16 Aralık 2009

2009 Golden Globe Adayları: Bölüm II - Sinema

Sinema dallarındaki Altın Küre adaylarına gelince... Oscar Ödülleri için önemli bir gösterge niteliğinde olan bu ödül ve aday listesi hakkında fazla yorum yapmak istemiyorum. Çünkü filmlerin yarısından fazlasını görmüş değilim. "Inglourious Basterds"a olan ilgi, film için çok çok iyiye işaret. Diğer yandan "Up in the Air", "Precious" ve "Nine" gibi filmlerin öne çıkacağı zaten başından beri belliydi. "(500) Days of Summer" iddialı olduğu senaryo kategorisinde görmezden gelinip, Peter Jackson'ın "Lovely Bones"u sadece tek adaylık alırken; bir Altın Küre klasiği olarak popüler isimleri listeye sokma çabaları da göze batmakta (bkz. Julia Roberts, Sandra Bullock). Yerinde ama sürpriz isimlerse kuşkusuz Emily Blunt ve Tobey Maguire. (Emily Blunt'ın adaylığını anons eden Justin Timberlake'in, aktrisin nişanlısı John Krasinki'ye dönerek "Oh, somebody's gonna have some fun tonight" deyip göz kırpması inanılmazdı.)

"Up in the Air", 6 adaylıkla listede en çok yer alan film. Onu, 5 adaylıkla "Nine" ve 4'er adaylık ile "Avatar" ve "Inglourious Basterds" izliyor. Bir diğer Altın Küre klasiği ise çifte adaylıklar... Tarihin en fazla Altın Küre ile muhatap olmuş ismi Meryl Streep, geçtiğimiz yıl olduğu gibi (bu kez aynı kategoride) iki adaylık sahibi. Sandra Bullock, Matt Damon, Quentin Tarantino ve Jason Reitman da diğerleri. (Ayrıca televizyon kategorilerinde Anna Paquin'in de iki adaylığı bulunuyor.) En İyi Animasyon kategorisinin bu yıl ilk kez 5 aday içerdiğini (Bu konuda Oscar'ı taklit etmiş olmaları çokça tartışıldı.) de hatırlatmak gerek.

En İyi Film - Drama
Avatar / Hurt Locker / Inglourious Basterds / Precious / Up in the Air

En İyi Film - Komedi/Müzikal
(500) Days of Summer / Hangover / It's Complicated / Julie & Julia / Nine

En İyi Yönetmen
Kathyrn Bigelow (Hurt Locker) / James Cameron (Avatar) / Clint Eastwood (Invictus) / Jason Reitman (Up in the Air) / Quentin Tarantino (Inglourious Basterds)

En İyi Erkek Oyuncu - Drama
Jeff Bridges (Crazy Heart) / George Clooney (Up in the Air) / Colin Firth (A Single Man) / Morgan Freeman (Invictus) / Tobey Maguire (Brothers)

En İyi Kadın Oyuncu - Drama
Emily Blunt (Young Victoria) / Sandra Bullock (Blind Side) / Helen Mirren (Last Station) / Carey Mulligan (An Education) / Gabourey Sidibe (Precious)

En İyi Erkek Oyuncu - Komedi/Müzikal
Matt Damon (Informant!) / Daniel Day-Lewis (Nine) / Robert Downey Jr. (Sherlock Holmes) / Joseph Gordon-Levitt ((500) Days of Summer) / Michael Stuhlbarg (A Serious Man)

En İyi Kadın Oyuncu - Komedi/Müzikal
Sandra Bullock (Proposal) / Marion Cotillard (Nine) / Julia Roberts (Duplicity) / Meryl Streep (It's Complicated) / Meryl Streep (Julie & Julia)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
Matt Damon (Invictus) / Woody Harrelson (Messenger) / Christopher Plummer (Last Station) / Stanley Tucci (Lovely Bones) / Chirstoph Waltz (Inglourious Basterds)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
Penélope Cruz (Nine) / Vera Farmiga (Up in the Air) / Anna Kendrick (Up in the Air) / Mo'nique (Precious) / Julianne Moore (A Single Man)

En İyi Senaryo
District 9 / Hurt Locker / Inglourious Basterds / It's Complicated / Up in the Air

En İyi Yabancı Film
A Prophet (Fransa) / Baaria (İtalya) / Broken Embraces (İspanya) / Maid (Şili) / White Ribbon (Almanya)

En İyi Animasyon
Cloudy with a Chance of Meatballs / Coraline / Fantastic Mr.Fox / Princess and the Frog / Up

En İyi Orijinal Müzik
Michael Giachhino (Up) / Marvin Hamlisch (Informant!) / James Horner (Avatar) / Abel Korzeniowski (A Single Man) / Karen O. & Carter Burwell (Where the Wild Things Are)

En İyi Orijinal Şarkı
"Cinema Italiano" (Nine) / I Want to Come Home (Everybody's Fine) / I Will See You (Avatar) / Weary Kind (Crazy Heart) / Winter (Brothers)

Hiç yorum yok: