15 Aralık 2008

Haftanın Şarkısı #3: "Do You Know What I'm Seeing?"

Çocukluk arkadaşı olan gitarist Ryan Ross ve davulcu Spencer Smith'in Blink-182 coverları çalmalarıyla temelleri atılan, sonradan (eski) basçıları Brent Wilson ve hiperaktif solistleri Brendon Urie'nin de aralarına katılmasıyla "Panic at the Disco!" adını alan grup, ilk albümleri "A Fewer You Can't Sweat Out"u 2005 yılında çıkardı. Sonradan Wilson'ın yerini yeni basçıları Jon Walker aldı. Grubun ismi, indie-rock grubu Name Taken'ın "Panic" adlı şarkısından geliyor ve geçtiğimiz yıl aldıkları bir kararla artık ünlem işareti içermiyor.


İlk albümleri "A Fewer You Can't Sweat Out" milyonlarca satan, "I Write Sins Not Tragedies" videoları ile 5 dalda aday oldukları MTV Video Müzik Ödülleri'nden "Yılın Videosu" (2006) ödülünü kazanan grup; ikinci albümleri "Pretty Odd"u bu yıl çıkardı. Albümün çıkış şarkısı "Nine in the Afternoon" oldu.


Alternatif rock, pop-rock, barok-rock gibi yakıştırmalardan en çok "emo" tarzı üzerlerine yapışan grubun tarzları hakkındaki görüşleri ise şöyleymiş: "Emo is bullshit. We want to be the new Radiohead."


Makyajları, şarkı sözleri, sahne performansları, upuzun şarkı isimleri (bkz. "There's a Good Reason Why These Tables Are Numbered Honey, You Just Haven't Thought of It Yet")videoları, gençlikleri ve haylazlıklarıyla; dinlediğim ilk günden itibaren (yaklaşık 1.5 sene önce) favori gruplarım arasındaki yerini alan Panic at the Disco'yu en iyi anlatan satırları ise yaklaşık 2 yıl öncenin Rolling Stone dergisinden alıntılıyorum: "Panic at the Disco!'nun kimliği, müzikal geçmişinden ziyade genel anlamda pop kültürün meyvelerini toplamaktan kaynaklanıyor. Şarkı sözlerinde Chuck Palahniuk'un romanlarından alıntı yapıyorlar; şarkılarının isimleri "Closer" filminden cümleler içeriyor, Queen'in "Killer Queen"i gibi canlı söyledikleri cover'lar, Guitar Hero oyunundan öğrenilmiş. Görünüşleri de, en çok sevdikleri ve tıpkı şarkıları gibi, lise yıllarında hayatlarından hiç de eksik olmayan kalp kırıklığı ve acıyla dolu filmlerin görselliğinden etkilenmiş - "Moulin Rouge", "Nightmare Before Christmas" ve "Edward Scissorhands"." (Jenny Eliscu - Şubat 2007, Rolling Stone Türkiye)


"Pretty Odd" albümünde en sevdiğim şarkı, "Do You Know What I'm Seeing?". Fakat tüm şarkılarını sevdiğim albümlerden bir favori seçmem gerektiğinde aklıma gelen ilk şarkıyı söylediğim anlardan biri gibi düşünülebilir bu seçimim.


I know it's sad that I never gave a damn about the weather,
And it never gave a damn about me.
I know it's sad that I never gave a damn about the weather,
And it never gave a damn about me.
No, it never gave a damn about me.

I know it's mad, but if I go to hell
Will you come with me or just leave?
I know it's mad, but if the world were ending
Would you kiss me or just leave me?
Just leave me?

Hiç yorum yok: