20 Haziran 2010

Biraz da Tiyatro: Dušan Kovačević

1948 doğumlu ünlü bir Sırp oyun yazarı, tiyatro yönetmeni, senarist ve sinema yönetmeni Dušan Kovačević'in büyük bir tesadüf eseri iki ay içinde iki oyununu izleme fırsatı buldum: Nisan'da İstanbul Devlet Tiyatrosu'ndan "Profesyonel", Mayıs'ta ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'ndan "İntiharın Genel Provası" adlı oyunları izledikten sonra anlatımına hayran kaldığım bir insan oldu Kovačević.

İlk oyunu "III. Radovan"ı 1973 yılında yazan Kovačević, hepsi daha sonra filmlere uyarlanan ve kendisini Balkanlar'ın ünlü oyun yazarlarından ve yönetmenlerinden biri haline getiren "Maraton Ailesi" (1973), "Buluşma Noktası" (1982), "Balkan Ajanı" (1982) ve "Profesyonel" (1990) gibi oyunlarını yazdı. 1995 yılında Emir Kusturica'nın yönettiği Altın Palmiyeli "Underground"un senaryosunu eski bir oyundan uyarladı. Yazarın son oyunu ise "İntiharın Genel Provası" (2008).

"Profesyonel" (Yazan: Dušan Kovačević, Yön: Işıl Kasapoğlu, İstanbul Devlet Tiyatrosu, 09/10)
Bülent Emin Yarar ve Yetkin Dikinciler'in oynadığı ve upuzun bir diyalog üzerine kurulan oyun, yazıldığı 1990'dan beri ikinci kez sahnelendi bu sezon İstanbul'da. Oyunun 2004 tarihli, Dušan Kovačević tarafından yönetilmiş film verisyonu da İstanbul Film Festivali'nde ülkemizde gösterilmişti. Oyun, parantez içlerinde yaşananlar üzerine demek oldukça yerinde olur. Biri sistemin değiştirmeye çalıştığı, belki de değiştirdiği bir aydın, diğeri ise sistemin bir parçasıyken o aydın tarafından değişmiş bir polisin farkında olmadan birbirlerini ne denli etkilemiş olduklarını anlatan bir oyundu "Profesyonel". Oyun boyunca hiç kaybolmayan akıcılık ve heyecan, sürpriz bir sonla zirveye çıkıyor. Bülent Emin Yarar'ın ustaca oynadığı polis karakteri ile geçtiğimiz aylarda Afife Ödülleri'nde En Başarılı Erkek Oyuncu ödülünü kazandığını da belirteyim.
"İntiharın Genel Provası" (Yazan: Dušan Kovačević, Yön: M. Nurullah Tuncer, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 09/10) İntihar etmeye çalışan bir adam ve ona engel olmaya çalışan insanlar ve ona engel olmaya çalışan hayat. Sevgilisi, bir balıkçı ve her biri birbirinden uç noktalarda dolaşan 4 gizemli kardeş. Serhat Mustafa Kılıç'ın karakterden karaktere bürünerek büyülediği, sahne tasarımcısı ve yönetmen Nurullah Tuncer'in her iki görevinin de fazlasıyla hakkını verdiği 85 dakikalık bir oyun. Serhat Mustafa Kılıç'a, İbrahim Can, Bennu Yıldırımlar ve Bora Seçkin eşlik ediyor. "Kurt neden ot yemez?" diye sormuş bu kez Dušan Kovačević. Oyunun her türlü 21. yüzyıl sahne teknolojisini kullanmış olması ve özellikle sahne tasarımı ile ışık konusunda ön plana çıkması oyuncuların, yazar ve yönetmenin başarısını gölgelememiş. "İntiharın Genel Provası", geçtiğimiz sezonun Afife Ödülleri'ne en çok aday olan oyunlarından biri olsa da 6 daldaki ödüllerin hiçbirini kazanamadı: Yılın En Başarılı Prodüksiyonu, Yılın En Başarılı Yönetmeni (M.Nurullah Tuncer), Yılın En Başarılı Müzikal/Komedi Erkek Oyuncusu (Serhat Mustafa Kılıç), Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Müzikal/Komedi Erkek Oyuncusu (İbrahim Can), Yılın En Başarılı Sahne Tasarımcısı (M. Nurullah Tuncer), Yılın En Başarılı Işık Tasarımcısı (Fatih M. Haroğlu).
Dušan Kovačević'in bir sonraki oyununu ve İstanbul'daki sahnelenişini heyecanla bekliyorum şahsen.

1 yorum:

Günün Notları dedi ki...

İki oyun da çok başarılıydı gerçekten ancak Profesyonel bir adım öndeydi sanki. Kaçıranlar için fırsat, iki oyun da bu sezon sahnede.