4 Haziran 2010

"The Cove"

Geçtiğimiz yıl dağıtılan tüm belgesel ödüllerini silip süpüren (birkaçını ise en büyük rakibi "Food, Inc."e bırakan) "The Cove"; Mart ayında son ve en büyük ödülü olan Oscar'a da sahip olarak büyük bir başarıya imza attı ve "Yılın En İyi Belgeseli" ünvanını sonuna dek hakettiğini kanıtladı. Yönetmen Louie Psihoyos, başta aktivist ve eski yunus eğitmeni Ric O'Barry olmak üzere; aktivist, dalgıç, belgesel yapımcısı ve sinemacılardan oluşan cesur ve becerikli bir ekiple çalışmış.

Belgesel, Japonya'nın Taiji köyündeki gelenekselleşmiş bir katliamı konu alıyor. Yunuslarla özdeşleşmiş bir köy olan Taiji'de bulunan yunus gösteri merkezlerine ve yunusların sempatik bir simge olarak kullanılmasına rağmen köyün yasaklı bölgesinde her yıl yapılan ve 'koy'u adeta kırmızıya boyayan bir katliamı kaçak bir şekilde görüntüleyip dünyaya duyuran bir ekip var karşımızda. Ekibin her şekilde engellenmeye çalışılması, tüm bunlara rağmen hem cesaretlerini hem de teknolojinin nimetlerini kullanarak başarıya ulaşması da takdire layık bir yan hikaye olarak belgesele bir macera filmi havası katıyor.


60'lı yıllarda "Flipper" dizisinin yunuslarının eğitmenliğini yapan Ric O'Barry; yıllarını bu hayvanlara adadıktan sonra onları daha iyi tanımış ve bilinçli, akıllı hayvanlar olduklarını, esir tutulmamaları gerektiğini savunan bir aktiviste dönüşmüş. Bu radikal değişim, ne yazık ki dizinin kitlelere sevdirdiği yunusların eğlence parklarına, "dolphinarium"lara hapsedilmelerine ve bu amaçla yakalanmalarına engel olamamış. Japonya'da olanlarsa sadece bununla kalmıyor, eğitmenler tarafından seçilmeyen avlanmış yunusların Taiji'de denizin ortasında katledilip etlerinin balina eti olduğu söylenerek satılmasına kadar varıyor.

29. İstanbul Film Festivali programında da yer alan "The Cove", 4 Haziran'da vizyonda. Ayrıca bu Cumartesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde, NTV Yeşil Ekran'ın katkılarıyla, filmi Cinebonus Kanyon sinemalarında öğrenciler ücretsiz, öğrenci olmayanlar ise yarı-fiyatına izleyebilecek. Doğaya ve hayvanlara karşı yapılan bu katliamı etkileyici bir şekilde anlatan belgeseli kaçırmayın.

Ayrıca filmi izledikten sonra, siz de bu katliama karşı daha da bilgilenmek, hatta sesinizi duyurabilmek için ekibin hazırladığı websitesini ziyaret edebilirsiniz.

1 yorum:

mustafa dedi ki...

carpici gercekten.dunya boktan ya