23 Ağustos 2008

Karanlık Filmlerin Ustasından:

Christopher Nolan’ın 2005’teki “Batman Başlıyor”dan sonraki ikinci ‘Batman’ filmi “Kara Şövalye”, 25 Temmuz’da gösterimde.


Siyahlar giyen karizmatik oyuncular; öyküsünden setlerine, görüntülerinden kostümlerine kapkaranlık filmler… Bunlar, 2000’li yılların en büyük yönetmenlerinden biri olarak gösterilmeye başlamış olan Christopher Nolan filmlerinin ortak özellikleri. Bu karanlığın ardında ise; karakter odaklı, etkileyici ve şaşırtıcı yapımlar bulunuyor her zaman.

1970 yılında doğan İngiliz yönetmen Nolan, 2001 yılında çektiği ilk uzun metrajlı filmi olan “Memento” ile büyük bir hayran kitlesi kazanmış, sondan başa doğru çektiği filmi ile tüm izleyenleri şaşırtmayı başarmıştı. 2002 yılında Al Pacino ve Robin Williams’ı buluşturan ikinci filmi “Insomnia” ile başarısını sürdürmüş, 2005 yılında ise milyonları sevindirecek bir hamle yapmıştı: 1995 yılında gerek izleyici gerekse eleştirmenler tarafından beğenilmemiş bir devam filminden sonra sinema perdesinden uzaklaşan ‘Batman’in geri dönüşünün altına imzasını atmıştı. Ve bu geri dönüş Tim Burton ve Joel Schumacher uyarlamalarından tamamen farklı bir film çıkarmıştı ortaya. “Batman Başlıyor”, süper-kahramanın hikayesinin daha önce hiç anlatılmamış bir dönemine, ‘Gotham City’den ayrıldığı yıllara odaklanmış ve Bruce Wayne’in ‘Batman’e dönüşümünü izlememizi sağlamıştı. ‘Batman’i Christian Bale, sadık yardımcısı Alfred’i ise Michael Caine canlandırmıştı. Yan rollerdeki Morgan Freeman, Gary Oldman, Liam Neeson, Katie Holmes, Cillian Murphy ve Ken Watanabe’nin de katkılarıyla; hem kendi hayranlarını memnun edecek kadar kişisel bir Nolan filmi, hem de ‘Batman’ hayranlarını mutlu edecek kadar tatmin edici bir süper-kahraman filmi çekmişti yönetmen.

Christopher Nolan, 2006 yılında Victoria Dönemi İngiltere’sindeki sihirbazların dünyasına “Prestij” adlı filmiyle yaptığı yolculuktan sonra bu yıl Gotham City’e geri dönüyor. Filmin teknik ekibi ve ana oyuncu kadrosu hemen hemen bir önceki film ile aynı. Nolan beşinci filminde, beşinci kez görüntü yönetmeni olarak Wally Pfister ile çalışırken; filmin müzikleri yine iki usta isme (James Newton Howard ve Hans Zimmer) emanet.

‘Batman’i yeniden canlandıran Christian Bale’e yine Michael Caine ve Gary Oldman eşlik ediyor. Kahramanın karşısında ise bir kez daha, en tanıdığımız düşmanlarından ‘Joker’ var. Tim Burton’ın 1989’daki “Batman” filminden sonra bu karakterin Jack Nicholson ile özdeşleşmesi bir yana; Nolan ve ekibinin ‘Joker’ rolü için seçtiği isim de oldukça heyecan verici: Heath Ledger. Geçtiğimiz Ocak ayında evinde ölü bulunan Ledger’ın performansınınsa en az Nicholson’ınki kadar başarılı olduğu “Kara Şövalye” gösterime girmeden film hakkında en çok konuşulanlar arasındaydı. ABD’de gösterime girdikten sonra da çok iyi eleştiriler alan Ledger, şimdiden önümüzdeki yılın Akademi Ödülleri için konuşulan aday isimler arasında. Şu ana kadar ölümünden sonra Oscar heykelini kazanan tek isim olan Peter Finch’in (Finch 1976’daki “Network” filminin çekimlerinden sonra geçirdiği kalp krizi sonucu ölümünden sonra “En İyi Erkek Oyuncu” Oscar’ının sahibi olmuştu) yanına Heath Ledger’ın da ismi yazılır mı bilemiyorum; fakat film Ledger’ın hayranlarına görkemli bir vedası olarak nitelendiriliyor.

Altıncı ‘Batman’ filmi olan“Karanlık Şövalye”, 25 Temmuz’da Türk sinemaseverlerle buluşuyor. Christopher Nolan’ın yarattığı karanlık dünyanın bu filmde de korunduğunaysa hiçbir şüphe yok.


Hiç yorum yok: