25 Ocak 2011

2010'un Görmezden Gelinenleri

Oscar adaylarının açıklanması ile, birçoğumuz tarifsiz sevinçlere bürünüp çığlıklar atarken, aynı birçoğumuz aynı zamanda "Akademi'ye kafam girsin!" serzenişlerinde de bulundu bugün bol bol. Onlardan biri olarak, her yıl gelenekselleşmiş olan bu anma tablosunu sizlerle paylaşıyorum. İşte, bu yıl Akademi'nin görmezden geldiği güzellikler:

1. Christopher Nolan, En İyi Yönetmen, "Inception".
Tam anlamıyla deja-vu. İki yıl önce "Dark Knight" fırtınası eserken Nolan'ı ve filmini aday göstermeme rezilliğini sergileyen Akademi, film için çareyi buldu ve aday sayısını 10'a yükseltti. Fakat yönetmen adayları halen 5 kişiden oluşmakta. Ve "Inception" ile hayaller aleminde seyircisini yolculuğa çıkaran, yarattığı dünya ile büyüleyen Christopher Nolan, yönetmen olarak değil, yalnızca senarist ve yapımcı olarak aday gösterildi bu yıl. Acımız büyük. Kınıyoruz.

2. Andrew Garfield, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, "Social Network".
Jesse Eisenberg'in genç yaşta aldığı En İyi Erkek Oyuncu adaylığının sevindiriciği bir yana, kanımca "Social Network"ün en iyi oyuncusu olan Andrew Garfield, adaylar arasında yer alamadı. Akademi'nin ansızın bağımsız sinemayı fazlaca sevmesi sonucu "Winter's Bone"daki rolü ile adaylar arasına sızan John Hawkes, Garfield'ı yerinden etti. Oyuncunun Spider-Man kostümü içindeki ilk görüntülerinin oylama sırasında yayınlanmış olmasının etkisini ise tabii ki hiçbir zaman bilemeyeceğiz.

3. "Inception", En İyi Kurgu.
Böyle durumlara halk arasında kısaca ÇÜŞ diyoruz. Farklı rüyalar arasındaki geçişler, karmaşık bir hikayeyi kesip biçip anlaşılır halde kurgulamak ve o açılış; iyi bir kurgucu ister kuşkusuz. Fakat Akademi tercihini farklı filmlerden yana kullandı. Hoş, "127 Hours" ya da "Social Network" dışarıda kalsa, muhtemelen aynı şekilde şikayet ediyor olacaktım.

4. "Burlesque", En İyi Orijinal Şarkı, "You Haven't Seen the Last of Me".
Artık Altın Küre alan şarkının Oscar'a aday bile olamaması neredeyse gelenek haline gelmeye başladı. (Sözüm geçen yıldan dışarı.) Muhtemelen çok kötü bir film olan "Burlesque"i bu dalda bile aday gösterip ilgi odağı olmasına neden olmak istemedi Akademi. Fakat Cher'in seslendirdiği "You Haven't Seen the Last of Me" gerçekten güzel bir şarkıydı. 4 yerine 5 aday göstermeyi tercih edip, gayet de ekleyebilirlerdi.

5. "Waiting for Superman", En İyi Belgesel.
En İyi Film dalındaki ödül tartışmaları sürmekteyken, sessiz ve derinden birçok En İyi Belgesel ödülü alan "Waiting for Superman", bununla da kalmamış 4 yıl önceki "Inconvenient Truth" gibi kısalisteye kalabilecek orijinal bir şarkı kullanarak da dikkat çekmişti.

6. "Despicable Me" / "Tangled", En İyi Animasyon.
Bu iki animasyon arasındaki rekabet, geçtiğimiz yılki gibi 16 uzun metraj animasyonun var olduğu ve bu nedenle 5 adayın bulunduğu bir yılda geçse; muhtemelen kaybeden bir taraf olmayacaktı adaylık konusunda. Fakat söz konusu 3 aday olunca, oylar bölündü; "Toy Story 3" ve "How to Train Your Dragon"dan arda kalan 3. yeri Avrupalı kardeş kaptı.

7. Robert Duvall, En İyi Erkek Oyuncu, "Get Low".
2009'daki Film Festivallerinden beri konuşulagelen, en çok da Robert Duvall'ın oyunculuğu ile dikkat çektiği söylenen (şu sıralar ülkemizde vizyonda izlenebilecek) "Get Low", 2009'dan 2010'a ertelenmiş olsa da yine eli boş döndü Oscar yarışından. Buna en çok üzülense muhtemelen adaylığı en olası olan Robert Duvall oldu.

8. Scott Pilgrim vs. the World, En İyi Görsel Efektler, "Inception".
İşi bilenler de, bilmeyenler de "Scott Pilgrim vs. the World" gibi iddiasız ve şirin (Michael Cera oynuyor daha ne) bir filmin En İyi Görsel Efekt kısalistesine, sonra da son 7'ye kalışına sevinmişlerdir tahminimce. Bu yıl 3 yerine 5 adayın bulunması ise, filmin şansını çok çok artırmıştı. Yine de yetmedi. Zaten "TRON: Legacy" bile bu dalda aday olamadıysa kim ne etsindi.

9. "Shutter Island",
En İyi Sanat Yönetimi .
Martin Scorsese imzalı olmasına rağmen, filmin ana kategorilerdeki adaylık ihtimalleri çoktan yok olmuştu. Fakat filmin olağanüstü setleri ile bir adaylık şansı olduğu konuşulmaya devam ediyordu. "Shutter Island", yerini "Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1"e kaptırdı.

10. "Black Swan", En İyi Orijinal Senaryo.
Darren Aronofsky, bugüne kadar kıymeti Akademi tarafından bilinmemiş yönetmenlerden olsa da, bu yıl hem kendisinin, hem filminin hem de başrol oyuncusunun aday gösterilmesi ve en iddialı adaylar arasında yer alması bile yeter aslında. Fakat böylesine bir filmin, hele ki uyarlama değil orijinal bir senaryoya sahipken senaryosu ile aday gösterilmemesi pek anlaşılabilir değil. Akademi, tercihini "Another Year"dan yana kullandı. (Zaten Mike Leigh filmlerinin en güçlü yanı olan senaryoları, ona hep bu dalda adaylık getirir oldu son yıllarda. (bkz. Happy-Go-Luck, Vera Drake, Topsy-Turvy...))

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Inception'ın kurguya aday olamamasına inanamıyorum. Şaka falan mı yapıyorlar nedir?