1 Şubat 2009

Oscarlar 2008: En İyi Yönetmen Adayları

Son 10-15 yıla bakıldığında genelde En İyi Film kategorisi ile 1 veya 2 farklılık gösteren bir kategoridir En İyi Yönetmen kategorisi. Bu kural en son 2005'te tüm en iyi film adaylarının yönetmenlerinin de ayrıca aday olması ile bozulmuştu ve bu yıl bu durum bir kez daha tekrarlanıyor. "Hadi En İyi Film'e aday göstermediniz, bari Christopher Nolan En İyi Yönetmen adayı olsaydı." diyen "Dark Knight"çıların sayısı bir hayli fazla. Ben de onların arasındayım ve Stephen Daldry'nin yerinde Christopher Nolan'ın olması gerektiğini düşünenlerdenim.

En İyi Yönetmen:
Danny Boyle - Slumdog Millionaire (0/0)
Stephen Daldry - Reader (0/2)
David Fincher - Curious Case of Benjamin Button (0/0)
Ron Howard - Frost/Nixon (2/2)
Gus van Sant - Milk (0/1)

Danny Boyle, 52 yaşında ve ilk Oscar adaylığı. İlk çıkışını 1996'da "Trainspotting" ile yapan ve daha sonra "The Beach", "28 Days Later", "Millions" ve "Sunshine" gibi filmlerle değişen eleştiriler alan İngiliz yönetmen; bu yılın gözdesi "Slumdog Millionaire" ile ödülleri silip süpürmekle meşgul. Çok uluslararası bir film yaptığını her fırsatta dile getiren yönetmen, bu filmi ile Altın Küre ve DGA Ödülü de dahil onlarca ödüle layık görüldü.

Stephen Daldry'nin (Clint Eastwood kadar olmasın) Akademi'nin gözde yönetmenlerinden olduğunu söyleyebiliriz. 47 yaşındaki İngiliz yönetmen, 2000 yılında "Billy Elliot" ile ilk ve çok sürpriz adaylığını elde ettikten sonra asıl çıkışını 2002'de "Hours" ile yaptı. Bu yıl ise hem En İyi Film, hem de En İyi Yönetmen dalında sürpriz yapan "Reader" ile aday.

90lı yıllarda "Se7en" ve "Fight Club" ile sinema tarihinde yer edinmiş filmlere imza atan yönetmen David Fincher, 46 yaşında ilk Oscar adaylığını "Curious Case of Benjamin Button" ile elde etti. "Panic Room" ve "Zodiac" gibi ortalama filmlerle girdiği 2000li yılların sonlarına doğru 13 Oscar adaylığı alan bir filme imza atan Fincher, Danny Boyle'un tek rakibi gibi gözüküyor.

2001 yılında hem yapımcılarından biri, hem de yönetmeni olarak "A Beautiful Mind" ile 2 Oscar kazanan yönetmen Ron Howard; bugüne dek ayrıca "Cocoon", "Apollo 13"ve "Cinderella Man" gibi önemli filmlere imza attı. Aynı zamanda gişede iddialı Dan Brown uyarlamaları "Da Vinci Code" ve bu yıl gösterime girecek olan "Angels & Demons"ın da yönetmeni. 54 yaşındaki Howard, bu yıl "Frost/Nixon" ile belgesel ve politik konulara el atıyor.

Avrupa asıllı -ki sineması da Avrupa sineması kadar güzeldir benim için- Amerikalı yönetmen, 56 yaşındaki Gus van Sant, bu yıl "Milk" ile aday. "To Die For", "Elephant" ve "Paranoid Park" gibi güzellikleriyle beni filmlerinin bağımlısı yapmış olan yönetmen; bundan önceki ilk ve tek Oscar adaylığını 1996'da "Good Will Hunting" ile elde etmişti.

Yukarıda belirttiğim gibi Altın Küre ve Directors Guild of America (DGA) Ödülü'nü kazanan isim "Slumdog Millionaire" ile Danny Boyle oldu. Altın Küre adayları arasında Gus van Sant yerine Sam Mendes ("Revolutionary Road"), DGA adayları arasında ise Stephen Daldry yerine Christopher Nolan ("Dark Knight") bulunuyor. BAFTA ise Gus van Sant yerine Clint Eastwood'u ("Changeling") tercih etmiş. Yarışın galibi büyük olasılıkla Danny Boyle olacak gibi olsa da "Curious Case of Benjamin Button" ve "Slumdog Millionaire" arasındaki yarış, burada da etkili olabilir. Hem zaten David Fincher'ın Oscar almasının zamanı çoktan geldi.

Hiç yorum yok: