10 Ağustos 2009

Dünya Festivallerinden: Venedik'09 & Toronto'09

İstanbul Film Festivali'nin klasikleşmiş bölümlerinden birinin adıdır bildiğiniz gibi "Dünya Festivallerinden". Eylüle henüz bir ay varken, Eylül ayında düzenlenen, dünyanın önemli iki festivalinin programlarında yer alacak filmler belli olmaya başladı. Muhtemelen çoğunun "Dünya Festivallerinden" bölümünde yer alacağı filmlerin bulunduğu Venedik ve Toronto Film Festivalleri'ndeki son durum şöyle:

Uluslarası Venedik Film Festivali (2-12 Eylül 2009)

Festivalin yarışma bölümünde 6 Amerikan 4 Fransız, 4 İtalyan, 2 Alman, 2 Çin, 1 Avusturya, 1 İsrail, 1 Mısır, 1 Sri Lanka ve 1 Japon yapımı film yer alıyor. Jüriye ise iki Altın Aslan sahibi yönetmen Ang Lee başkanlık ediyor. Yarışma kısmı dışında festivalde adı üstünde "İtalyan Sineması", dünyanın çeşitli ülkelerinden yeni yönetmenlerin filmlerine yer verilen "Yeni Ufuklar", eski İtalyan filmlerinin gösterileceği "These Phantoms" ve uluslararası kısa film yarışmasına katılan filmlerin gösterileceği bir kısa film bölümü de mevcut.

Festivale gidecek olsam ilk anda seçeceğim, beni heyecanlandıran filmler ise şunlar:

"Soul Kitchen" (Yön: Fatih Akın): Alman-Türk yönetmen Fatih Akın'ın iki yıl önce Cannes'da En İyi Senaryo ödülünü aldığı "Auf der Anderen Seite" filminden sonra çektiği son filmi "Soul Kitchen"ın oyuncu kadrosunda yönetmenin favori oyuncularından Birol Ünel ve Moritz Bleibtreu var. Bu yıl "Paris Je T'aime" örnek alınarak çekilen "New York, I Love You"da da bir kısa filmiyle izleyeceğimiz Fatih Akın hayranları için cezbedici bir tercih.

"A Single Man" (Yön: Tom Ford): Tom Ford'un ilk filmi olmasına rağmen, iddialı oyuncu kadrosuyla dikkat çeken "A Single Man"de Julianne Moore, Colin Firth, Lee Pace, Nicholas Hoult ve Ginnifer Goodwin gibi ünlü isimler rol alıyor.

"The Informant!" (Yön: Steven Soderbergh): Matt Damon'ın başrolünde oynadığı bir casus komedisi olan "The Informant!", yılın iddial komedi filmlerinden.


"The Men Who Stare at Goats" (Yön: Grant Heslov): George Clooney, Kevin Spacey, Ewan McGregor ve Jeff Bridges gibi ünlü isimleri biraraya getiren politik film, yılın erkek-"Nine"ı gibi duruyor bu kadroyla. Amerikan ordulu, Irak'lı, sıkıcı bir film olma ihtimali yüksek olsa da merak uyandırıcı.

"Toy Story 3D" & "Toy Story 2 3D" (Yön: John Lasseter): Geçtiğimiz Cannes Film Festivali'nin, tarihinde ilk kez bir animasyonla, "Up" ile açılmasından sonra Venedik Film Festivali de bir animasyon açılımı yapıyor ve değişik bir sürprize yer veriyor. 1995 ve 1999 yapımı iki filmle Pixar favorileri arasında gösterilen, 1995'te ilklere imza atarak animasyon filmlerde devrim yaratmış "Toy Story" serisinin bu ilk iki filmi, 2010'da vizyona girecek 3. filmin hazırlıkları sürerken 3 boyutlu olarak yeniden karşımıza çıkıyor Venedik Film Festivali'nde.

Uluslararası Toronto Film Festivali (10-19 Eylül 2009)

Uluslararası bir yarışma bölümü olmasa da, Halk Özel Ödülü prestijli ödüller arasında sayılan ve yeni sezon filmlerinin görücüye çıkması açısından oldukça önemli bir festival olan Toronto Film Festival'inde de bu yıl oldukça heyecan verici filmler mevut. Özellikle "Galalar", "Çağdaş Dünya Sineması" ve "Keşif" bölümleri dikkat çeken festivalde 18 bölümün 3ü Kanada filmlerine ayrılmış.

Festivale gidecek olsam ilk anda seçeceğim, beni heyecanlandıran filmler ise şunlar:

"Los Abrazos Rotos" (Yön: Pedro Almodóvar): İspanya'nın kadınları ve eşcinselleri en iyi anlayan Oscar sahibi yönetmen/senaristi Almodóvar, "Todo Dobre Mi Madre" ve "Volver" gibi filmlerden sonra bir kez daha Penélope Cruz ile çalışıyor. Karmaşık ve pembe dizisel bir hikayesi olan filmin her zamanki gibi görsel ve rengarenk bir şölen olacağıysa şüphesiz.

"An Education" (Yön: Lone Scherfig): 2000'de dünyaya kendini "Italiensk for begyndere" ile tanıtan ve 2002'de "Wilbur Wants to Kill Himself" ile ülkesi sınırları dışına çıkan Danimarkalı Lone Scherfig; ikinci İngilizce filmini iddialı bir kadroyla çekmiş. "An Education"da Carey Mulligan ve Peter Sarsgaard'ın yanısıra, Alfred Molina, Emma Thompson, Sally Hawkins ve Dominic Cooper rol alıyor. 1960larda geçen bir hikayeye sahip filme, özellikle oyuncu dallarında, şimdiden bir ödül avcısı gözüyle bakılıyor.


"Bright Star" (Yön: Jane Campion): Bugüne dek Oscar'a aday gösterilmiş üç kadın yönetmenden biri olan Yeni Zelandalı Jane Campion ("The Piano" (1993)), yeni filminde genç oyuncular Abbie Cronish ve Ben Whishaw'a yer vermiş. 19. yüzyılda geçen film, özellikle Avustralyalı Abbie Cornish'in performansı ile adından söz ettiriyor.

  • "London River" (Yön: Rachid Bouchareb): 2005'te Londra'daki terör saldırısından sonra şehre giderek çocuklarını arayan iki yabancının hikayesini anlatan film galasını Berlin Film Festivali'nde yapmış, özellikle Brenda Blethyn'in oyunculuğu ile olumlu eleştiriler almıştı.

"Un Prophéte" (Yön: Jacques Audiard): Adını 2005'te "De battre mon coeur s'est arrêté" ile duyuran ve bu filmi ile BAFTA ve Altın Küre dahil birçok ödüle aday gösterilen Jacques Audiard, son filmi "Un Prophéte" ile bu yıl Cannes Film Festivali'nde Jüri Büyük Ödülü'nün sahibi oldu.

"The Damned United" (Yön: Tom Hooper): "Elizabeth I" ve "John Adams" gibi Emmy'leri silip süpüren iki mini-dizinin ardından Tom Hooper, bir futbol öyküsüyle karşımızda. Başrolde Michael Sheen, yan rollerde ise Jim Broadbent dikkat çekici. Filmin senaryosunu David Peace'in romanından uyarlayan isim ise "Queen" ve "Frost/Nixon" gibi senaryoları ile ortalığı kasıp kavuran Peter Morgan.

"Get Low" (Yön: Aaron Schneider): 2003'te "Two Soldiers" adlı kısa filmi ile Oscar sahibi olan Aaron Schneider, ilk uzun metraj filminde bir cinayetin hilkayesini anlatıyor. Oyuncu kadrosunda Bill Murray, Robert Duvall ve Sissy Spacek gibi dikkat çekici isimler var.

"Ondine" (Yön: Neil Jordan): En son Jodie Foster'lı "Brave One" filmini izlediğimiz İrlandalı yönetmen, yeni filminde İrlandalı bir balıkçının hikayesini anlatıyor. Başrolde ise başka bir İrlandalı, Colin Farrell var.

"Köprüdekiler" (Yön: Aslı Özge): Boğaz Köprüsü'nde kesişen hayatların hikayesini anlatan film, bu yıl İstanbul Film Festivali'nde Altın Lale ile ödüllendirilmişti. "Köprüdekiler" dünya prömiyerini ise Toronto Film Festivali'nde yapıyor.

"The Vintner's Luck" (Yön: Niki Caro): Çıkışını 2003'te "Whale Rider" ile yapan ve 2005'teki ikinci filmi "North Country"den beri ortalıkta gözükmeyen bir başka Yeni Zelandalı kadın yönetmen, Niki Caro; "Vintner's Luck"ta yine Keisha Castle-Hughes ile çalışmış. Hikaye ise 19. yüzyılda geçiyor. (Sanırım 2009, kadın yönetmenlerin ve 19. yüzyıl hikayelerinin yılı.)

Eylül ayında dünyanın bu iki önemli festivali sona erdikten sonra, Ekim'de ülkemizde hemen hemen aynı zamanlarda Antalya Altın Portakal Film Festivali ve İKSV'nin Filmekimi karşımızda olacak.

Hiç yorum yok: