18 Ocak 2011

68th Golden Globe Awards

HFPA tarafından bu yıl 68. kez dağıtılan Golden Globe Ödülleri, yine televizyon dallarında Emmy'nin takipçisi, sinema dallarında ise Oscar'ın habercisi görevini yerine getirdi. Geçtiğimiz yıl bir ilki geçrekleştirerek bir sunucu ile çalışan HFPA, bu yıl ikinci kez Ricky Gervais'i seçti. Ve öyle umuyorum ki, bunun bir hata olduğunu anladı. Ricky Gervais, Hollywood'da Scientology ile dalga geçmek hatasına düştüğü yetmiyormuş gibi, jüriye rüşvet aldığı imalarında bulundu. Robert Downey Jr., Tom Hanks, Tim Allen gibi efsane isimlerle ilgili espri yapmayı abartarak, resmen dalga (buraya 't' ile başlayan bir kelime de yerleştirilebilir) geçti. Bir ilkokul çocuğu kıvamında Bruce Willis'e "Ashton Kutcher's dad" gibi hitaplarda bulunarak espri yaptığını sandı. Gecede sık sık yuhalanan Gervais, önümüzdeki yıl değil Altın Küre, Çarkıfelek bile sunmamalı bence.
"Welcome to a night of drinking. Or as Charlie Sheen calls it, breakfast." - Ricky Gervais

Sinema dallarında gecenin yıldızı, bu yıl dağıtılan hemen hemen tüm ödüllerde olduğu gibi David Fincher imzalı "Social Network" oldu. En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo ve En İyi Orijinal Müzik dallarında ödüllendirilerek 4 Altın Küre sahibi olan filmi, 2'şer ödülle "Fighter" ve "Kids Are All Right" izledi. En sevdiğim Nordic yönetmenlerden Susanne Bier'in "Hævnen"i En İyi Yabancı Dilde Film seçilirken, "How to Train Your Dragon"un "Toy Story 3"ü yenememesi beni oldukça üzdü. (Melissa Leo'nun ödül kazanması ise Helena Bonham Carter'ı çok üzdü. Ekranlarda gördük.)

"Were you two alive when the first Toy Story came up?" - Toy Story insanı, Justin Bieber ve arkadaşına

Televizyon dallarının galibi ise şaşırtıcı bir şekilde geçtiğimiz yıl olduğu gibi "Glee" oldu. Zaten henüz törenin başlarından, Chris Colfer'in ödüllendirilmesi ile belliydi bu sonuç. En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Chris Colfer), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Jane Lynch) ve En İyi Dizi ödüllerini kazanan "Glee" bir yana, drama kategorilerinde "Mad Men"i tahtından eden "Boardwalk Empire", Emmy Ödülleri için de bir umut oldu. Törene katılmayarak beni üzen Laura Linney'in yeni gözdem "The Big C" ile En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanması ise gecenin en güzel sürprizlerindendi.

"Jesus Christ. Jesus Christ, Halle Berry. [...] Jesus Christ, Halle Berry." - Paul Giamatti

Tüm kazananlar şöyle:

En İyi Film - Drama: Social Network
En İyi Film - Komedi/Müzikal: Kids Are All Right
En İyi Yönetmen: David Fincher (Social Network)
En İyi Senaryo: Aaron Sorkin (Social Network)
En İyi Erkek Oyuncu - Drama: Colin Firth (King's Speech)
En İyi Kadın Oyuncu - Drama: Natalie Portman (Black Swan)
En İyi Erkek Oyuncu - Komedi/Müzikal: Paul Giamatti (Barney's Version)
En İyi Kadın Oyuncu - Komedi/Müzikal: Annette Bening (Kids Are All Right)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Christian Bale (Fighter)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Melissa Leo (Fighter)
En İyi Müzik: Trent Reznor & Atticus Ross (Social Network)
En İyi Şarkı: "You Haven't Seen the Last of Me" (Burlesque)
En İyi Animasyon: Toy Story 3
En İyi Yabancı Film: Hævnen (Danimarka)

En İyi Dizi - Drama: Boardwalk Empire
En İyi Dizi - Komedi/Müzikal: Glee
En İyi Minidizi/TVFilmi: Carlos
En İyi Erkek Oyuncu - Drama: Steve Buscemi (Boardwalk Empire)
En İyi Kadın Oyuncu - Drama: Katey Sagal (Sons of Anarchy)
En İyi Erkek Oyuncu - Komedi/Müzikal: Jim Parsons (Big Bang Theory)
En İyi Kadın Oyuncu - Komedi/Müzikal: Laura Linney (Big C)
En İyi Erkek Oyuncu - MinidiziTVFilmi: Al Pacino (You Don't Know Jack)
En İyi Kadın Oyuncu - Minidizi/TVFilmi: Claire Danes (Temple Grandin)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Chris Colfer (Glee)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Jane Lynch (Glee)

4 yorum:

Medical Jesus dedi ki...

Bence bu sene The Social Network'ün bu kadar ödül almasının sebebi David Fincher'ı artık susturmak ve kendisinden af dilemek. Zira bunca zaman yaptığı işlerle ödüllendirilmedi bu adam hiçbir zaman. The Social Network'ün hala vasat olduğunu düşünüyorum. Bir bakıma Martin Scorsese - The Departed taktiği. Bir insan Black Swan ve Inception (Bu filme cidden yazık oldu, yani öyle böyle değil. Chris şansını Dark Knight Rises ile arayacak ama yine olmayacak, biliyorum.) gibi iki film dururken (The King's Speech'i izlemedik hiçbirimiz, o da muhtemelen iyidir. İngiliz kraliyetini anlatıyor, kötü olması pek mümkün değil zaten.) The Social Network'ü ödüle boğmaları bana komik geliyor. Biri çıkıp da bu sene Darren kendini aştı, Chris'in senaryosu hepsine bin basar demiyor yahu. Yazık, cidden yazık. Filmler açısından zengin ve güzel lakin ödül konusunda en son Slumdog Millionaire'de yaşadığımızdan daha da kötü ve umutsuz bir sene. Pek çok ismin hakkı yeniyor, belki de şu ana dek hiç olmadığı kadar.

pasifauna dedi ki...

Laura Linney bir önceki gün babasını kaybettiği için törene katılamamış. Nice ödül törenlerinde görürüz kendisini diye umuyorum.
Bence Rick Gervais'in yağcılıktan uzak tarzı ödül törenine değişik bir soluk getirmiş oldu, ki reytingler de geçen senenin %5 üstündeymiş. Başka bir deyişle, amacına ulaşmış olduğu söylenebilir bence. Hugh Heffner da misal, Gervais'in şakalarından nasibini alanlardan, twitter'dan kendisine gülüp geçmiş. Bir de tabii Robert De Niro'nun teşekkür konuşması var. Neredeyse Gervais'inkine yaklaşan saldırgan tonlar içeriyordu, ama insan Robert De Niro olunca işler değişiyordur belki, bilemiyorum.
Ben kendi adıma Social Network'ün çok başarılı bir film olduğunu düşünüyorum. Öte yandan Black Swan, the Kids are Alright gibi filmlerin ödülleri alması bir yana aday gösteriliyor olmaları bile büyük bir gelişme değil mi? 10 yıl önce çıkmış olsaydı kim "the Kids are Alright"ı, Black Swan'i en iyi film adayı olabilecek gibi görürdü ki?

Emre dedi ki...

@pasifauna Sonunda Social Network'e boklanmayan birini görmek güzel. Tamam belki bu kadar ödülü hak etmiyor, belki yalnızca David Fincher'ın sırası geldiği için büyütülüyor ama bu kötü bir film, çöpp bir film olduğu anlamına gelmiyor ki... Nedense film konusunda fanatik oluyor insanlar söz konusu ödül törenleri olduğunda. Geçen yıl da örneğin, "Inglourious Basterds" ya da "Avatar" daha iyi, daha önemli filmlerdi belki; ama bu "Hurt Locker"ın kötü bir film olduğu, ona düşman olunması anlamına gelmemeliydi.

@MedicalJesus Bu yıl çok iyi! Gerçekten çok iyi... BAFTA "King's Speech"e gidecek, belli. Oscar ise Social Network'ün diyorum. Ayrıca Oscarlar'da "Inception" senaryosunun rakibinin "Social Network" değil, "King's Speech" olduğunu hatırlatmak isterim.

Medical Jesus dedi ki...

Biliyorum rakibinin The King's Speech olduğunu. Lakin hala TSN'nin senaryosunun Inception'dan daha iyi olduğunu düşünmüyorum. Aslında bende sığ bir görüş var eğer senaryo kategorisi ikiye ayrılmıyorsa. Şöyle ki Inception hayalgücünün sınırlarını zorluyor, kurgusuyla düşününce müthiş bir senaryo. TSN ise bir kitaptan uyarlanmış. Tamam, sonuçta kitap bu senaryonun birebir aynısı değil, özgün ögeler de var ama yine de sınıflandırılmayan bir kategori için haksızlık. Oscarlar söz konusu olduğunda kostüm ödülünün her seferinde dönem filmlerine gitmesi gibi bir şey yani benim fikrim; adamlar hayalgücünü ön plana çıkaracak kıyafetler tasarlıyorlar, haliyle ödülü de kapıyorlar. Ama Birlik'te olduğu gibi ayrılsa bu sorun ortadan kalkar. Öyle işte. :)