22 Mart 2011

15. Afife Tiyatro Ödülleri Adayları

Türkiye'nin ilk Müslüman kadın oyuncusu Afife Jale'nin anısına, 1997'den bu yana Yapı Kredi Sigorta sponsorluğunda düzenlenen organizasyon dahilinde dağıtılan Afife Tiyatro Ödülleri'nin bu yılki adayları ve özel ödül sahipleri açıklandı. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da 21 adaylık elde eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nı 8 adaylık ile İstanbul Devlet Tiyatrosu izledi. Özel tiyatroların ne yazık ki yine fazlasıyla geri plana itildiği bir aday listesi söz konusu. Bunun nedeninin Şehir ve Devlet Tiyatroları'nın yılda 20'den fazla oyun çıkarırken, özel tiyatroların en fazla 3 oyun çıkarabilmesi olduğunu savunanlar olacaktır. Fakat özel tiyatrolara ait oyunların 2'den fazla adaylığı bulunmaması anlaşılamaz geliyor bana. Özel tiyatrolar arasında 2'şer adaylık elde etmeyi başaranlar ise "Dava" oyunu ile Bakırköy Belediye Tiyatrosu ve "Sondan Sonra" oyunu ile Duru Tiyatro.

Oyunlara bakıldığında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın iki oyunu, 6 adaylığı bulunan "Dünyanın Ortasında Bir Yer" (Yazan: Özen Yula, Yöneten: M.Nurullah Tuncer) ve 5 adaylığı bulunan "Tehlikeli İlişkiler" (Yazan: Choderlos de Laclos, Yöneten: Aleksandar Popovski) öne çıkıyor. Komedi/müzikal dalındaki oyunlarda ise 3 adaylığa sahip olan ve yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'na ait "İstanbul Hatırası" (Yazan-Yöneten: Tarık Şerbetçioğlu) en fazla adaylık elde eden oyun. "Yılın En Başarılı Prodüksiyonu" dalında "Dünyanın Ortasında Bir Yer" ve "Tehlikeli İlişkiler"in yanında Tiyatro Pera'nın "Vanya Dayı" (Yazan: Anton Çehov, Yöneten: Nesrin Kazankaya) adlı oyunu da büyük ödüle aday gösterildi.

14 dalda dağıtılan ödüllerin yanısıra Afife Tiyatro Ödülleri'nde 5 de özel ödül bulunuyor: Bu yıl, "Yaşamı boyunca tiyatro dalında başarılı çizgisini sürdürmüş ya da tiyatro sanatına katkıda bulunmuş kişi"lere verilen Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü Müjdat Gezen'e, "Yaşamı boyunca tiyatro dalında başarılı çizgisini sürdürmüş tiyatro sanatçısı"na verilen Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülü Dilek Türker'e, "İlk kez o yıl sahnelenmiş olan en başarılı yerli oyunun yazarı"na verilen Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü "Kadın Sığınağı" oyunun yazarı Tuncer Cücenoğlu'na, Tiyatroda Yeni Kuşak Özel Ödülü "Punk Rock" oyununun ekibine, Yapı Kredi Sigorta Özel Ödülü ise Prof.Dr.Ayşegül Yüksel'e layık görülmüş.


Adaylar ise şöyle:


Yılın En Başarılı Prodüksiyonu: Dünyanın Ortasında Bir Yer, Tehlikeli İlişkiler, Vanya Dayı
Yılın En Başarılı Yönetmeni:
Arif Akkaya (Arzunun Onda Dokuzu), Aleksandar Popovski (Tehlikeli İlişkiler), Nurullah Tuncer (Dünyanın Ortasında Bir Yer)

Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu: Emre Kınay (Sondan Sonra), Reha Özcan (Bedensiz Kadın), Levent Üzümcü (Tehlikeli İlişkiler)
Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu:
Neslihan Arslan (Temiz Ev), Şebnem Köstem (Tehlikeli İlişkiler), Ahu Türkpençe (Sondan Sonra)

Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Erkek Oyuncusu:
Toron Karacaoğlu (İstanbul Hatırası), Kemal Kocatürk (Kadın ile Memur), Erhan Yazıcıoğlu (Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum)

Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Kadın Oyuncusu:
Hande Ataizi (Özel Hayatlar), Binnur Şerbetçioğlu (İstanbul Hatırası), Ayça Varlıer (Leyla'nın Evi)

Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu:
Erhan Abir (Çığ), Civan Canova (Ölüleri Gömün), Köksal Engür (Festen)

Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu:
Sevtap Çapan (Çığ), Sema Çeyrekbaşıoğlu (Temiz Ev), Defne Yalnız (Kadın Sığınağı)

Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Erkek Oyuncusu: Bahtiyar Engin (Alevli Günler), Murat Karasu (Beğendiğiniz Gibi), Bülent Kayabaş (Tanımadığım Adamlar) Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Kadın Oyuncusu: Eda Gülten (Bir Yaz Gecesi Rüyası), Selma Kutluğ (İstanbul Hatırası), Selen Uçer (Cam)
Yılın En Başarılı Sahne Tasarımcısı: Numen/Sven Jonke (Tehlikeli İlişkiler), Behlüldane Tor (Ölüleri Gömün), Nurullah Tuncer (Dünyanın Ortasında Bir Yer)
Yılın En Başarılı Giysi Tasarımcısı: Candan Seda Balaban (Surname), Canan Göknil (Romeo ve Juliet), Duygu Türkekul (Dünyanın Ortasında Bir Yer, Alemdar)
Yılın En Başarılı Sahne Müziği:
Can Atilla (Dünyanın Ortasında Bir Yer, Çığ, Romeo ve Juliet), Tolga Çebi (Dava, Benim Adım Rachel Corrie), Nurettin Özşuca (Temiz Ev)

Yılın En Başarılı Işık Tasarımcısı: Murat Özdemir (Romeo ve Juliet), Nurullah Tuncer (Dünyanın Ortasında Bir Yer), Cem Yılmazer (Dava)

Hiç yorum yok: