11 Haziran 2010

SİYAD'ın Seçtikleri Beyoğlu Sineması'nda

SİYAD, her yıl olduğu gibi bu yıl da Haziran ayını, bir önceki yılın en iyilerinden seçtiği 10 filmle Beyoğlu Sineması'nı yaşatmaya ayırıyor. Beyoğlu'nun sinemasız kalma yolunda üzücü bir şekilde hızla ilerlediği şu günlerde daha da değer kazanıyor derneğin bu etkinliği. "SİYAD'ın Seçtikleri 2010", geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz yönetmen Zeki Ökten anısına düzenleniyor.

Ülkemizde 2009 yılında vizyona girmiş filmler arasından dernek üyelerin seçtiği 2008 ve 2009 yapımı 10 'En İyi' film şöyle sıralanıyor: "Hunger" (2008 - İrlanda - Yön: Steve McQueen), "District 9" (2009 - ABD - Yön: Neill Blomkamp), "Avatar" (2009 - ABD - Yön: James Cameron), "Wrestler" (2008 - ABD - Yön: Darren Aronofsky), "Milk" (2008 - ABD - Yön: Gus van Sant), "Reader" (2008 - ABD - Stephen Daldry), "Okuribito" (2008 - Japonya - Yön: Yôjirô Takita), "Slumdog Millionaire" (2008 - İngiltere - Yön: Danny Boyle), "Capitalism: A Love Story" (2009 - ABD - Yön: Michael Moore), "Gake no ue no Ponyo" (2008 - Japonya - Yön: Hayao Miyazaki).

SİYAD'ın yılın en iyisi seçtiği "Hunger", fazla bunaltıcı bir atmosfere sahipmiş gibi gözükse de merak uyandıran bir film. Yönetmeni Steve McQueen'in ilk filmi, kendisine Cannes'da bir Altın Kamera, İngiltere'de ise bir BAFTA kazandırmış; başrol oyuncusu Michael Fassbender'in performansı da takdir toplamıştı. Diğer yandan Akademi tarafından 2008'in En İyi Film adayları arasında yer alan 3 film de bulunuyor seçkide: En İyi Film dahil 8 dalda ödülü kazanan pek sevimli pek Hintli film "Slumdog Millionaire"; eşcinsel aktivist Harvey Milk'in hayatını anlatan ve Sean Penn'e ikinci kez En İyi Erkek Oyuncu Oscarı'nı, Dustin Lance Black'e ise En İyi Orijinal Senaryo Oscarı'nı kazandıran "Milk" ve Kate Winslet'e gecikmiş Oscar'ını (kanımca yanlış film ile) kazandıran "Reader"...

Benimse bu filmler içerisinde özellikle tavsiye ettiğim, Neill Blomkamp'in bir ilk film olduğuna inanılmayacak derecede iyi iş çıkardığı ve En İyi Film dahil 4 Oscar adayı olan bilimkurgu filmi "District 9". Johannesburg üzerine 'park eden' bir uzay gemisinden dünyaya 'mülteci' olarak inen uzaylıların ötekileştirilmesini konu alan ve fazlasıyla sembolik toplumsal mesaj içeren bu film; reklam kampanyası ve yapımcısı Peter Jackson'ın adıyla da bolca anılmış ve büyük takdir toplamıştı.

Seçkide dikkat çeken başka bir nokta ise Amerikan filmlerinin hakimiyetindeki listede 2 de Japon yapımı filmin bulunması. 2008'in En İyi Yabancı Film Oscarı sahibi "Okuribito" ve Miyazaki'nin son animasyonu "Ponyo"... Vizyonda ya da festivallerde 8'ini izleme şansı bulduğum bu filmlerden eksiklerimi tamamlamak için kaçırılmayacak bir fırsat sunup; vizyon açısından kısır geçen yaz aylarını renklendiriyor bir kez daha SİYAD. Tüm sinemaseverlere de Beyoğlu Sineması'nı yaşatmak için bir bahane bulmuşken kullanmak kalıyor.

Hiç yorum yok: