9 Mart 2011

30. Uluslararası İstanbul Film Festivali'ne Doğru: Film Gibi 30 Yıl

"Film Gibi 30 Yıl" sloganı ile, bu yıl 30. kez bizlerle olan İstanbul Film Festivali; bu gece düzenlenen basın toplantısından anladığımız kadarıyla 30 yılı en iyi şekilde anacak olan, yine zengin bir programla karşımızda olacak. 2 - 17 Nisan 2011 tarihleri arasında düzenlenecek olan festivalde 21 bölümde, 52 ülkeden, 231 film gösterilecek. Sinema salonları arasında bu yıl !f festivallerinden alıştığımız AFM Fitaş sinemaları da var. Filmler onun yanı sıra, festival merkezi de olan Atlas Sineması, Beyoğlu Sineması, Nişantaşı City's ve Kadıköy Rexx salonlarında izleyicilerle buluşacak. Bilet fiyatları Akbank Galaları için 15 TL olurken, diğer seanslar için 9 TL (tam) ve 6 TL (öğrenci), haftaiçi gündüz seanslarında ise 4 TL olacak.


Bu yıl 30. yaşını kutlayan İstanbul Film Festivali, bu özel yıl için farklı bölümlerle karşımıza çıkıyor: "Bir Zamanlar Festivalde: SİYAD'ın Keşifleri", şu an adlarını bildiğimiz yönetmenlerin yıllar önce hiç tanınmıyorken İstanbul Film Festivali'nde gösterilmiş filmlerinden derlenmiş bir seçkiyi bizlerle buluşturuyor. Yönetmenler arasında Dardenne Kardeşler, François Ozon, Wong Kar-Wai, Lars von Trier ve Jafar Panahi gibi isimler yer alıyor. Bir diğer bölüm "Film Gibi 30 Yıl" ise 19 ünlü Türk yönetmenin seçtiği filmlerden derlenmiş. Filmleri gösterilecek yönetmenler arasında Ingmar Bergman, Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Krzysztof Kieslowski ve Andrei Tarkovski gibi efsane isimler var.

Festivalin 30. yılı şerefine yapılan diğer üç güzellik ise "30: 20 Yönetmenden 30 Yıl" kitabı, bu kitapta yer alan fotoğrafların sergileneceği Atlas Pasajı'ndaki sergi ve festival anılarımızı blog yazılarımızla paylaşmakta özgür olduğumuz festival blogu
www.filmgibi30yil.com

12 filmin yarışacağı "Uluslararası Yarışma" bölümünde Türkiye'den Seyfi Teoman'ın Berlin Film Festivali'nde de gösterilen filmi "Bizim Büyük Çaresizliğimiz" yer alırken; "Ulusal Yarışma" bölümünde 14 yerli yapım yarışacak: "Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir" (İmre Azem), "Zefir" (Belma Baş), "Atlıkarınca" (İlksen Başarır), "Oğul" (Atilla Cengiz), "Kar Beyaz" (Selim Güneş), "Çınar Ağacı" (Handan İpekçi), "Gişe Memuru" (Tolga Karaçelik), "Görünmeyen" (Ali Özgentürk), "Saç" (Tayfun Pirselimoğlu), "72. Koğuş" (Murat Saraçoğlu), "Bizim Büyük Çaresizliğimiz" (Seyfi Teoman), "Kırık Midyeler" (Seyfettin Tokmak), "Press" (Sedat Yılmaz) ve "Gölgeler ve Suretler" (Derviş Zaim). Bunlar dışında 10 yerli yapım "Yeni Türk Sineması", 24 yerli yapım ise "Belgeseller" kısmında gösterilecek.

Festivalin "Sinemada İnsan Hakları Yarışması" devam ederken (ve bu bölümde "También la lluvia", "Hors la loi" gibi iddialı filmler ve ülkemizden "Press" yarışırken) festivalin klasikleşmiş bölümleri de yerini koruyor: "Akbank Galaları", "Yıllara Meydan Okuyanlar", "Dünya Festivallerinden", "Genç Ustalar", "NTV Belgesel Kuşağı", "Mayınlı Bölge", "Geceyarısı Çılgınlığı", ""Çocuk Menüsü" ve "Anılarına". Claire Denis filmlerinde kullanılan şarkıların çalınacağı Tindersticks konseri şerefine Claire Denis filmleri seçkisi, 2010 İstanbul filmleri ve 12. Uluslararası İstanbul Bienali'nin bir uzantısı olarak yaratılan "İsimsiz (Film)" adlı bölüm de gelenekselleşmiş bu bölümlerin yanında yerini alıyor.


Bu yıl En İyi Yabancı Film dalında Oscar kazanan "Hævnen" ve adayı olan "Hors la loi" ile "Incendies"; En İyi Orijinal Senaryo dalında aday olan Mike Leigh filmi "Another Year", Nicole Kidman'a adaylık getiren "Rabbit Hole", En İyi Belgesel adayı "Waste Land" ve En İyi Makyaj dalında aday olan "Way Back" programda yer alan Oscar adayı filmler olarak dikkat çekiyor. Bunlar dışında birçok usta yönetmenin son filmlerini ve birçok ülke sinemasının yeni yönetmenlerini de izlemek mümkün olacak festivalde.

Önerilerime gelince:


1. Hævnen (Kapanış Filmi)
2. Another Year
(Akbank Galaları)
3. Incendies (Uluslararası Yarışma)
4. Jodaeiye Nader Az Simin
(Dünya Festivallerinden)
5. Never Let Me Go (Akbank Galaları)
6. Made in Dagenham (Dünya Festivallerinden)
7. La nostra vida (Dünya Festivallerinden)
8. Kray (Dünya Festivallerinden)
9. Hjem til tul
(Yıllara Meydan Okuyanlar)
10. Rabbit Hole
(Akbank Galaları)

Hiç yorum yok: