28 Şubat 2009

Nil Kıyısında: Atan Yalnız Kalpler üzerine...

Söz yazma yeteneği, çocuksu bir melankoliye ve/veya çılgın bir eğlenceli tarza sahip şarkıları ve dünyanın en güzel kadınlarından biri olduğu gerçeği ile sevdiğim insanlardan olan Nil Karaibrahimgil'in son albümü "Nil Kıyısında", geçtiğimiz günlerde çıktı.


Yukarıdaki albüm kapağı ve altında yazılanlar Nil'in resmi sitesinden araklanmıştır. Orada da belirtildiği üzere, albümün kapağında hiçbir şey yazmıyor. Albümün şarkı isimlerinin yazdığı arka yüzü de bir hayli ilginç ve şirin (aynı Nil'in kendisi gibi). Sadece şarkı isimlerini değil, şarkı isimlerinin yer aldığı cümleleri komple koymayı tercih etmişler şarkı numaralarının yanına. (Ayrıca albüm kitapçığının sondan bir önceki sayfasında Nil'in öyle bir fotoğrafı var ki, şahaneliği nedeniyle buraya koymaya kıyamadım öyle diyim.)


"Nil Dünyası"ndan "Nil FM"e, "Tek Taşımı Kendim Aldım"dan "Nil Kıyısında"ya uzanan Nil'in diskografisindeki olumlu gidişat takdire değer gerçekten. Detoneleği her albümde azalıyor (ya da ben alışıyorum), şarkıların altyapısı gitgide daha güzelleşiyor ve şarkı sözlerinin çılgınca güzelliği hiçbir zaman değişmiyor.


"Nil Kıyısında"nın en önemli özelliği, altyapıda fazlasıyla arabesk ve alaturka nağmelere yer verilmiş olması. Ebru Gündeş albümlerini aratmayan keman sesleri ve nağmeli koro kısımları (bu ikincisi özellikle son şarkı "Yalnız Kalpler de Atarlar"da dikkat çekiyor) böyle bir hava katmış albüme. Güzel de olmuş. "İlla"daki erkek vokal kısımları ise nedense Serkan Altuniğne'nin çizdiği bar bodyguardları'nı getiriyor aklıma her dinleyişte.


Albümdeki favori şarkılarım "Eminim Sevmediğine", "Ne Garip Adam" ve özellikle son iki şarkı: "Aşkımız Her Zamanki Gibi Tehlikede" ile "Yalnız Kalpler de Atarlar".


"Ne Garip Adam", imkansız aşkların Nil'ce bir anlatımı. "Yok ama belli olmaz / Kollarını sararsın sarılmaz / Ona güven olmaz / Seversin taparsın oralı olmaz / O hali inanılmaz / Eğersin bükersin kırılmaz / Yok ona ulaşılmaz / Şu alemde tek kalsam / O benim olmaz". Tanıdık geldi mi? Bana geldi şahsen.


"Eminim Sevmediğine" ise imkanlı olduğu sanılan aşkların sonundaki aşk acısını anlatıyor biraz. Karşısındakinin ona aşık olduğuna inandırılan ve kandırılan herkesçe dinlenmesi gereken bir şarkı. "Eminim sevmediğine / Eminim tek bir gün bile sevmediğine" demiş şair.


Albümün son iki şarkısında albümden aldığım zevk tavan yapıyor her dinlediğimde. İkisi de çok tatlı hikayelere sahip iki şarkı geliyor ardarda. "Aşkımız Her Zamanki Gibi Tehlikede", fantastik bir öykünün birbirine aşık iki kahramanını anlatıyor. Kendi kahramanını anlatıyor Nil diyeyim ya da: "Dedin ki: Bize bir şey olmaz ben korurum / Birimiz ölücek olsak o ben olurum". Şarkının sonundaki, Cem Yılmaz'ın "5 Adımda Anadolu Rock"ını hatırlatan "Nil bunları söyler" dizesi ise oldukça güzel oturmuş yerine.


Yazıma da adını veren "Yalnız Kalpler de Atarlar" ise, yalnızlığından kurtulmak için gazeteye ilan veren ağırbaşlı bir lise öğretmeninin hikayesi: "Çift kişilik nedense yastığım yorganım / Allah nasip ederse sola kayacağım" diyor, bana bir şekilde "Happy-Go-Lucky"deki Sally Hawkins performansını hatırlatan karakterimiz.


Yalnız kalpler de atarlar. İster terk edilmiş olsunlar, ister hiç doğru aşkı bulamamış olsunlar, ister gerçek aşkı bulduklarını sandıkları anda kandırılmış olduklarını anlasınlar; yaşadıkları sonucunda aşk acısı çeken herkes yalnızdır. Ama işte, yalnız kalpler de atarlar. "Bunu bir kenara yazın" demiş Nil, ben de yazdım.


"Ben ya direk sana
Ya kabristana
Ya Hindistan'a
Çok canım acıyo ya"

3 yorum:

Adsız dedi ki...

okudum bak.
sonuna yazdığın söleri çok güzelmiş.
t-shirtleri aldım. yeni hedef bu albüm o zaman...
dallama yazdı. bu keilmeyi buraya yazmakla ayıp mı ettim? : )

RFK dedi ki...

yalnız kalpler de atarlar'ı simpsonsın 3. sezon bölümlerinden birinde yer alan lise öğretmenini izleyip duygulandıktan sonra yazmış :)
bilginize :)
ben albümü çok sevmedim.. gerçi daha bi kere dinledim ama.. kapak çok güzel, tam björk ayarındaymış duyduğuma göre :) o yüzden dinlemiyorum ama yanı başımdan da ayırmıyorum :)

Çetin Cem dedi ki...

albüm hakkında sanırım taban tabana zıt düşünüyoruz ama yine de google'da "nil kıyısında"yı ararken denk geldim. çok keyifli bir blog'muş, pek beğendim :)