1 Nisan 2010

İsmail Cem Televizyon Ödülleri

Türk televizyon sektörünün birçok eksiği olduğunu hepimiz biliyoruz sanırım. Reklamlarla beraber 3 saati bulan dizi bölümleri, bu kadar uzun bölümleri her hafta aynı ekiple çekmek zorunda kalan yorgun teknik insanlar ve oyuncular, 200-300 sayfalık bir romanı sezonlarca süren bir dizi halinde günümüze uyarlamalar, Türk aile ve ahlak yapısına uyma kaygıları, RTÜK'ün sansürleri... Ulusalcıların linç girişimlerine neden olacak bir cümle geliyor şimdi: Yaklaşık 15 yabancı dizinin takipçisi olan ben, Türk dizisi izlemiyorum. Süreler kısalıp, kalite artmadıkça da izlememeye devam etmekte kararlıyım.

Bugüne kadar bu kalitenin yükselebilmesi için gerekli şeyleri şöyle sıralayıp durdum kendi çapımda ve bunları yaparken, dünya çapında başarı yakalayabilen Amerikan dizilerini düşündüğümün de farkındayım:
  1. Televizyon dizisi denilen şey 20, 40 ya da 60 dakika olmalı. Sonra neden Türk insanı dünyanın en çok televizyon seyreden milleti, neden günde ortalama 4 saatini televizyon başında geçiriyor deniyor.
  2. Televizyon filmleri (atv zamanında yapmaya çalışmış, fakat başarılı olamamıştı ne yazık ki...) ve minidizilere önem verilmeli. "Yaprak Dökümü", "Aşk-ı Memnu", edebiyatımızın klasikleşmiş örnekleridir çünkü. Yazarının kemiklerini sızlatarak, sakız gibi uzatmaya gerek yok romanları. Ve tercihen romanın yazıldığı dönemde geçmeli uyarlama televizyon dizileri, minidizi olan halleriyle. Daha ihtişamlı kostümler, daha iyi setler, daha büyüleyici bir dizi demek çünkü.
  3. Bir dizinin (minidizi olmadıkça) tüm bölümlerini, süreleri yaklaşık 2 saat iken ve her hafta yayınlanıyorken aynı ekibin kaliteli bir şekilde yazması/çekmesi mümkün değil fiziksel olarak. Her bölüm birlikte çalışan bir ekibin farklı üyelerince yazılsa/çekilse, hem kalite yükselir, hem insanlar yorulmaz, çalışma şartları güzelleşir, hem de haftalık telaş yerini birkaç haftalık bir telaşa bırakır.
  4. Son olarak ise televizyon sektöründe rekabetin artması, kalitenin yükselmesi için doğruluğu tartışılan bir reyting sistemi yerine saygın bir ödüllendirmenin var olması gerekir. (bkz. Emmy Ödülleri)

Sonunda bu dört dileğimden sonuncusu, ilk üçünün de yakın zamanda gerçekleşeceğine önayak olması dileklerimle gerçek oluyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV (Anatalya Kültür-Sanat Vakfı) tarafından organize edilen bir televizyon ödülümüz oluyor: İsmail Cem Televizyon Ödülleri.

Bu yıl ilk kez verilecek olan ödüller, Türkiye'nin Oscarları olarak tanıtılan Yeşilçam Ödülleri gibi, Türkiye'nin Emmyleri olma iddiasında. Ödüllerin eski TRT Genel Müdürü, gazeteci, yazar, televizyoncu, milletvekili, bakan; görev süresince TRT'nin yayın ve izleyici sayısını iki katına çıkaran, birçok başarılı yapıma önayak olmuş rahmetli İsmail Cem onuruna dağıtılacak olması ise çok düşünceli bir hareket. Ödül heykelciği, heykeltraş Neşe Karasipahi tarafından tasarlanan, televizyon ekranı içinden çıkan, ellerini gökyüzüne açmış bir erkek figürü. (Fakat küçük bir eleştiri olarak, ödül heykeline bir isim bulmaları çok daha iyi olurmuş diyorum. İsmail Cem'in adını tüm ödüllerde yaşatmak yerine törenin adı ve bir özel ödülle yetinebilirlermiş. "Ve İsmail Cem'in sahibi..." denilmesini ya da heykelciğe 'İsmailcik' denmesini hiçbirimiz istemeyiz değil mi?)

24 Nisan'da, çeşitli panellerin, televizyonculuk üzerine çok yararlı olacağını umduğum oturumların ve televizyon yıldızlarının halkla buluştuğu bir kortejin ardından dağıtılacak olan ödüllerin adayları ise belli olmuş durumda. 16 dalda "Hanımın Çiftliği", 15 dalda "Aşk-ı Memnu" ve 14 dalda "Ezel"in aday olduğu ödüllerde Okan Bayülgen ise "En İyi Talk Show" dalındaki 5 adaylıktan 3'üne birden sahip, yani kendisiyle büyük bir yarış içinde.

Sadece televizyon dizilerinin değil; magazin, talkshow, yarışma, çocuk, spor, eğlence, reality, kültür/sanat, belgesel gibi her türlü televizyon programının 39 dalda ödüllendirileceği, 2 de özel ödülün verileceği umut verici bir gelişme İsmail Cem Televizyon Ödülleri.

Adaylar ise şöyle:

En İyi Dizi (Drama): Aşk-ı Memnu, Ezel, Hanımın Çiftliği, Kapalıçarşı, Kasaba.
En İyi Dizi (Komedi): 1 Kadın 1 Erkek, Benim Annem Bir Melek, Canım Ailem, Geniş Aile, Papatyam.
En İyi Dizi (Gençlik): Arka Sıradakiler, Deniz Yıldızı, Es - Es, Kavak Yelleri, Melekler Korusun.

En İyi Yönetmen: Aşk-ı Memnu (Hilal Saral), Canım Ailem (Sadullah Çelen), Ezel (Uluç Bayraktar), Hanımın Çiftliği (Faruk Teber), Kapalıçarşı (Ömür Atay).
En İyi Orijinal Senaryo: 1 Kadın 1 Erkek (Itır Arda, Murat Dişli), Canım Ailem (Selin Tunç), Ezel (Kerem Deren, Pınar Bulut), Geniş Aile (Kamuran Süner, Cüneyt İnay), Kapalıçarşı (Neşe Şen, Gaye Boralıoğlu).
En İyi Uyarlama Senaryo: Aşk-ı Memnu (Ece Yörenç, Melek Gençoğlu), Hanımın Çiftliği (Zülküf Yücel Ayhan Sonyürek), Samanyolu (Gamze Özer), Yaprak Dökümü (Ece Yörenç, Melek Gençoğlu).

En İyi Erkek Oyuncu (Drama): Mehmet Aslantuğ (Hanımın Çiftliği), Talat Bulut (Kasaba), Kenan İmirzalıoğlu (Ezel), Olgun Şimşek (Kapalıçarşı), Kıvanç Tatlıtuğ (Aşk-ı Memnu).
En İyi Kadın Oyuncu (Drama): Cansu Dere (Ezel), Özgü Namal (Hanımın Çiftliği), Beren Saat (Aşk-ı Memnu), Aslı Tandoğan (Kapalıçarşı), Sumru Yavrucak (Bahar Dalları).
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Drama): Kerim Atabey (Aşk ve Ceza), Erkan Can (Kapalıçarşı), Caner Cindoruk (Hanımın Çiftliği), Barış Falay (Ezel), Selçuk Yöntem (Aşk-ı Memnu).
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Drama): İpek Bilgin (Ezel), Deniz Çakır (Yaprak Dökümü), Nebahat Çehre (Aşk-ı Memnu), Tomris İncer (Aşk ve Ceza), Ebru Özkan (Hanımın Çiftliği).

En İyi Erkek Oyuncu (Komedi): Emre Karayel (1 Kadın 1 Erkek), Ufuk Özkan (Geniş Aile), Ahmet Uğurlu (Zoraki Başkan), Tarık Ünlüoğlu (Benim Annem Bir Melek).
En İyi Kadın Oyuncu (Komedi): Oya Başar (Benim Annem Bir Melek), Şebnem Bozoklu (Canım Ailem), Demet Evgar (1 Kadın 1 Erkek), Nilgün Kasapbaşoğlu (Papatyam), Zuhal Topal (Geniş Aile).
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Komedi): İlker Aksum (Canım Ailem), Dost Elver (Zoraki Başkan), Rasim Öztekin (Geniş Aile), Tarık Pabuçcuoğlu (Papatyam), Ali Sunal (Benim Annem Bir Melek).
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Komedi): Gizem Akman (Geniş Aile), Çiğdem Batur (Papatyam), Ayşen Gruda (Zoraki Başkan), Ezgi Mola (Canım Ailem), Dolunay Soysert (Benim Annem Bir Melek).

En İyi Erkek Oyuncu (Gençlik): Sarp Apak (Kavak Yelleri), Bülent Çetinaslan (Arka Sıradakiler), Koray Erkök (Deniz Yıldızı), Berk Hakman (Es-Es), Avni Yalçın (Melekler Korusun).
En İyi Kadın Oyuncu (Gençlik): Derya Alabora (Es-Es), Güneş Emir (Deniz Yıldızı), Hümeyra (Melekler Korusun), Pelin Karahan (Kavak Yelleri), Sinem Öztürk (Arka Sıradakiler).
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Gençlik): Barış Atay (Arka Sıradakiler), Serkan Altunorak (Melekler Korusun), Altan Gördüm (Kavak Yelleri), Umut Karadağ (Es-Es), Cantuğ Turay (Deniz Yıldızı).
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Gençlik): Rojda Demirer (Melekler Korusun), Deniz Sarıbaş (Arka Sıradakiler), Begüm Topçu (Deniz Yıldızı), Leyla Tuğutlu (Es-Es), Ayten Uncuoğlu (Kavak Yelleri).

En İyi Talk Show Programı: Beyaz Show, Disko Kralı, Güzel Haberler, Medya Kralı, Muhabbet Kralı.
En İyi Müzik Eğlence Programı: Bir Şarkısın Sen, Çok Güzel Hareketler Bunlar, Kuzeyin Oğlu, Olacak O Kadar, Stüdyo - Emre Altuğ.
En İyi Yarışma Programı: Bir Kelime Bir İşlem, Fear Factor Extreme 2, Kelime Oyunu, Wıpe Out, Yetenek Sizsiniz Türkiye.
En İyi Kültür/Sanat Programı: Afişe Takılanlar, Bam Teli, Gece Gündüz, Gezelim Görelim, Yaşamdan Dakikalar.
En İyi Magazin Programı: Bizden Kaçmaz, Cumartesi Süprizi, Magazin Özel, Super Starlıfe, Süper Kulüp.
En İyi Gündüz Kuşağı Programı: Deryalı Günler, Doktorum, Medikal, Temel İçgüdü, Yol Üstü Lezzet Durakları.
En İyi Spor Programı: 6 Pas, Futbol Pazarı, Son Kale, Stadyum, Telegol.
En İyi Çocuk Programı: Düş Peşime, Haberin Olsun, Haberlik, Kayıp Madalyon, Şahane Çocuklar.

En İyi Görüntü Yönetmeni: Aşk ve Ceza (Tolga Çetin), Aşk-ı Memnu (Hüseyin Tunç), Ezel (Veysel Tekşahin), Hanımın Çiftliği (Oktay Başpınar), Kapalıçarşı (Murat Ceylan)
En İyi Kurgu: Aşk-ı Memnu (Gökçe Bilginkılıç), Canım Ailem (Haluk Arus), Ezel (Serdar Çakular), Hanımın Çiftliği(Engin Öztürk), Kapalıçarşı(Kıvanç İlgüner).
En İyi Müzik: Aşk-ı Memnu (Toygar Işıklı), Canım Ailem (Targan Türe), Ezel (Toygar Işıklı), Hanımın Çiftliği (Mazlum Çimen, Saki Çimen), Yaprak Dökümü (Toygar Işıklı).

En İyi Sanat Yönetimi: Aşk ve Ceza, Aşk-ı Memnu, Ezel, Hanımın Çiftliği, Kapalıçarşı.
En İyi Kostüm: Aş-ı Memnu, Hanımın Çiftliği, Kapalıçarşı, Kasaba.
En İyi Makyaj: Aşk ve Ceza, Aşk-ı Memnu, Ezel, Hanımın Çiftliği, Kapalıçarşı.

En İyi Jenerik: 1 Kadın 1 Erkek, Aşk-ı Memnu, Geniş Aile, Hanımın Çiftliği, Kasaba.
En İyi Fragman: Canım Ailem, Ezel, Geniş Aile, Hanımın Çiftliği, Kasaba.
En Unutulmaz Sahne: 1 Kadın 1 Erkek, Aşk-ı Memnu, Ezel, Geniş Aile, Hanımın Çiftliği.

6 yorum:

Serhan dedi ki...

çok güzel olmuş da dediğin gibi the ismailcik goes to olmuyor :) zaten heykelin de muhtelif yerleri eksik, baya soru işaretleri uyandırabilir.

Adsız dedi ki...

behlül'ün en iyi erkek oyuncu adayı gösterilmesiyle ilk seneden gözümden düşen etkinlik.

http://www.youtube.com/watch?v=J2dktLeK9Eg

fatih dedi ki...

bence takma isim koymasınlar. onu koyan zaten organizasyonun kendisi olmamalı. ödüle iki tane resmi isim konulursa saçma olur. paşa paşa "kazanan..." diye açıklasınlar işte :)

daha büyük sıkıntı seçiciliğin yokluğu. gençlik dizisi diye bi kategori niye var ki? arka sıradakiler in aday olduğu ödüle, ödül mü denir? her şeyi aday edicez diye kendilerini zorlamışlar. sanki her dizide oyunculuk gösterisi varmış gibi 3 ana kategorinin altında 4'er tane oyunculuk kategorisi. bence saçma. beren saat geceye gelsin diye aday edilmiş. yoksa hangi oyunculuk?

bi de talk show gibi kategorileri 3 adaylı, 4 adaylı falan yapsalardı keşke. YİNE DE ödüllerin düzenlenmesi güzel. olgunlaşması dileğiyle. ömrü bir yıl olan beyaz inci'ye benzemesin de :)

Emre dedi ki...

beyaz inci'nin ömrünün bir yıl olmasının nedeni bir televizyon kanalı tarafından düzenleniyor oluşuydu bence. tarafsız olmasını bekleyemezdik sonuçta, o nedenle de anlamı olmamıştı, en azından türkiye'nin emmyleri iddiası olamazdı.

ama altın portakal ekibi varsa arkasında kötü bir şekilde (her sene sil baştan düzenlenen film festivalinde olduğu gibi) de olsa ayakta tutabilirler bence uzun süre. diye umuyorum.

Adsız dedi ki...

merhaba
bişey soracağım..prog başladığında bir bayan şarkı soyledi onun ismini biliyor musunuz

Adsız dedi ki...

lecterhouse ,
pardon ama beren saatin oyunculuğunu göremiyorsan o senin sorunun.