25 Temmuz 2009

Haftanın Filmi #6: Roger Dodger (2002)

Hayatının ergenlik dönemi geride kalmış her erkek çok iyi anlayacaktır bu filmi. Ailenin büyük erkeklerinin (baba, amca, dayı, hatta hiç tanımadığınız herhangi bir ortayaşlı uzak akraba) "milli olma" konseptinin kutsallığı, önemliliği ve gerekliliği çerçevesinde 16-18 yaş erkeklere yüklenmiş bir misyon vardır. Buna ergenliğin kattığı hormonal ve meraksal durumlar da eklenince, filmin tagline'ından ibaret olur dünya "milli olmamış" her ergen erkek çocuk için: "Sex is everywhere."

2002 yapımı "Roger Dodger", 16 yaşında toplumun üzerine yüklediği bu misyonu tamamlamak ve hissettiği baskıdan kurtulmak amacındaki Nick'in kadınlarla arasının iyi olduğunu bildiği dayısı ile bir gece geçirmek üzere New York'a gitmesi ile ilgili.


Yönetmen ve senarist Dylan Kidd'in ilk filmi olan "Roger Dodger"da, çapkın amca rolünde -filmin yapımcılığını da üstlenen- Campbell Scott var. 16 yaşındaki Nick'i ise 1983 doğumlu -yani film çekildiğinde 19 yaşında olan- Jesse Eisenberg oynuyor. Film hakkında en çok göze çarpan şey de Jesse Eisenberg'in yeteneği zaten. Kendisi bu ilk filminden sonra "The Village"da (2004) küçük bir rolde karşımıza çıkmış, 2005'te ise güzel bir aile filmi olan "Squid and the Whale"in kadrosunda evin büyük oğlu olarak yer almıştı.

"Roger Dodger", bir gecede hayatında görmediği şeyleri gören 16 yaşındaki bir çocuğun toplum baskısı ve kendi istekleri arasında gidip gelmesini seyredebileceğiniz ve kadın-erkek ilişkileri üzerine hoş diyaloglar duyabileceğiniz güzel bir bağımsız film.

Ödül listesi de bütçesine göre oldukça kabarık bir film ayrıca. "Roger Dodger", Venedik Film Festivali'nden 3 ödülle dönmüş, başrol oyuncusu Campbell Scott ve yönetmen/senaristi Dylan Kidd'e birçok eleştirmen birliği listelerinde ve festivallerde ödüller kazandırmış ve Amerikan Bağımsız Film Ödülleri'ne "En İyi İlk Film, "En İyi Senaryo" ve "En İyi Erkek Oyuncu" dallarında aday olmuş.

Hiç yorum yok: