6 Aralık 2009

2008'in En İyi 10 Kamera Arkası İnsanı

1. David Fincher - Yönetmen (The Curious Case of Benjamin Button): Fitzgerald'ın kısa öyküsünün evrimleşmiş versiyonun filmini çeken "Se7en" ve "Fight Club"ın efsanevi yönetmeni, tersten yaşanan bir hayatın öyküsünü başarıyla ve masalsı bir dille anlattı geçtiğimiz yıl. Güçlü oyuncu kadrosunun da yardımıyla, yılın en iyi filmlerinden birine imza attı. (Oscar, En İyi Yönetmen Adayı; Altın Küre, En İyi Yönetmen Adayı)
2. Tomas Alfredson - Yönetmen (Låt den rätte komma in): İsveçli yönetmen, çocuksu bir aşkın hikayesini, aşk dolu bir vampir filmiyle anlattı ve dünyaca ünlenmeyi başardı 2008'de. Mükemmel sahneleri ve tüm karanlığına rağmen sevimliliğini yitirmeyen atmosferiyle benim de gönlümde taht kurmayı başarmış bir filmin, takip edilmesi gerektiğine karar verdiğim yönetmeni oldu.

3. Christopher Nolan - Yönetmen (The Dark Knight): "Memento" sonrasında "Batman Begins" ile seriyi yeniden bir fenomen haline getiren ve her şeye baştan başlayan ve araya "Prestige" gibi bir başka film sığdırmayı başarabilen yeni-harika-çocuklardan Nolan; "The Dark Knight" ile yılın gişe rekortmeninin ardındaki isimdi. Heath Ledger'ın oyunculuğunun ve ölümünün gölgesinde kalarak filmin ödül platformlarında en çok haksızlığa uğrayan ismi oldu ne yazık ki.

4. Nuri Bilge Ceylan - Yönetmen (Üç Maymun): Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanan Ceylan, Oscar'a en çok yaklaşan Türk oldu aynı zamanda. Sadeliği ve hayatın içindenliği ile göz kamaştıran ve birçok uluslararası listede yılın en iyi filmleri arasında sayılan "Üç Maymun", yönetmenin seyirciye de eleştirmenlere olduğu kadar yakın duran ilk filmiydi aynı zamanda bana göre. (Yeşilçam, En İyi Yönetmen Ödülü; SİYAD, En İyi Yönetmen Ödülü)

5. Martin McDonagh - Yönetmen/Senarist (In Bruges): Yazdığı/çektiği ilk uzun metrajlı filmi ile ortalamanın çok üzerinde bir filme imza atan McDonagh; Bruges'de geçen kovalamacayı harika diyaloglarla yazan ve sürükleyici bir şekilde yöneten isim oldu 2008'de. (Oscar, En İyi Orijinal Senaryo Adayı)

6. Dustin Lance Black - Senarist (Milk): Yazdığı biyografik öykü ve diyaloglarla olduğu kadar Oscar törenindeki konuşmasıyla da büyüleyen bu genç yazarın ismini ileride daha çok güzel filmlerle duyacağımıza emin gibiyim. Umarım beni yanıltmaz. (Oscar, En İyi Orijinal Senaryo Ödülü)

7. Chris Dickens - Editör (Slumdog Millionaire): "Slumdog Millionaire"in geçtiğimiz yıl bir ödül avcısına dönüşmesindeki en büyük etken ne Danny Boyle'un yönetmenliği, ne Simon Beaufoy'un uyarlaması, ne de A.R. Rahman'ın müzikleriydi. (Hele sonuncusu hiç değildi.) Filmin temposunu, sürükleyiciliğini ve heyecanını hiç duraksatmayan; özellikle açılış sahneleri ile harikalar yaratan editör Chris Dickens; aldığı her ödülü hak etti kanımca. (Oscar, En İyi Kurgu Ödülü)


8. Roger Deakins - Görüntü Yönetmeni (Revolutionary Road): Coenler'in filmlerinde elde ettiği mükemmel görüntülerle sinemaseverlerin kalbinde yer etmiş olan Deakins'in geçtiğimiz yılki en iyi çalışması "Revolutionary Road"daki görüntü yönetmenliği idi. Nedense Chris Menges ile ortaklaşa çalıştıkları "The Reader" ile öne çıkmış olsa da; özellikle kapalı mekandaki ışık kullanmaları ve 20. yüzyıl ABD'sinin NYC görüntüleri ile beni benden almıştır kendisi. (Oscar, En İyi Görüntü Yönetmeni Adayı (The Reader))


9. Michael O'Connor - Kostüm Tasarımcısı (The Duchess): 2008'in pek beğenilmeyen diğer dönem filmleri (bkz. "Other Boleyn Girl", "Australia") gibi, Keira Knightley ve Ralph Fiennes'li "The Duchess" da türün geleneksel özelliğini koruyarak kostüm tasarımı ve sanat yönetmenliği ile öne çıktı daha çok. Döneminin moda ikonu olan Devonshire Düşesi'ni anlatan bir filmin kostümlerinin iyi olması gerekirdi zaten ve O'Connor göz kamaştıran tasarımlarıyla güzel bir iş çıkardı. (Oscar, En İyi Kostüm Tasarımı Ödülü)

10. James Newton Howard - Besteci (The Happening & Defiance): 2008'in en iyi film müziklerinin Danny Elfman imzalı "Wanted" müzikleri olduğunu düşünsem de, JNH'ın iki filmle birden kulaklarımın pasını atmış olması söz konusu. Daha önce birkaç kez söylediğim gibi filmin afişi ile beraber tek en iyi yanı olan "Happening"in müzikleri ve "Defiance"ın keman soloları başta olmak üzere etkileyici müzikleri; benim gözümde yılın en iyilerinden yaptı onu. (Oscar, En İyi Orijinal Müzik Adayı; Altın Küre, En İyi Orijinal Müzik Adayı)

1 yorum:

Medical Jesus dedi ki...

Bence A.R. Rahman'a haksızlık ediyorsun. Yani sen beğenmesen de insanlar hala övüyor, hala Grammy'ye bile aday olabiliyor. Ayrıca Dustin Lance Black hakkında pek abartmamak gerek bence, çok gay =P