27 Şubat 2009

41. SİYAD Ödülleri


Türk Sinema Eleştirmenleri'nin her yıl dağıttığı, sinemamızın en önemli ödüllerinden olmasına rağmen her yıl birkaç dangalağın çıkıp laf attığı SİYAD Ödülleri'nin 41.leri bu yıl Oscarlar ile aynı gece dağıtıldı. Töreni ne yazık ki hiçbir şekilde televizyondan izleyemedik.


Gecede hemen hemen tüm ödüller, 9'ar adaylığa sahip "Sonbahar" ve "Üç Maymun" arasında paylaşıldı. 4'er ödül alan bu iki çok güzel filmin dışında; "Devrim Arabaları", "Rıza" ve "Vicdan" da birer ödülün sahibi oldu.


Kate Winslet Oscar'ını sonunda almasına rağmen, Nurgül Yeşilçay'ın hâlâ SİYAD'sız oluşu ise dikkat çekici. Gecede beni en çok sevindiren karar ise yardımcı oyuncu dallarında Ahmet Rıfat Şungar ve Tülin Özen gibi inanılmaz iki genç insanın ödüllendirilmesi oldu.


Ülkemizde sanatsal değeri yüksek yabancı filmlerin çok geç vizyona girmesi nedeniyle En İyi Yabancı Film dalında ilk 10'a giren filmlerin yarıdan fazlası 2007 yapımı.


Son olarak, bu yıl ilk kez verilen En İyi Kısa Film ödülünü alan "Unus Mundus" ise, 4. Akbank Kısa Film Festivali'nde izlediklerim arasında favorim olmuştu.


41.Siyad Ödülleri'ni kazananlar şöyle:


En İyi Film: Sonbahar
En İyi Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan (Üç Maymun)
En İyi Senaryo: Sonbahar
En İyi Erkek Oyuncu: Onur Saylak (Sonbahar)
En İyi Kadın Oyuncu: Hatice Aslan (Üç Maymun)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Ahmet Rıfat Şungar (Üç Maymun)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Tülin Özen (Vicdan)
En İyi Müzik: Demir Demirkan (Devrim Arabaları)
En İyi Görüntü Yönetmenliği: Sonbahar
En İyi Kurgu: Üç Maymun
En İyi Sanat Yönetmenliği: Rıza
En İyi Yabancı Film: There Will Be Blood (2007)
En İyi Kısa Film: Unus Mundus
En İyi Belgesel: Devrimci Gençlik Köprüsü

Hiç yorum yok: