23 Aralık 2008

Haftanın Şarkısı #4: "Everybody Knows You Cried Last Night"

İskoçyalı alternatif rock grubu (tarzları country-rock olarak da geçiyor, ama bu kadar sınıflandırmaya karşıyım) The Fratellis, 2005'te Glasgow'daki bir barda çalarak ün kazanmaya başlamış. Bu ünleri İskoçya'dan tüm Britanya'ya yayılmaya başladığında da ilk albümleri "Costello Music", 2006'nın Eylül ayında piyasaya sürülmüş. Grup isimlerini sırasıyla Jon Fratelli, Barry Fratelli ve Mince Fratelli olarak değiştiren; vokalist John Lawler, basçı Barry Wallace ve davulcu Gordon McRory'den oluşmakta.

Costello Music" albümünden çıkan "Henrietta", "Chelsea Dagger", "Whistle for the Choir", "Flathead", "Baby Fratelli" ve "Ole Black'n Blue Eyes" single'larından; Britanya dışında sesini duyurabilen tek şarkı "Chelsea Dagger" olmuş. Ve ülkelerinde 2007 BRIT Ödülleri'nde "Best British Breaktrough Act" ödülünü alsalar da uluslararası anlamda pek başarılı olamamışlar ne yazık ki. Grubun 2008 Haziran ayında çıkan ikinci albümü "Here We Stand"den ise, şu ana kadar "Mistress Mabel", "Lookout Sunshine" ve "A Heady Tale" single'ları çıkmış durumda. Umarım bu albümleri Avrupa ve Amerika'da yeterli ilgiyi görür de, grubun 'feel-good' havası ve 'eller-havaya-rock' konseptinden daha geniş kitleler faydalanır. İskoç aksanı da bonusu.

Grubun ilk kez duyduğum "Whistle for Choir" şarkılarına bir hayranlık beslesem (özellikle sözlerini o sırada başımdan geçmekte olan şeylerle çok güzel bağladığımdan dolayı) ve şu aralar ikinci albümlerini deşmekte olsam da; en sevdiğim şarkılarından biri olan "Everybody Knows You Cried Last Night"ı seçtim bu hafta. The Fratellis'in en sevdiğim yanı, yazdıkları şarkı sözlerinde biraz acı olsa da ara sıra; yine de hareketli, yine de neşeli, yine de canlı, yine de deli-dolu şarkılar söylemeleri. "Says her heart is black but her eyes are brown" da örneğin bu şarkıda geçen en damar satırlardan biri olsa da, o neşeli havasını ve hızını hiç kaybetmiyor şarkı burada da.

"Well, that's what you get
Oh don't get upset
Ridiculous you
Waiting in the queue oh whoopee doo
You could have been
The best that I've seen
Under the red light
Everybody knows you cried last night"

P.S: Birçok indie şarkıyı ve alternatif rock grubunu keşfetmeme yardımcı olduğu gibi, "Whistle for the Choir"ı bana yollayarak güzel bir şey yapmış olan Almul'a özel teşekkürler. :)

Hiç yorum yok: