12 Aralık 2008

2007'nin En İyi 10 Kamera Arkası İnsanı


1. Julian Schnabel - Yönetmen (Le Scaphandre et le Papillon): Elle dergisi editörü Jean-Dominique Bauby'nin geçirdiği kaza sonucu bir gözü dışında her yeri felçli olarak geçirdiği günlerinde kaleme (göze?) aldığı romanından uyarlanan bir filmdi söz konusu olan. "Before Night Falls"un yönetmeni Schnabel, görüntü yönetmeninin de katkısıyla usta işi bir filme dönüştürdü ülkemizde "Kelebek ve Dalgıç Giysisi" olarak gösterilen bu filmi. (Oscar, En İyi Yönetmen Adayı; Altın Küre, En İyi Yönetmen Ödülü)

2. Paul Thomas Anderson - Yönetmen (There Will Be Blood): P.T.Anderson; hırs, petrol, para ve kapitalizm üzerine olan son filminde; Daniel Day-Lewis'i yönetiyor olmanın da getirdiği kolaylıkla rahatsız edici güzellikteki filmlerine bir yenisini daha ekledi. (Oscar, En İyi Yönetmen Adayı)

3. David Cronenberg - Yönetmen (Eastern Promises): Şiddet içerikli filmlerin ustası Cronenberg, sinema tarihine hamamda geçen inanılmaz bir kavga sahnesi bahşettiği bu filmiyle yine karanlık ve yine şiddet dolu bir filme imza attı.

4. Diablo Cody - Yazar (Juno): Juno'yu seyrettiğimden beri o kadar bahsettim ki kendisinden, daha fazla övmek istemiyorum. (Oscar, En İyi Orijinal Senaryo Ödülü; Altın Küre, En İyi Senaryo Adayı)

5. Nancy Oliver - Yazar (Lars and the Real Girl): Şişme bir bebek ve masum ve yalnız bir adamın aşkını anlatan uçuk kaçık senaryosuyla; Diablo Cody'nin gölgesinde kalsa da yaratıcılığı ve akıcılığıyla dikkat çeken bir başka kadın... (Oscar, En İyi Orijinal Senaryo Adayı)

6. Dario Marianelli - Besteci (Atonement): Daktilo sesinden müzik yapmak ve bununla tüm dinleyenleri kendinden geçirmek... (Oscar, En İyi Orijinal Müzik Ödülü; Altın Küre, En İyi Orijinal Müzik Ödülü)

7. Janusz Kaminski - Görüntü Yönetmeni (Le Scaphandre et le Papillon): Tek bir gözle görmenin ne demek olduğunu ve Jean-Do'nun ruhsal değişimini kamerayla anlatmayı başarabilen Janusz Kaminski'nin izlerini 2007'de bir Steven Spielberg filmiyle değil, Julian Schnabel filminde görmüş olduk. (Oscar, En İyi Görüntü Yönetmeni Adayı)

8. Roger Deakins - Görüntü Yönetmeni (Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford): Hem bu filmiyle, hem de "No Country for Old Men" ile iki dalda Oscar adaylığı kazanan usta görüntü yönetmeni Deakins; karakter odaklı bir film olan Assassination of Jesse James'in sakin, durgun, yavaş ve uzuuuuun yaradılışına görüntüleriyle büyü kattı. Özellikle soygun sahnelerindeki ışık kullanımı görmeye değer. (Oscar, En İyi Görüntü Yönetmeni Adayı)

9. Jacqueline Durran - Kostüm Tasarımcısı (Atonement): Keira Knigtley'e giydirdiği dudak uçuklatan yeşil elbiseyle sinemasever bayan öğrencilere mezuniyet kıyafeti seçimlerinde yardımcı olan Durran; "Pride&Prejudice" sonrası ikinci kez bir Joe Wright filmini giydirdi. Tasarımcı, savaş öncesi ve sonrası İngilteresi ile asker kıyafetleri gibi oldukça geniş bir yelpazede çalıştı. (Oscar, En İyi Kostüm Tasarımı Adayı)

10. Francesca Lo Schiavo & Dante Ferretti - Sanat Yönetmeni (Sweeney Todd): Scorsese'nin ayrılmaz ikilisi, bu kez bir Tim Burton filminin karanlık, gotik ve tüyler ürpertici setlerine ve atmosferine imzalarını attı. (Oscar, En İyi Sanat Yönetmenliği Ödülü)

Hiç yorum yok: