2 Mart 2011

83rd Academy Awards

Her yılın Şubat sonunda hayatımın anlamı haline gelen Akademi Ödülleri, geçtiğimiz gece 83. kez dağıtıldı ve beni 9. kez uykusuz bıraktı. "King's Speech" ve "Inception"ın 4'er ödülle tamamladığı gecede "Social Network" de 3 ödül aldı. İşte "Red Carpet"tan "Best Picture"a gecenin özeti:

"It's been a great year for lesbians. The Kids Are All Right. Lesbians. Black Swan. Dancing lesbians. Toy Story 3. Where is the Dad?" - Anne Hathaway & James Franco

Kırmızı Halı'yı her yıl olduğu gibi bu yıl da dikkatimi vererek izlemedim, hatta çoğunda uyudum. Dikkatimi çeken şeyler Mila Kunis ve Mandy Moore'un elbiselerinin göz kamaştırdığı, Helen Mirren'ın sanki eski elbisesini tekrar giymiş gibi durduğu, Hailee Steinfeld'in "Benim daha çok zamanım var." tavırları ve insanların çılgınca "Social Network" diyor oluşuydu. Jennifer Hudson ise, Oscar aldığı 2006 yılında sahip olduğu kiloların yarısını vermiş, başka bir insan olmuştu.

"I'm a little offended by the movie titles this year. They're not appropriate for network tv: "Winter's Bone", "Rabbit Hole". "How to Train Your Dragon"? Digusting!" - James Franco


Geçtiğimiz yılın gerek prodüksiyon gerekse sunuştaki rezilliğine göre; bu yıl oldukça eğlenceli bir tören izledik. Fakat yine de James Franco ve Anne Hathaway'in beklediğimden çok daha az ekranlarda göründüğü ve beklediğimden çok daha az güldürdüğünü söylemeliyim. İkili törene, aday filmlerin içine girdikleri, muhteşem bir video ile başladı. Bu mükemmel başlangıçta "King Speech" mikrofonundan Franco'nun "I have good news from the future, microphones get smaller!" demesi, ya da Hathaway'in "Dance of the Brown Duck"ı gibi inciler vardı. Sonrasında James Franco'nun anneannesinin bile karıştığı, adaylara fazla laf atmayan bir hoşgeldin konuşması ise o mükemmel başlangıcın tüm havasını söndürdü.

"Javier... Hola!" - Sandra Bullock

Gece boyunca Oscar tarihinden efsanevi filmlere dikkat çekilmesi, eski törenlerle ve adaylarla ilgili bilgiler verilmesi, filmlerin müzikalleştirildiği o inanılamz komik montaj ve Bob Hope'un ölü ölü ödül sunması çok güzel tercihler ve geçtiğimiz yılın hatalarını telafi eden hareketlerdi. Ayrıca Natalie Portman'ın varlığı ve ödüllendirilmesi bile yeterdi. Bir ödülü 5 kişinin 5 adayı tanıtarak sunması ritüelinin ise geçtiğimiz yılın kazananının 5 adayı övmesi olarak değiştirilmesi, Jeff Brdiges ve Sandra Bullock'un da katkılarıyla çok yerinde olmuştu.

"James, you are the reason why children are picked up from the school late because their mothers are watching general hospital." - Sandra Bullock

Gecenin ilk iki ödülü özellikle şaşırtıcıydı. Sanat Yönetimi ödülünü "Inception" mı, "King's Speech" mi alacak derken "Alice in Wonderland"in ödüllendirilmesi; En İyi Görüntü Yönetmeni'nin ise yine yeni yeniden Roger Deakins görmezden gelinerek (neyse ki hak eden) Wally Pfister olması birçoğumuzun tahminleri dışındaydı. Randy Newman sonunda ikinci bir Oscar'a kavuşurken, 3. Oscar'ını alan Colleen Atwood, halen teşekkürlerini kağıttan okuma becerisini göstererek dikkat çekti. Tahminlerimin çoğunda yanıldım evet. Ama bunların bazıları beni oldukça sevindirdi. Örneğin Susanne Bier'in "Hævnen" ile ülkesi Danimarka'ya üçüncü Oscar'ını kazandırması ve Wally Pfister'ın Oscar alması... Üzücü olansa David Fincher, Christopher NOlan, Roger Deakins ve Alexandre Desplat gibi dört dehanın halen Oscarsız oluşu... Bakalım önümüzdeki yıl neler olacak.

"Oh, my carreer has just peaked!" - Colin Firth

Töreni izlerken sevgili medicaljesus ile neler konuştuğumuzu öğrenmek isterseniz, kendisinin "Oscar Gecesi Hakkında Samimi Bir Yazı" başlıklı yazısına göz atabilirsiniz. Kendisine, tanıştığımızdan beri beni hiçbir ödül töreninde yalnız bırakmadığı için teşekkür ederim.

Tüm kazananlar şöyle:
En İyi Film: King's Speech
En İyi Yönetmen:
Tom Hooper (King's Speech)

En İyi Erkek Oyuncu: Colin Firth (King's Speech)
En İyi Kadın Oyuncu:
Natalie Portman (Black Swan)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Christian Bale (Fighter)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu:
Melissa Leo (Fighter)

En İyi Orijinal Senaryo:
King's Speech (David Seidler)

En İyi Uyarlama Senaryo:
Social Network (Aaron Sorkin)

En İyi Yabancı Film: Hævnen (Danimarka)
En İyi Animasyon: Toy Story 3
En İyi Orijinal Müzik: Trent Reznor & Atticus Ross (Social Network)
En İyi Görüntü Yönetmeni:
Wally Pfister (Inception)

En İyi Kurgu: Social Network
En İyi Sanat Yönetimi: Alice in Wonderland
En İyi Kostüm Tasarımı: Alice in Wonderland
En İyi Orijinal Şarkı: "We Belong Together" (Toy Story 3)
En İyi Makyaj: Wolfman
En İyi Görsel Efektler: Inception
En İyi Ses Miksi: Inception
En İyi Ses Kurgusu:
Inception

En İyi Belgesel:
Inside Job

En İyi Kısa Belgesel:
Strangers No More

En İyi Kısa Film: God of Love
En İyi Kısa Animasyon: Lost Thing

1 yorum:

Medical Jesus dedi ki...

Colin'in "my career has just picked" lafına hala gülüyorum. :D Sunucular başarısızdı, James "bitse de gitsek" modundaydı -hele ki sonlara doğru. Ama en çok güldüğüm törenlerden biri olmuştur, özellikle başıyla.