7 Nisan 2010

Haftanın Şarkısı #13: "Here I Dreamt I Was an Architect"

Adını tarihteki Rus ayaklanmasından ve yarım kalmış bir Tolstoy romanından alan "The Decemberists", Portland, Oregon'lu bir indie-rock ve folk-rock grubu. 1974 doğumlu müzisyen Colin Meloy'un Montana'daki müzik grubu Takio'yu bırakıp Portland'a taşınması ile temelleri atılan grubun yer yer psychedelic bir sound'a da sahip olduğunu söyleyebiliriz. Buna itirazı olan varsa bile en azından aşırı rahatlatıcı bir müziğin varlığı tartışmasız.

Vokallerde Colin Meloy, gitarda Chris Funk, klavyeli çalgılarda Jenny Conlee, bas gitarda Nate Query ve davul ile back-vokallerde John Moen'den oluşan grup, 2000 yılında birlikte çalışmaya başlamış ve ilk EP'leri olan, sadece 2 saatte kaydettikleri "5 Songs" ile isimlerini duyurmayı başarmışlar. 2002'de ilk albümleri "Castaways and Cutouts", 2003'te ikincisi "Her Majesty the Decemberists" gelmiş. 2009'da çıkardıkları son albümleri "Hazards of Love" ile beraber toplam 5 albümleri ve 5 EP'leri bulunan grup; mutluluk verici ve rahatlatıcı şarkıları dışında şarkı sözleri ve Colin Meloy'un uzatmalı kızarkadaşı Carson Ellis tarafından tasarlanan albüm kapakları ile de dikkat çekiyor. Grubun diskografisinin sırayla dinlenmesi halinde katettikleri yolu da fark etmemek ve grubu daha da sevmemek elde değil.


Grupla tanıştığım şarkı "Here I Dreamt I Was an Architect", bilindik bir şarkıları değil aslında. Grubun ilk albümü "Castaways and Cutouts"un ikinci şarkısı olması dışında kendileri için bile bir anlamları var mıdır bilemiyorum.

"And I am nothing of a builder
But here I dreamt I was an architect
And I built this balustrade
To keep you home, to keep you safe
From the outside world"

Hiç yorum yok: