23 Nisan 2010

29. İstanbul Film Festivali'nin Ardından... Vol.3

29. İstanbul Film Festivali sona ermeden bir gün önce, yani 17 Nisan gecesi, Ulusal ve Uluslararası Yarışma'nın kazananları, Jüri Özel ödülleri, FIPRESCI Ödülleri, Sinemada İnsan Hakları Ödülleri, Onur Ödülleri ve Radikal Halk ödülleri de yapılan törende sahiplerini buldu. Mehmet Ali Alabora'nın sunduğu törende, Kardeş Türküler de müzikleri ile yer aldılar.

Başkanlığını Avusturyalı oyuncu Klaus Maria Brandauer'in yaptığı Uluslararası Yarışma jürisinde, ayrıca yapımcı ve festival direktörü Tom Luddy, Romanyalı oyuncu Anamaria Marinca, Daniarkalı kurgucu Anders Refn ve Bosna-Hersekli yönetmen Jasmila Zbanic bulunuyordu. Uluslararası Yarışma'da yarışan filmler ise şunlardı: "Wszystko, co kocham", (Polonya) "Mademoiselle Chambon" (Fransa), "J'ai tué ma mère" (Kanada), "Contracorriente" (Peru), "V.O.S." (İspanya), "Last Station" (İngiltere), "Lian" (Tayvan), "Phobidilia" (İsrail), "Gainsbourg" (Fransa), "Nowhere Boy" (İngiltere), "De helaasheid der dingen" (Belçika) ve "Howl" (ABD). (Not: Bu filmlerden yalnızca 3'ünü izleyebildim. bkz. önceki yazım) Bu yıl Şakir Eczacıbaşı'nın anısına verilen Uluslararası Yarışma'nın büyük ödülü Altın Lale'yi kazanan film; Belçikalı Felix van Groeningen'in yönettiği "De helaasheid der dingen" (Şeylerin Boktanlığı) oldu. Uluslararası yarışmada Jüri Özel Ödülü ise Stéphane Brizé'nin yönettiği "Mademoiselle Chambon"a gitti.

Üyeleri arasında oyuncular Ülkü Duru ve Güven Kıraç, festival direktörü Peter Scarlet ve yazar Latife Tekin'in bulunduğu Ulusal Yarışma jürisinin başkanı ise yönetmen Yeşim Ustaoğlu idi. Yarışan filmler ise "Acı Aşk", "Bal", "Beş Şehir", "Büyük Oyun", "Denizden Gelen", "Karanlıktakiler", "Kıskanmak", "Min Dît", "Neşeli Hayat", "Ses" ve "Vavien" idi. (Festivalde izlediğim "Beş Şehir" dışında; "Bal", "Karanlıktakiler", "Neşeli Hayat" ve "Vavien"i de vizyonda izlemiştim.) Altın Lale'yi kazanan film Yağmur ve Durul Taylan'ın "Vavien"i olurken, Altın Lale'yi kazanan yönetmen ise "Min Dît" ile Miraz Bezar oldu. Jüri Özel Ödülü ise Semih Kaplanoğlu'nun "Bal"ına verildi. En İyi Erkek Oyuncu, "Beş Şehir"deki rolü ile Tansu Biçer, En İyi Kadın Oyuncu "Min Dît"in oyuncusu Şenay Orak seçildi. Engin Günaydın, birçok ödül töreninde olduğu gibi "Vavien" ile En İyi Senaryo Ödülü'nün sahibi oldu. Diğer ödüllerin sahipleri ise Barış Özbiçer (En İyi Görüntü Yönetmeni - Bal) ve Mustafa Biber (En İyi Müzik - "Min Dît")...

Fransız eleştirmen Barbara Lorey'nin başkanlığındaki FIPRESCI Jürisi, tercihlerini "Mademoiselle Chambon" ve "Vavien"den yana kullanırken; yönetmen Marco Bechis başkanlığındaki jüri, Sinemada İnsan Hakları Yarışması'nda büyük ödülü İsrail'in Oscar adayı filmi "Ajami"ye, Jüri Özel Ödülü'nü ise Belçika filmi "Le jour où dieu est parti en voyage"a verdi. Halkın tercihlerini belirleyen Radikal Halk Ödülü'nün sahipleri ise Xavier Dolan imzalı festivaldeki favori filmim "J'ai tué ma mère" ile "Bal" oldu.

Onur Ödülleri ise jüri başkanlığı da yapan Avusturyalı Oscar adayı oyuncu Klaus Maria Brandauer ile İtalyan yönetmen/oyuncu Marco Bellocchio ile; oyuncu Kadir İnanır, kurgucu Mevlüt Koçak ve yönetmen Feyzi Tuna'ya sunuldu.

Merak edenler için, Radikal Halk Ödülü oylamasında tercihlerimi Uluslararası Yarışma'da "J'ai tué ma mère", Ulusal Yarışma'da ise "Vavien"den yana kullanmıştım. ("Beş Şehir"i oylamanın son günü izlememiz biraz talihsiz oldu, ama "Vavien" de çok sevdiğim bir filmdir tabii ki.) Dolayısıyla beni oldukça mutlu eden bir ödül listesi olduğunu söyleyebilirim.

Devamında: Emek Sineması Yıkılmasın!

Hiç yorum yok: