4 Ekim 2009

Karşı Konulmaz "The Resistance"

Bugün, 4 Ekim 2oo9, Muse'un ilk albümü "Showbiz"in piyasaya çıkışının 10. yıldönümü. 1999'dan bu yana "Showbiz", "Origin of Symmetry" (2001), "Absolution" (2003) ve "Black Holes and Revelations" (2006) adında, hepsi birbirinden mükemmel albümler çıkaran Muse'un son albümü "The Resistance" ise, geçtiğimiz haftalarda, 14 Eylül 2009'da ulaştı bizlere.

"The Resistance", adıyla tezat oluşturacak bir şekilde, karşı konulmaz bir albüm. Albümde bulunan 11 parçanın tamamı; Matthew Bellamy adlı 10 parmağında 20 marifet insanın imzasını taşıyor. Grubun kurucusu, vokali, piyanisti, bestecisi, klavyecisi, synthesizer'ı ve programcısı; kısacası her şeyi olan bu taptığım insan yine muazzam bir albümün her yanına ismini kazımış durumda.

Albüm, aynı zamanda çıkış şarkısı olan "Uprising" ile açılıyor. Son iki albümdür nedense Muse, daha popüler müziğe kayan şarkılar ile çıkış yapmayı seçiyor. "Black Holes and Revelations" albümü çıktığında da "Supermassive Black Hole" gibi, ilk dinleyişte bünyede Britney etkisi yapan bir şarkıyı single olarak çıkarmayı seçen grup, bu albümün en pop'a yakın şarkısı "Uprising"i seçmiş ilk single olarak. Ama tabii ki, Muse şarkısı olduğu için, kötü kelimesiyle uzaktan yakından alakası yok şarkının. Sadece, albümün en iyisi değil.

Albümde "Uprising"i takip eden 7 şarkıdan en iyileri ise bence albümle aynı adı taşıyan "Resistance", kelimelerin kifayetsiz kaldığı "United States of Eurasia" ve bana grubun ilk zamanlarını hatırlatan "Unnatural Selection". Bu üç şarkıdan üzerinde durulması, defalarca dinlenmesi, nota nota incelenmesi gereken ise kesinlikle "United States of Eurasia". Parça, sakince başlayıp, bir anda doğu ve batı ezgilerinin savaşına dönüşen, arkada manyakça "Eurasia" diye bağıran vokallerin bulunduğu bir patlamayla zriveye çıkan ve yine sakince Chopinvari bir piyano solosu ile (-ki adı "Collateral Damage") biten bir başyapıt.

Piyano sololarıyla süslenmiş, süper introlar ve geçişlerle donatılmış 8 şarkının yanısıra; bir de "Exogenesis" adlı 3 bölümlük senfoni bulunuyor albümde. Bölümleri "Overture", "Cross-Pollination" ve "Redemption" şeklinde adlandırılmış "Exogenesis", klasik müzik şaheserlerini aratmayan modern bir senfoni olmuş. Chopin ve Liszt eserlerini andıran piyano soloları, arka fonda eşlik eden kemanları ve az-ama-öz sözleriyle kusursuz bir albüm finali olmuş.

Muse, yine yapmış yapacağını kısacası. Albüm turnesinin konser DVD'sini de dört gözle bekliyoruz şimdiden.

"Love is our resistance
They'll keep us apart and the won't stop breaking us down
Hold me
Our lips must always be sealed"

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Işık üniversitesinin keyfekeder açılıp kapanan ama bir o kadar da müptelası olan zayıf bir şekilde işletilen kampüs içi restorantı...

(bknz. Fail)