25 Ocak 2011

83. Oscar Adayları

2010 yılı filmlerinin son yıllara göre oldukça kaliteli ve olağanüstü oluşu aylardır konuşulan bir durum. Bu durumun Oscar yarışının kızıştığı şu günler gelip çattığında da birçok sorunu ve birçok çok-dalda-aday-filmi beraberinde getireceğini de biliyorduk. Bugün Akademi, 83. kez adaylarını açıkladı. Ve karşımıza çıkan tablo her zamanki gibi tahmin edilebilenler ve edilemeyenler ile, sürprizler ve hayalkırıkları ile dolu; fakat her ne olursa olsun iyi filmlerin geçit töreni niteliğinde...

Geçtiğimiz yıl uzun zamandır ilk kez uygulanan 10 En İyi Film Adayı konseptine bu yıl da devam eden Akademi, geçtiğimiz yılın aksine çok iyi bir Top 10 oluşturdu. Bunu sadece kişisel görüşlerimi belirterek söylemediğimi, listede bulunan 10 filmin de en az 4 dalda aday gösterilişinden anlıyoruz. (Geçtiğimiz yıl "Blind Side" ve "A Serious Man" En İyi Film haricinde yalnızca birer dalda aday gösterilmişti.) Tom Hooper imzalı ve geçtiğimiz günlerde PGA Ödülü'nü kazanarak herkesi şaşırtan "King's Speech", 12 dalda Oscar adayı olarak en çok adaylık elde eden film oldu. Onu, 10 adaylıkla Coenler'in "True Grit"i, 8'er adaylıkla yılın gözbebeği "Social Network" ve Nolan harikası "Inception" izledi.En İyi Film dalındaki diğer filmler "127 Hours" (6), "Fighter" (7), "Kids Are All Right" (4), "Toy Story 3" (5) ve "Winter's Bone" (4) oldu.

Akademi; Christopher Nolan'ı En İyi Yönetmen kategorisinde, Andrew Garfield'ı ise En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu kategorisinde aday göstermeyerek birçok olumsuz tepki aldı. Bir sonraki yazıda, bu isimleri ve "2010'un Görmezden Gelinenleri"ni bulabileceksiniz. Yılın sürprizleri ise bence Javier Bardem'in "Biutiful" ile gelen adaylığı ve "I Am Love"ın kostüm tasarımı adaylığı oldu. "Hereafter"ın En İyi Görsel Efekt dalında aday oluşu bir Clint Eastwood filminin yalnızca görsel efekt dalında aday oluşu gibi bir durumla tanıştırırken bizi, En İyi Orijinal Şarkı dalında yalnızca 4 adayın bulunması da dikkat çekici. (Fakat bunların yarısının Disney fetişi kaynaklı şarkılar oluşu yine benim sinirimi bozmakta.) Tahminler arasında üst sıralarda yer alan Fransız animasyonu "L'illussioniste" ise "Despciable Me" ve "Tangled" arasındaki çekişmeden yararlanmış gözüküyor. 10 adaylıktan Akademi'nin Coenler aşkının sürdüğünü anlayabiliyoruz. Fakat yeni bir sevgilileri daha var: Jeremy Renner. Renner dışında, Colin Firth ve Jeff Bridges da iki yıl üst üste aday olmayı başaranlardan...

Sevindiğim adaylıkları ise şöyle sıralayabilirim: Jesse Eisenberg, Jennifer Lawrence, James Franco, (2 yıl önce bunu söyleyeceğimi hiç düşünmezdim ama) A.R.Rahman ve Jon Harris.

Basınımızın En İyi Yabancı Film dalında Yunanistan'ın aday oluşunu (Ve Türkiye'nin olamayışını) nasıl yorumlayacağını ise korkuyla beklemekteyim.

En İyi Film: 127 Hours, Black Swan, Fighter, Inception, Kids Are All Right, King's Speech, Social Network, Toy Story 3, True Grit, Winter's Bone.

En İyi Yönetmen: Darren Aronofsky (Black Swan), Ethan Coen & Joel Coen (True Grit), David Fincher (Social Network), Tom Hooper (King's Speech), David O. Russell (Fighter).

En İyi Erkek Oyuncu: Javier Bardem (Biutiful), Jeff Bridges (True Grit), Jesse Eisenberg (Social Network), Colin Firth (King's Speech), James Franco (127 Hours).

En İyi Kadın Oyuncu: Annette Bening (Kids Are All Right), Nicole Kidman (Rabbit Hole), Jennifer Lawrence (Winter's Bone), Natalie Portman (Black Swan), Michelle Williams (Blue Valentine).

En İyi Yrd.Erkek Oyuncu: Christian Bale (Fighter), John Hawkes (Winter's Bone), Jeremy Renner (Town), Mark Ruffalo (Kids Are All Right), Geoffrey Rush (King's Speech).

En İyi Yrd.Kadın Oyuncu:
Amy Adams (Fighter), Helena Bonham Carter (King's Speech), Melissa Leo (Fighter), Hailee Steinfeld (True Grit), Jacki Weaver (Animal Kingdom).

En İyi Orj.Senaryo: Another Year, Fighter, Inception, Kids Are All Right, King's Speech.

En İyi Uyr.Senaryo: 127 Hours, Social Network, Toy Story 3, True Grit, Winter's Bone.

En İyi Yabancı Film: Biutiful (Meksika), Hævnen (Danimarka), Hors-la-loi (Cezayir), Incendies (Kanada), Kynodontas (Yunanistan).

En İyi Animasyon: How to Train Your Dragon, L'Illusionist, Toy Story 3.

En İyi Belgesel: Exit Through the Gift Shop, GasLand, Inside Job, Restrepo, Waste Land.

En İyi Orj. Müzik: Alexandre Desplat (King's Speech), John Powell (How to Train Your Dragon), A.R.Rahman (127 Hours), Trent Reznor & Atticus Ross (Social Network), Hans Zimmer (Inception).

En İyi Görüntü Yönetimi: Black Swan, Inception, King's Speech, Social Network, True Grit.

En İyi Kurgu: 127 Hours, Black Swan, Fighter, King's Speech, Social Network.

En İyi Sanat Yönetimi: Alice in Wonderland, Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1, Inception, King's Speech, True Grit.


En İyi Kostüm Tasarımı: Alice in Wonderland, I Am Love, King's Speech, Tempest, True Grit.

En İyi Orj. Şarkı: Coming Home (Country Strong), I See the Light (Tangled), If I Rise (127 Hours), We Belong Together (Toy Story 3).

En İyi Makyaj: Barney's Version, Way Back, Wolfman.

En İyi Görsel Efektler: Alice in Wonderland, Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1, Hereafter, Inception, Iron Man 2.

En İyi Ses: Inception, King's Speech, Salt, Social Network, True Grit.

En İyi Ses Kurgusu: Inception, Toy Story 3, TRON: Legacy, True Grit, Unstoppable.

2 yorum:

almul dedi ki...

en iyi film afisi oscar'i varsa, ben onu social network'e verdim

Medical Jesus dedi ki...

Geçen senenin de bu senenin de en iyi erkek oyuncu ödülü Colin Firth'ündür. Bu bir gerçek.