Tüm sinemaseverlerin ve endüstrinin en çok öenm verdiği, yıldızlar geçidi ve büyük bir şov durumundaki Akademi Ödülleri Töreni'nde bu yıl "En İyi Film" ünvanını kazanma ihtimali olan 5 filme geldi son olarak sıra. Bu yıl bu kategori için "Dark Knight" ve "Wall-E" gibi, alışılmışın dışında olsa da bir süperkahraman filmi ve bir animasyonun aday olabileceği söylentileri (ve umutları) geziniyordu ortalıkta. Diğer yandan "Revolutionary Road", "Doubt" ve "Wrestler" gibi filmlerin sürpriz yapabileceğinden bahsediliyor; Akademi'nin Clint Eastwood hastalığı "Changeling" ve "Gran Torino"yu akıllara getiriyordu. (Kimse "Australia" diyecek kadar saçmalamamıştı neyse ki.) Sonuç olarak, bunlardan hiçbiri olmadı. Tek sürprizi "Reader" yaptı.
En İyi Film:
Curious Case of Benjamin Button (Paramount & Warner Bros.)
Frost/Nixon (Universal)
Milk (Focus Features)
Reader (Weinstein Company)
Slumdog Millionaire (Fox Searchlight)
"Curious Case of Benjamin Button", 12 kategoride daha aday ve yılın en çok adaylık alan filmi. (Yönetmen, Erkek Oyuncu, Yardımcı Kadın Oyuncu, Uyarlama Senaryo, Orijinal Müzik, Görüntü Yönetmenliği, Sanat Yönetmenliği, Kostüm Tasarımı, Makyaj, Kurgu, Görsel Efektler, Ses) Yönetmen David Fincher, Fitzgerald'ın aynı adlı öyküsünden Eric Roth'un uyarladığı çok ilginç ve dikkat çekici bir senaryoyu filme çekmiş. Brad Pitt, Cate Blanchett, Tilda Swinton ve Taraji P. Henson çok iyi eleştiriler alan oyunlarıyla; filmin tüm sanatsal ve teknik dallardaki başarısını biraz daha güzelleştiriyor. Büyüleyici (ki bunu sayısal anlamda da aday listesinden görmek mümkün) ve ilginçliklerle dolu bir film... Adından da anlaşılacağı gibi. Türkiye'deki vizyon tarihi 6 Şubat 2009.
Hem konusuyla, hem de temposuyla daha ağır bir film olan "Frost/Nixon", 4 dalda daha aday. (Yönetmen, Erkek Oyuncu , Uyarlama Senaryo, Kurgu) Oscarlı Ron Howard'ın yönettiği ve Peter Morgan'ın kendi tiaytro oyunundan uyarladığı filmde gazeteci David Frost ve Amerikan Başkanı Nixon'ın olay yaratan röportajlarının hikayesi anlatılıyor. Frank Langella ve Michael Sheen karşılıklı döktürüyorlar ve politik sularda yüzüyorlar. Frost/Nixon geçtiğimiz gün İstanbul'da (30 Ocak) vizyona girdi ve henüz izleyebildiğim tek En İyi Film adayı.
"Milk", bir başka biyografik film. 7 dalda daha aday. (Yönetmen, Erkek Oyuncu, Yardımcı Erkek Oyuncu, Orijinal Senaryo, Orijinal Müzik, Kostüm Tasarımı, Kurgu) Amerika'nın ilk seçilmiş gay politikacısı Harvey Milk'in hikayesini anlatan filmi Dustin Lance Black yazmış ve Gus van Sant yönetmiş. Filmi izlemek içinse İstanbul Film Festivali'nden umutluyum.
"Reader" da "Frost/Nixon" gibi 4 adaylığa daha sahip. (Yönetmen, Kadın Oyuncu, Uyarlama Senaryo, Görüntü Yönetmenliği) Stephen Daldry'nin sürpriz bir adaylıkla sonuçlanan filminde Kate Winslet ve Ralph Fiennes gibi iddialı oyuncular yer alıyor. Film, Hanna adlı Alman bir kadının 1950lerin Almanya'sında küçük bir çocukla girdiği ilişkiyi konu alıyor. Filmin Türkiye vizyon tarihi şu anda 20 Mart 2009 olarak gözüküyor.
Yılın favorisi ise bağımsız ve renkli film "Slumdog Millionaire". Birkaç aydır birçok ödülü toplayan film, 9 dalda daha Oscar adayı. (Yönetmen, Orijinal Senaryo, Orijinal Müzik, Görüntü Yönetmenliği, Kurgu, Orijinal Şarkı x 2, Ses, Ses Kurgusu) 18 yaşındaki Bombay'lı bir kenar mahalle gencinin "Who Wants to Be a Millionaire" yarışmasını kazanması ve hile yapmakla suçlanmasını konu alan filmi İngiliz Danny Boyle yönetiyor. Film 12 Şubat'ta başlayacak !F Bağımsız Filmler Festivali'nin programında yer alıyor.
Bu yıl dağıtılan ödüllerden Producers Guild of America (PGA) Ödülü, DGA, Altın Küre ve birçok eleştirmen ödülünü kapan "Slumdog Millionaire" oldu. BAFTA adayları arasında aynı filmler bulunurken; PGA "Reader" yerine "Dark Knight"ı; Altın Küreler ise "Milk" yerine "Revolutionary Road"u tercih etmiş. Bu en önemli kategoride yarış "Curious Case of Benjamin Button" ve "Slumdog Millionaire" arasında olacak.
5 yorum:
slumdog millionaire'i sevmedim lütfen biri kalkıp da "slumdogmillionare süpphehr fiillğüümm yeeğğaaa çoookhhh eeğğlendiğğm1m1!111l"
gibi gerzek bir cümle kurmasın. bir film ancak bu kadar irrite olabilirdi.
kurgusu enfesti bir tek o.
Slumdog Millionaire müzikleri ve şarkılarıyla hayran bıraktı kendine. Kurgu ve senaryo iyiydi ama tam anlamıyla müthiş denemez. Bu sene zaten çok iyi filmler çıkmadığından bu filme gidecek ödül anlaşılan :S
Reader doğumgünümde vizyona giriyormuş pöhehe :D
az önce The Reader'ı izledim, nefesim kesildi müthiş bir film, Kate Winslet oynamamış yaşamış resmen, son derece klişe olabilecek bir konuyu (savaş suçlusu Nazi kadın gardiyan) ne kadar farklı açıdan anlatmışlar.
tria ya. "slumdogmillionare süpphehr fiillğüümm yeeğğaaa çoookhhh eeğğlendiğğm1m1!111l" gibi gerizekalı bi cümle kurmıcam ama kurucaaam cümle büyük ihtimalle aynı şok etkisini yaratıcak sende.
aylardır bilimum ödüllerin gidişatlarını ve eleştirileri takip ederken nedense bi antipati ve önyargıyla yaklaşsam da; dün gece seyrettikten sonra "slumdog millionaire"in diil 2008'de, hayatımda seyrettiğim en güzel filmlerden biri olduğunda karar verdim.
duruma şu açıdan yaklaşalım bence, birimizin yılın en iyi filmi dediği filme diğerimizin yılın en kötü filmi demesi geleneği istisnasız sürmekte :P
Yorum Gönder