31 Ekim 2009

Haftanın Filmi #8: Ice Storm (1997)

Filmlerinin önemli bir kısmını ülkesi Tayvan yerine Amerikan Sineması dahilinde çeken Oscarlı yönetmen Ang Lee'nin 1997 yapımı filmi "Ice Storm", bir Amerikan suburbia filmi. Rick Moody'nin romanından James Schamus tarafından uyarlanan film, gerçekten de Asyalı bir yönetmenin elinden çıkmasına rağmen gerçek Amerika'yı anlatmayı başarabilmiş. İlerleyen yıllarda Sam Mendes'in "American Beauty" (1999) ve "Revolutionary Road" (2008) filmlerinde ustaca başardığı şeyin, ya da "Desperate Housewives" dizisinde işlenen konunun da bir öncüsü olmuş, hayatın içinden başarılı bir film.

70'li yılların Watergate Skandalı ile çalkalanan Amerika'sında Connecticut'ta Şükran Günü zamanında geçiyor film ve iki aileyi alıyor merkezine. Birbirlerine komşu olan Hood ve Carver aileleri... Dışarıdan bakıldığında sıradan ve tipik birer Amerikan ailesi ikisi de: İki çocuklu, iki katlı ev ve araba sahibi, mutlu gözüken... Hood ailesinin liseli bir oğlu ve ergenliğe yeni girmiş bir kızı; Carver ailesinin ise aralarında birkaç yaş olan iki ergen oğlu var. Filmdeki tüm karakterlerin; kadın-erkek, genç-yaşlı, zengin-fakir farketmeksizin ortak yanı ise, hayattan kaçmak için alkole ve sekse başvurmaları. Ailenin büyükleri bunu eş değiştirme partilerinde ya da eşlerini aldatarak yaparken, gençleri New York'lu kızları yatağa atmaya çalışıyor. İki ailenin henüz 15 yaşında bile olmayan oğulları ve kızı ise birbirlerinin bedenlerini keşfetmeye çalışıyorlar erken yaşlarında. Ve tüm bunların fonunda filmin atmosferine çok güzel uyum sağlayan bir buz fırtınası var.

Filmin oyuncu kadrosu, 90'lı yılların yıldız oyuncuları ve 2000'li yıllarda parlayacak olan o zamanın çocuk oyuncularından oluşuyor. Joan Allen, Kevin Kline, Tobey Maguire ve Cristina Ricci Hood Ailesi'ni oluştururken; Carver'lar Sigourney Weaver, Jamey Sheridan, Elijah Wood ve Adam Hann-Byrd tarafından canlandırılıyor. Kadroda bulunan bir başka isim ise Katie Holmes. Tüm oyuncular başarılı performanslar sergilese de filmde, Sigourney Weaver ve Kevin Kline özellikle öne çıkıyorlar.

Sinemaya uyarlanırken, romandaki ağır cinsel içeriğin büyük kısmı yok edilmiş olsa da; modundan fazla bir şey kaybetmediğini sanıyorum hikayenin. "Ice Storm"un uyarlama senaryosu, 1997 yılında Cannes Film Festivali'nde Schamus'a En İyi Senaryo dalında ödül kazandırmış.

"Ice Storm", güzel bir suburbia hikayesi olarak Amerika hayatını, gençler ve yetişkinlerin dünyasının aslında pek de farklı olmadığını ve aile içi sorun ve bunalımları gayet güzel anlatmayı başarabilmiş bir film. Yönetmeni Ang Lee başta olmak üzere, ekibinde yer alan her ismin filmografisinde güzel bir basamak olmuş bence.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

selam ben senay, gercekten super bir blog, eger facebook veya twitter varsa eklemek isterim...

Adsız dedi ki...

Merhaba
Ben Didem. Bloğunuzu çok beğendim. Facebook ve twitter dan da takip etmek isterim.
İyi günler...