20 Ocak 2010

Oscar Yabancı Film Kısa Listesi '09

AMPAS, her yıl olduğu gibi bu yıl da ön değerlendirme sonucunda Oscar'a aday olabilecek 9 yabancı filmi belirledi. 65 ülkenin Ekim ayında Oscar Aday Adayı olarak yolladığı her bir filmi izleyen üyelerin 6'şar filmlik listelerinin değerlendirilmesi sonucunda bugün açıklanan kısa listeye göre 2 Şubat'ta açıklanacak olan Oscar adayları arasında bulunma şansı olan ülkeler şöyle: Almanya, Arjantin, Avustralya, Bulgaristan, Fransa, Hollanda, İsrail, Kazakistan ve Peru.

Geçtiğimiz yıl Nuri Bilge Ceylan'ın harikası "Üç Maymun" ile 'ilk kez kısa listeye girebilmiş olan 'yalnız ve güzel ülkem', bu yıl yaptığı yalnış seçim sonucu tabii ki 9 ülke arasında bulunmuyor. "Pandora'nın Kutusu", "Hayat Var" ve "Süt" gibi, yine kısa listeye girmeyi bırakın belki aday bile olabilecek kalitede filmler dururken Mahsun Kırmızıgül imzalı "Güneşi Gördüm"ü tercih eden Türk kurulunu tebrik ediyorum. Kendilerine uluslararası kalitenin filmin bir kısmının İsveç'te geçmesi demek olmadığını birilerinin anlatması gerekiyor sanırım.

Potansiyel adaylara detaylı bir göz atmak gerekirse:

Ajami - İsrail - Yön: Scandar Copti & Yaron Shani - İsrail Film Akademisi tarafından 5 ödüle layık görülen film Arapça ve İbranice. Tel-Aviv'de 5 farklı hikayeye odaklanan film İsrail'de övgüye değer görülen ilk Arapça ağırlıklı film olma özelliği de taşıyor. Geçtiğimiz iki yıl da adaylar arasında yer alan İsrail'in 8 adaylığı bulunuyor.

Das Weiße Band (The White Ribbon) - Almanya - Yön: Michael Haneke - Cannes'da Altın Palmiye, Hollywood'da Altın Küre kazanan; Avrupa Film Ödülleri'nden En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil 3 ödülle dönen ve Oscar'da sadece bu dalda değil, özellikle görüntü yönetmenliği dalında da iddialı olan bir Haneke filmi. Aday olup olmayacağı değil, ödülü kazanıp kazanamayacağı tartışılmalı. Siyah-beyaz olarak çekilen film, Birinci Dünya Savaşı sırasında gizemli ve ürpertici olayların olduğu bir köyde, çocuk korosuna yoğunlaşıyor. Film, geçtiğimiz Ekim ayında Filmekimi'nde de gösterilmişti. Almanya'nın (Doğu/Batı ayrımı sonrası) 13. adaylığı garanti gibi.

El secreto de sus ojos (The Secret of Their Eyes) - Arjantin - Yön: Juan Jose Campanella - Ülkesinin en büyük sinema ödüllerini 9 dalda kazanan film, geçtiğimiz ay "Sinema-Tarih Buluşması" programında da yer almaktaydı. Eski bir dedektifin, takıntı haline getirdiği bir davayı bu kez bir roman yazarı olarak yeniden hatırlamasını ve geçmişe olan yolculuğunu anlatan film hem başarılı bir polisiye, hem de güçlü bir drama. Yönetmen J.J.Campanella'nın da 2001'deki filmi ile aynı kategoride Oscar adayı oluşundan sonra Hollywood'da tanınan bir dizi yönetmeni olduğunu da eklemek gerek. ("Law & Order", "House", "30 Rock"...) Arjantin'in en son 2001'de olmak üzere 5 adaylığı bulunuyor.

Kelin - Kazakistan - Yön: Ermek Tursunov - Geleneksel yollarla zorla evlendirilen bir kadının kocasının yanına taşınması ve ona olan duyguları üzerine bir film olan "Kelin", listedeki filmler arasında bana en az ilginç gelen olduğuna göre kesinlikle aday olacaktır. 2 yıl önce büyük bir sürpriz yaparak "Mongol" ile ilk adaylığını elde eden Kazakistan bile ülkemizden iyi gördüğünüz gibi.

La teta asustada (The Milk of Sorrow) - Peru - Yön: Claudia Llosa - Geçtiğimiz yıl Berlin Film Festivali'nin galibi olan film, bir genç kızın geleneklerle olan çatışması gibi bir şey anlatıyor fakat geçtiğimiz Nisan ayında İstanbul Film Festivali'nde izlediğim bu filmden o denli nefret ettim ki bahsetmek bile istemiyorum. Umarım olmaz ama, aday olması halinde film ülkesi Peru'ya ilk adaylığını getirecek.

Oorlogswinter (Winter in Wartime) - Hollanda - Yön: Martin Koolhoven - Hollanda Film Festivali'nde aday olduğu 8 ödülün 3'ünü kazanan filmin en büyük artısı, bir İkinci Dünya Savaşı filmi olması. Hollanda en son 2003'te olmak üzere 7 kez aday olmuş.

Samson & Delilah - Avustralya - Yön: Warwick Thornton - Adını İncil'deki bir hikayenin kişilerinden alan film, Orta Avustralya'da iki Aborjin genci konu alan bir aşk hikayesi. Cannes'da Altın Kamera Ödülü'nü kazanan film, Aborjince film çekme formülünü son yıllarda keşfeden Avustralya'nın ilk adaylığı olabilir.

Svetat e golyam i spasenie debne otvsyakade (The World Is Big and Salvation Lurks Around the Corner) - Bulgaristan - Yön: Stephan Komandarev - Doğu ve Orta Avrupa'daki bir çok festivalden ödülle dönen film, bir büyükbaba ve torunun motorsiklet ile çıktıkları bir yolculuğu konu alıyor. Bu yol hikayesi, Bulgaristan'a ilk Oscar adaylığını getirebilir.

Un prophète (A Prophet) - Fransa - Yön: Jacques Audiard - Audiard'a Cannes'da En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazandıran son filmi, Fransa'da hapishaneye giren Arap bir adamı konu alıyor. Film Altın Küre'yi ve Avrupa Film Ödülü'nü "Das Weiße Band"a kaptırmış olsa da yılın bu daldaki en iddialı filmlerinden. Bugüne kadar 35 adaylığı, 3 Onur Ödülü ve bu dalda 9 Oscar'ı bulunan Fransa'nın adaylığı çoğu zaman olduğu gibi yine kesin.

Hiç yorum yok: