlanan Yeşilçam Ödülleri amacına ulaşır mı bilemiyorum) ABD'nin Akademi Ödülleri, Fransa'nın Cesar Ödülleri, İspanya'nın Goya Ödülleri gibi bir Türk Sineması ödülümüz olmadığı için; eleştirmenlerin dağıttığı SİYAD ile birlikte ülkemizin en prestijli sinema ödülü Altın Portakal. Dolayısıyla Altın Portakal, hem Oscar kıvamında bir ödül töreni ve yarışı; hem de ulusal bir Cannes, Venedik ve Berlin gibi, ünlü yönetmenlerimizin filmlerinin galalarının yapıldığı bir festival olarak algılanıyor yıllardır.

45. Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Yarışma bölümüne katılan 16 filmin arasında, birçok ünlü yönetmenimizin yeni filmleri ve genç yönetmenlerin ilk ya da ikinci filmleri vardı. Cannes Film Festivali'nde 'En İyi Yönetmen' ödülünü kazanan Nuri Bilge Ceylan'ın "Üç Maymun", favori yönetmenlerimden Reha Erdem'in "Hayat Var", Semih Kaplanoğlu'nun "Yumurta"nın öncesini anlattığı "Süt", Yeşim Ustaoğlu'ndan uluslarası festivallerde beğeni toplayan "Pandora'nın Kutusu", Çağan Irmak'tan "Ulak" ve Derviş Zaim'den "Nokta" bu filmlerden sadece birkaçı.

İddialı yönetmenlerin bu iddialı filmleri arasından sıyrılarak zafere ulaşan isimlerin ise çok farklı olduğunu gördük ödüllerin sahipleri açıklandığında. İngiliz yönetmen Ben Hopkins'in yönettiği "Pazar: Bir Ticaret Masalı", Erden Kıral'ın üç yetenekli oyuncuyu buluşturduğu "Vicdan" ve "Nokta" dörder ödülün sahibi oldu. "Başka Semtin Çocukları" üç, "Üç Maymun" ve "Pandora'nın Kutusu" da birer ödül kazandı.
En iyi film ve en iyi senaryo ödüllerinin "Pazar: Bir Ticaret Masalı"na gittiği, en iyi yönetmenin ise "Nokta" ile Derviş Zaim seçildiği törende; yıllardır haketmesine rağmen Altın Portakal'ına kavuşamayan Nurgül Yeşilçay da "Vicdan"daki performansı ile en iyi kadın oyuncu seçildi.
En İyi Film: Pazar: Bir Ticaret Masalı
Jüri Özel Ödülü: Nokta
En İyi Yönetmen: Derviş Zaim (Nokta)
En İyi Senaryo: Pazar: Bir Ticaret Masalı
En İyi Erkek Oyuncu: Tayanç Ayaydın (Pazar: Bir Ticaret Masalı)
En İyi Kadın Oyuncu: Nurgül Yeşilçay (Vicdan)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Volga Sorgu (Başka Semtin Çocukları & Gitmek)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Övül Avkıran (Pandora'nın Kutusu)
En İyi Genç Yetenek: Aydın Bulut (Başka Semtin Çocukları)
En İyi Müzik: Mazlum Çimen (Nokta)
En İyi Görüntü Yönetmenliği: Vicdan
En İyi Kurgu: Vicdan
En İyi Sanat Yönetmenliği: Başka Semtin Çocukları
En İyi Kostüm Tasarımı: Pazar: Bir Ticaret Masalı
En İyi Makyaj/Saç: Vicdan
En İyi Ses: Nokta
En İyi Özel Efektler: Üç Maymun

Hiç yorum yok: