12 Aralık 2010

2009'un En İyi 10 Kamera Arkası İnsanı

1. Kathryn Bigelow - Yönetmen (Hurt Locker): Akademi tarihinin Oscar sahibi olan ilk kadın yönetmeni olması, yarattığı eserin önüne geçen Bigelow -ya da en magazinselinden James Cameron'ın eski karısı- yıl boyunca Amerikan propagandası yapmakla, savaş yanlısı olmakla, hatta yalnızca kadın olmakla suçlandı. Ama "Hurt Locker", savaş psikolojisini çok iyi analiz edişiyle yılın en iyi filmlerinden olmayı hak eden bir yapımdı bence. Filmdeki birçok seçimi ile de Bigelow, yılın en iyi yönetmeniydi benim gözümde de. (Oscar, En İyi Yönetmen Ödülü; Altın Küre, En İyi Yönetmen Adayı)

2. Quentin Tarantino - Yönetmen/Senarist (Inglourious Basterds): Yarattığı referans sineması dünyasında emin adımlarla ilerleyen, milyonlarca hayranı olan çılgın bir yönetmen Tarantino. Birbirinden renkli ve ilginç karakterleri, harika senaryosu, yarattığı atmosferi, oyuncu seçimi, müzikleri; kısacası her şeyi ile "Inglourious Basterds", yılın en iyi filmlerindendi. Hem yönetmen, hem de senarist olarak Quentin Tarantino; pek bir ödül alamamış olsa da, 2009'da hem hayranlarına mükemmel bir film armağan etmiş, hem de dünyaya Christoph Waltz gibi bir adamı kazandırmış oldu bu son filmi ile. (Oscar, En İyi Yönetmen Adayı, En İyi Orijinal Senaryo Adayı; Altın Küre, En İyi Yönetmen Adayı, En İyi Senaryo Adayı)

3. Xavier Dolan - Yönetmen/Senarist (J'ai tué ma mère): 20 yaşında ülkesinin Akademi'ye yolladığı filme imza atan, 2 yılda çektiği 2 filmle Cannes Film Festivali'ne 2 yıl üst üste katılan, 17 ödül sahibi bir efsane. İlk filmi "J'ai tué ma mère"i hem yazan, hem yöneten, hem de başrolünde oynayan Dolan, 2009'un sinema tarihine en büyük katkısı. Yarı-otobiyografik filminde sancılı bir anne-oğul ilişkisine odaklanan Xavier Dolan için, pek bir şeyi beğenmeyen Uygar Şirin bile bakın ne diyor Sinema'nın Kasım 2010 sayısında: "Annemi Öldürdüm'e getireceğiniz her olumsuz eleştiri; senarist, yönetmen ve oyuncu Xavier Dolan'ın bu filmi 18-19 yaşında yapmış olması gerçeğine toslayabilir."

4. James Cameron - Yönetmen (Avatar): 90'lı yılların birçok efsane filminn altında imzası olan ve 11 Oscarlı "Titanic" (1997) ile kendini "Dünyanın Kralı" ilan eden James Cameron, yıllar süren teknik çalışmalar sonucunda sinema tarihi için bir dönüm noktası niteliğindeki "Avatar"ı çekti 2009'da. Baştan sona -bizzat yönetmen ve ekibinin icadı- 3D kameralar ile çekilmiş ilk uzun metraj kurmaca film olma özelliği taşıyan "Avatar", her ne kadar yıllardır izlediğimiz 'Pocahontas' hikayelerinden birini anlatan zayıf bir senaryoya sahip olsa da, teknik anlamdaki başarısı ile yönetmenin aldığı tüm takdirleri hak ettiğini kanıtlıyor. (Altın Küre, En İyi Yönetmen Ödülü; Oscar, En İyi Yönetmen Adayı)

5. Duncan Jones - Yönetmen (Moon): David Bowie'nin oğlu Duncan Jones, ilk sinema filminde bilimkurgu türünün en minimalist örneklerinden birine imza attı 2009'da. Baş ve tek roldeki Sam Rockwell'in oyunculuk yeteneğinin ve yapım tasarımı ekibinin başarısının da katkısıyla; tek mekan ve tek kişiyi izlediğimiz süre boyunca sıkılmadan bizi perde karşısında oturtmayı başardı. BAFTA tarafından En İyi İlk Film Ödülü'ne layık görülen Jones, şu sıralar ikinci filmi "Source Code" ile meşgul. Merakla bekliyoruz...

6. Tom Ford - Yönetmen (A Single Man): Moda dünyasının ünlü isimlerinden Tom Ford, ilk filmi "A Single Man" ile dokunaklı bir günün hikayesine odaklandı ve her haliyle bir modacının elinden çıktığı belli olan bir eser sundu bizlere. Görselliği, renklerin kullanımı, oyuncuların fiziksel kusursuzluğu, kostümlerin şıklığı ve daha bir çok özelliği ile yılın en görsel filmlerindendi "A Single Man". Ford, herhangi bir ödüle layık görülmese de; film başrol oyuncusu Colin Firth ile yıl boyunca göz önünde olmayı başardı.

7. Scott Neustadter & Michael H. Weber - Senarist ((500) Days of Summer): Klişeleri tersine çevirerek anlatan bir hikaye, sığ olmayan karakterler, müziği içine çekmiş bir senaryo, güzel yazılmış espriler, daha güzel düşünülmüş detaylar, harika kurulmuş cümleler... Eğer film vizyona girdikten 1.5 yıl sonra bile insanlar halen Summer'a sövebiliyorlarsa, halen filmin müzikleri çaldığında akıllarımızda o sahneler oynamaya başlıyorsa; bu filmin senaryosunun ne kadar başarılı olduğunun kanıtıdır. "The following is a work of fiction. Any resemblance to persons living or dead is purely coincidental. - Especially you Jenny Beckman. - Bitch."


8. Dion Beebe - Görüntü Yönetmeni (Nine): Rob Marshall'ın "Chicago" sonrasında yok-yok oyuncu kadrosuna rağmen tutmayan üçüncü filmi ve ikinci müzikali "Nine"ın, belki de en iyi yanıydı görüntüleri. Işığı ustaca kullanan Dion Beebe ise, filmin vasatlığı altında unutulanlardan biri olarak hak ettiği övgüye layık görülmedi.

9. Anthony Dod Mantle - Görüntü Yönetmeni (Antichrist): Kuzey Avrupa'nın çılgın yönetmenlerinden Lars von Trier'in rahatsız edici derecede rahatsız edici filmi "Antichrist", henüz açılış sahnesindeki 'Lascia ch'io pianga' aryası eşliğindeki görüntüleri ile büyülemeyi başarıyordu seyirciyi. Film çığrından çıktıkça görüntüler, çekimler, renkler daha da önem kazanıyor; izlenilen şey ne kadar huzursuzluk yaratsa da insan bakmaktan alamıyordu kendini.

10. Sarah Greenwood & Katie Spencer - Sanat Yönetmeni ve Set Dekoratörü (Sherlock Holmes): Guy Ritchie'nin Sherlock Holmes'ten bir İngiliz süperkahramanı yarattığı yorumu, geçtiğimiz yılın en başarılı popüler yapımlarından biriydi. Filmin setleri ise dönemi çok iyi yansıtıyordu. Özellikle tersane sahnesinde büyüleyici bir iş çıkaran; filmin her anında müzikler ve kostüm ile de çok iyi desteklenerek bizi yıllar öncesinin Londrası'na götüren Greenwood ve Spencer, ne yazık ki "Avatar"ın bilgisayar yapımı setlerine yenik düşmüştü. (Oscar, En İyi Sanat Yönetimi Adayı)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Hurt Locker'a o açıdan bakacaksak Lebanon ile yarışırdı bence :)