15 Aralık 2010

2010 Golden Globe Adayları: Bölüm I - Sinema

68. Golden Globe Ödülleri'nin adayları, HFPA (Hollywood Foreign Press Association) tarafından bugün açıklandı. Sinema kategorilerinde, her zaman olduğu gibi, yine birçoğunu henüz ülkemizde izleme fırsatı bulamadığımız filmler öne çıkıyor. Altın Küre Ödülleri aday listesine bu yıl 7 adaylıkla "King's Speech" damgasını vuruyor. Onu 6'şar adaylık ile "Social Network" ve "Fighter" izliyor. Komedi/Müzikal kategorisinde değerlendirilen filmlerde ise 4 adaylık ile "Kids Are All Right" öne çıkıyor. Coen Kardeşler'in son filmi "True Grit" ise sanırım oylamaya dahil olmamış - çünkü son haftalarda açıklanan birçok ödül/aday listesinde çokça adı geçiyordu filmin. Darren Aronofsky imzalı "Black Swan" BFCA listesinde en fazla adaylığa sahip film olsa da, teknik kategorilerin olmadığı Altın Küre Ödülleri listesinde 4 adaylıkta kalmış. Yılın fenomeni "Inception" da 4 adaylığa sahip. (Christopher Nolan, hem yönetmen, hem senarist olarak çifte adaylığa sahip.) En İyi Animasyon kategorisi, bu yıl Akademi kuralları gereği 3 adaylıkta kalacak olsa da, kuralsız HFPA 5 filmi aday göstermiş.

Bir Altın Küre geleneği olarak sıkça rastlanılan durumun aksine, yalnızca bir oyuncunun çifte adaylığı bulunuyor: Johnny Depp, her ikisi de Komedi/Müzikal kategorisinde "Alice in Wonderland" ve "Tourist" ile iki adaylığa sahip. Diğer yandan Altın Küreler'in popüler oyuncu fetişi Johnny Depp ile sınırlı kalmamış: Angelina Jolie'nin "Tourist"teki vasat oyunculuğu aday gösterilirken, "Wall Street: Money Never Sleeps" ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu kategorisinde aday gösterilen Michael Douglas'ın listedeki varlığı şaşırtıcı.

"127 Hours"ın En İyi Film, Mark Ruffalo'nun En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, "How to Train Your Dragon"ın En İyi Orijinal Müzik ve "Toy Story 3"ün En İyi Orijinal Şarkı kategorilerindeki yokluğu üzücü. En İyi Yabancı Film kategorisinde "Le Concert"i görmeyi ise hiç beklemiyordum açıkçası. Susanne Bier imzalı "Hævnen" ise merakla beklediğim bir Nordic film olarak listeden bana bakarak gözlerimin dolmasına neden oldu.

Tüm adaylar şöyle:

En İyi Film - Drama
Black Swan / Fighter / Inception / King's Speech / Social Network
En İyi Film - Komedi/Müzikal
Alice in Wonderland / Burlesque / Kids Are All Right / RED / Tourist
En İyi Yönetmen
Darren Aronofsky (Black Swan) / David Fincher (Social Network) / Tom Hoooper (King's Speech) / Christopher Nolan (Inception) / David O. Russell (Fighter)
En İyi Erkek Oyuncu - Drama
Jesse Eisenberg (Social Network) / Colin Firth (King's Speech) / James Franco (127 Hours) / Ryan Gosling (Blue Valentine) / Mark Wahlberg (Fighter)
En İyi Kadın Oyuncu - Drama
Halle Berry (Frankie and Alice) / Nicole Kidman (Rabbit Hole) / Jennifer Lawrence (Winter's Bone) / Natalie Portman (Black Swan) / Michelle Williams (Blue Valentine)
En İyi Erkek Oyuncu - Komedi/Müzikal
Johnny Depp (Alice in Wonderland) / Johnny Depp (Tourist) / Paul Giamatti (Barney's Version) / Jake Gyllenhaal (Love and Other Drugs) / Kevin Spacey (Casino Jack)
En İyi Kadın Oyuncu - Komedi/Müzikal
Annette Bening (Kids Are All Right) / Anne Hathaway (Love and Other Drugs) / Angelina Jolie (Tourist) / Julianne Moore (Kids Are All Right) / Emma Stone (Easy A)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
Christian Bale (Fighter) / Michael Douglas (Wall Street: Money Never Sleeps) / Andrew Garfield (Social Network) / Jeremy Renner (Town) / Geoffrey Rush (King's Speech)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
Amy Adams (Fighter) / Helena Bonham Carter (King's Speech) / Mila Kunis (Black Swan) / Melissa Leo (Fighter) / Jackie Weaver (Animal Kingdom)
En İyi Senaryo
127 Hours / Inception / Kids Are All Right / King's Speech / Social Network
En İyi Yabancı Film
Biutiful (Meksika) / Concert (Fransa) / Edge (Rusya) / I Am Love (İtalya) / In a Better World (Danimarka)
En İyi Animasyon
Despicable Me / How to Train Your Dragon / Illusionist / Tangled / Toy Story 3
En İyi Orijinal Müzik
Alexandre Desplat (King's Speech) / Danny Elfman (Alice in Wonderland) / A.R. Rahman (127 Hours) / Trent Reznor & Atticus Ross (Social Network) / Hans Zimmer (Inception)
En İyi Orijinal Şarkı
"Bound to You" (Burlesque) / "You Haven't Seen the Last of Me" (Burlesque) / "There's a Place for Us" (Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader) / "Coming Home" (Country Strong) / "I See the Light" (Tangled)

Hiç yorum yok: