Hepimizin aklında yer etmiş, sinema salonundan çıktığımızda beynimizin içinde çalmaya devam etmiş film müzikleri vardır. Yalnızca o film için yazılmış, sonrasında o filmle özdeşleşmiş müzikler, ya da şarkılar. Arka fonunda çalan bir müzik olmasaydı filmlerin ne denli sıkıcı olabileceğini düşünün. John Williams'sız bir dünya düşünün. Müzikallerin sinemaya uyarlanmadığını, müzik marketlerde "soundtrack" diye bir köşe olmadığını düşünün. Akordeonsuz bir "Amélie", ninnisiz bir "Pan's Labyrinth"... Olmazdı di mi? 2007'de de olmazdı, olmadı:
En İyi Film Müzikleri 2007:
1. Atonement - Dario Marinelli: Odanıza, ofisinize; şu an her neredeyseniz etrafınıza bir bakın. Ve gözleriniz müzik yapabilecek bir obje arasın. Dario Marianelli "Atonement" için orijinal bir film müziği yazması istendiğinde, gözüne ilk çarpan şey daktilo olmuş. Başarılı bir roman uyarlaması, "yazmak" sözcüğünün gerçek anlamından, edebi olan haline, kaderci yaklaşımlı anlamından, argodaki haline her türlüsünü anlatan bir film/roman olarak bakıldığında; daha iyi bir enstrüman da düşünülemezdi sanırım "Atonement" için. Piyano ve yaylılarla beraber hem dönemin müziğini, hem karakterlerin çaresizliğini anlatan; karamsar birkaç parçası ile savaşın kötülüğünü vurgulayan; daktilo sesleriyle de kendinizi bir karakter olarak değil, bir yazar olarak romanın içinde bulmanızı sağlayan müzikler... Favorilerim "Briony" ve "Love Letters". Dario Marianelli'nin "Pride & Prejudice"tan sonraki bu harikasıyla hem Golden Globe, hem de Oscar ödülünü kaptığını da belirtmeli.
2. There Will Be Blood - Jonny Greenwood: Paul Thomas Anderson filmlerini çok sevmemin nedenlerinden biri inanılmaz rahatsız edici olup aynı zamanda melodik olmayı ve temayla uyuşmayı başarabilen müzikleridir. Radiohead'in Jonny Greenwood'unun (aslında bir belgesel için bestelemiş olduğu, bu yüzden de Akademi'nin özgün olmadığı gerekçesiyle değerlendirmeye layık görmediği) "There Will Be Blood" ile özdeşleşen müzikleri de aynı önceki P.T.Anderson film müzikleri gibi. Filmin özellikle diyalogsuz sahnelerinde yüksek desibelde (ki bahsettiğim rahatsız edicilik özelliğinin büyük kısmı yüksek sesten kaynaklanıyor) duyulan keman gıcırtıları ve davul tamtamları, gerek Daniel Plainview karakterinin ruh halini, gerekse göndermeler yağmuruna boğulan kapitalist düzeni çok güzel yansıtıyor. Favorim "Future Markets".
3. Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford - Nick Cave & Warren Ellis: Yılın hem isim olarak hem de süre olarak en uzun filminin müzikleri; bir değil iki yetenekli insan tarafından yapılmış. Bir Western filminden beklenecek denli vahşi-batılı, filmin karakter odaklı ve psikolojik temasını yansıtacak kadar huzur verici müzikler dinliyorsunuz üç saat boyunca. Clint Mansell'i anımsattı bana biraz. Favorilerim "Moving On" ve "The Money Train".
4. Mutluluk - Zülfü Livaneli: Kendi romanından uyarlanan filmin müzikleri de kendisine ait Livaneli'nin. Akdeniz ve Ege ezgilerine biraz Doğululuk; doğulu müziklere batılı bir hava katmış. Türk sinemasında son dönemlerde kullanılmış en iyi film müziklerinden olduğunu iddia ediyorum "Mutluluk"un müziklerinin. Tema müziğinin değişik düzenlemeleriyle yetinmeyip, filmdeki her inişe ve her çıkışa bir şeyler ekleyebilmiş Zülfü Livaneli. Piyano, yaylılar, gitar; hepsi çok güzel oturmuş yerli yerine. Favorilerim "Sen Kirlendin Meryem", "Denize Doğru" ve "Teknede Dans".
5. 3:10 to Yuma - Marco Beltrami: Bir başka western'de bu kez İtalyan asıllı bir müzisyenin müzikleri... "Kovboylar, şerifler ve kızılderililer; Küba'da, Sicilya'da ya da ne biliyim Endülüsya'da falan yaşamış olsalardı..." gibi düşüncelere sürüklüyor insanı "3:10 to Yuma"nın müzikleri. Hareketli; at, tren ve silah sesleriyle bütünleşen müziklere imzasını atmış Beltrami. Favorilerim "Ben Takes the Stage - Dan's Burden" ve "Who Let the Cows Out".
6. Ratatouille - Michael Giacchino: "Incredibles" gibi başka bir Pixar filminden ve hepimizin dizisi "Lost"tan tanıdığımız Giacchino'nun; bir fare sürüsünün hareketlerini gözlemleyerek yazdığını düşündüğüm notalar silsilesi. Müzikler gerçekten başrolündeki fareye, onun enerjisine ve hareketine uygun. Aklıma sürekli kıpır kıpır bir fare kuyruğu geliyor nedense dinlerken. Ayrıca filmin seti olan Paris'e de oldukça uygun, gayet Fransız ve yer yer Yann Tiersen'in "Amélie" müziklerini çağrıştıran parçalar da çoğunlukta. Filmin tema müziği üzerine yazılmış olan "Le Festin" şarkısı da oldukça başarılı. Favorilerim tema müziğinin yanısıra, "Souped Up" ve "Remy Drives a Linguini".
7. Grace Is Gone - Clint Eastwood: Çocukluğumda TRT'deki western filmlerindeki sert bakışlarıyla hatırladığım 'amca'yı sinemayla yeni yeni ilgilenmeye başladığım 4-5 yıl önce "Mystic River"ın yönetmeni olarak gördüğümde bir hayli şaşırmış ve başarılı bulmuştum. Sonrasında gelen "Million Dollar Baby" ile o yaşta hala oyunculuk da yapabildiğini ve bunu yaparken kendini ve rol arkadaşlarını yönetebildiğini, hatta ve hatta Oscarlar falan aldığını görmüştüm Eastwood'un. Şimdi de, müzisyen olarak karşıma çıkarak bir kez daha şaşırttı beni. John Cusack'in ve kızları rolündeki küçük insanların oyunculuk döktürdüğü "Grace Is Gone"ın bir yol filmine yakışır derecede huzur verici, ama aynı zamanda bir ölüm filmine yakışır derecede hüzünlü piyano ve gitar ağırlıklı müzikleri profesyonelce. Eastwood bestelemesrecine geçmeden önce bol bol Gustavo Santaolalla dinlemiş olmalı. "Drive to Grandma's" adlı parçanın üzerine yazılmış olan, filmle aynı adı taşıyan "Grace Is Gone" şarkısı da dinlemeye değer. Favorilerim "Driving to Grandma's" ve "Enchanted Gardens".
En İyi Film Şarkıları 2007:
1. "If You Want Me" / Once: Herkes biraz daha alt sıralarda göreceğiniz "Falling Slowly"nin üzerinde durmuş olsa da, söz konusu İrlanda'nın müzik kokan filmi "Once" olduğunda; benim hem filmdeki favorim, hem de yılın en iyi film şarkısı seçtiğim şarkı "If You Want Me" oldu. Marketa Irglova'nın yumuşacık sesiyle dinlediğimiz isyansal şarkıda Glen Hansard'ın incecik vokalini de duymak mümkün. Şarkının yarattığı depresiflik ve melankoli hali, tam sevdiğim cinsten. "If You Want Me / Satisfy Me" yakarışları; filmin romantik-komedi-müzikal gidişatına hüzün katan ilk sahnede karşımıza çıkıyor ve derinden yaralıyor seyredeni.
2. "Raise It Up" / August Rush: Yılın bir başka müzik filmi, hafif fantaziye kaçan "August Rush"ın en ağlatıcı şarkısı olur kendisi. Karakterimiz August Rush bir kiliseye girdiğinde koroca söylenmektedir "Raise It Up". Impact Repertory Theatre korosuna filmin oyuncularından 11 yaşındaki Jamia Simone Nash eşlik eder. Gerek filmin temasına, mesajına uygun; gerekse müziğin gücünü kanıtlaması açısından filmi güçlendiren zirve şarkılarından biridir.
"Seems to be nothing left for me
Momma's gone, daddy didn't wanna be
And now I'm all by myself
Wonderin where is love
Or should I just give up"
3. "Guaranteed" - Into the Wild: Pearl Jam solisti Eddie Vedder tarafından "Into the Wild" için yazılan birçok güzel şarkıdan biri "Guaranteed". Benim gözümde ve kulağımda "Society" ve "Rise"a fark atmasının başlıca sebebi ise yalnız kalma isteğini ve insanlardan kaçmayı çok güzel anlatıyor oluşu. Ve tabii ki sözleri... "I knew all the rules but the rules did not know me " diyor Eddie Vedder, daha ne desin? Şarkının bu yılın Golden Globe'lusu olduğunu da belirteyim.
4. "Falling Slowly" - Once: Yılın en çok sevilen şarkılarından, Marketa Irglova ve Glen Hansard'a Oscar kazandıran şarkı "Falling Slowly" sinema tarihinin en doğaçlama müzikal sahnelerinden birine eşlik ediyor. Huzur dolu, rahatlatıcı, yirmi yoga gücünde bir şarkı... Güçlü duygular barındıran bir şarkı. Bu kadar uyumlu şarkı söyleyen iki insan beraber olmalı diyorsunuz. Bu kadar güzel bir şarkı umudunuzu artırıyor filmin karakterleriyle ilgili. Düşmesinler diyorsunuz.
5. "Before It's Too Late" - Transformers: Yılın en eğlenceli, en kendiyle dalga geçen filmlerinden biriydi "Transformers"ın sinema uyarlaması. Goo Goo Dolls adlı grubun film için söylediği şarkı da klasik bir rockband şarkısıydı. Filmin rock ve alternatif müzik ağırlıklı soundtracki içinde orijinal olan tek şarkı, The Calling'inkini andıran vokali, güzel düzenlemesi ve hoş sözleriyle keyifli bir şark olan "Before It's Too Late" idi.
6. "That's How You Know" - Enchanted: Disney'in son eseri, Amy Adams'ın şaşkın bakışlı, kanlı-canlı bir Disney prensesi olarak döktürdüğü "Enchanted"; Disney fetişi bulunan Akademi üyelerince 3 şarkıyla birden aday olarak "En İyi Orijinal Şarkı" kategorisini bloke etmişti bu yıl. Aşırı duygusal ve gerçekten mükemmele yakın "So Close" ve şahsen sinir olduğum "Happy Working Song"a tercih ettiğim şarkı ise "That's How You Know". Bazen etnikliğe kaçan ezgilerle süslü; flütünden ziline, borazanından adını bilmediğim türlü enstrümanı bünyesinde barındıran müziği ve kaç kişinin söylediğini bir türlü anlayamadığım kalabalığıyla eğlenceli ve dinamik bir şarkı "That's How You Know". Filmde kullanıldığı sahne fazlaca abartılmış, Cem Yılmaz'ın deyimiyle "Ne Mary ölmüş mü? Haydi dans edelim" kıvamında bir saçmalığımsı olsa da; Amy Adams'ın şirin vokaliyle hoş bir iş çıkmış ortaya müzikal olarak bakıldığında.
7. "December Boys" - December Boys: Nam-ı diğer Harry Potter, Daniel Radcliffe'in serinin dışındaki ilk filmi Avustralya yapımı "December Boys" ile aynı adı taşıyan şarkısı; hüzünlü bir şarkı. Geçmişe dair, anılara dair. Geçmişin geri dönmeyeceğini bilmeye dair.
En İyi Soundtrack Albümleri 2007:
1. Juno OST: Juno'yu o kadar övdüm ki gerek bu blogda, gerekse bu blogun dışındaki hayatımda; eminim artık kimse filmle ilgili bir şey duymak istemiyordur. Ama her zaman söylediğim gibi "Juno"yu "Juno" yapan, ve Juno'yu Juno yapan Diablo Cody ve Ellen Page kadar Kimya Dawson'dır. Kimya Dawson'ın, solo söylediği 6 şarkısı, Moldy Peaches adlı grubuyla söylediği 1 şarkısı ve Antsy Pants adlı grubuyla söylediği 2 şarkısı; "Juno"nun soundtrackine damgasını vuruyor. "Tree Hugger", "Tire Swing", "Vampire", "Loose Lips" ve tabii ki "Anyone Else But You"... Filmin soundtrack albümünde ayrıca Buddy Holly, Cat Power ve Belle & Sebastian şarkıları da mevcut.
2. Hairspray OST: (Zincirleme isim tamlamasına dikkat) 1988 tarihli filmden uyarlama müzikalden uyarlanan filmin soundtrack albümü; bomba kadronun da etkisiyle oldukça eğlenceli. Filmin yeni starı (starleti demeye dilim varmadı :P) Nikki Blonsky, günümüz ergenlik öncesi kuşağının idolü Zac Efron ve tecrübeli oyuncular John Travolta, Queen Latifah, Christopher Walken ve Michelle Pfeiffer'ın oynadığı filmin soundtrack'indeki şarkıları da yine kendileri seslendiriyor. Albümde ayrıca "Come So Far (Got So far to Go)" adlı, orijinal/yeni bir şarkı da mevcut. Zac Efron'un filmdeki performansı bir yana, vokal performansı da dikkat çekici.
3. Distrubia OST: Yılın en genç ve en dinamik filmlerinden, yeni yıldızlardan Shia LaBeouf'un oynadığı "Disturbia", başarılı bir gençlik filmi gibi başlayıp, klasik bir gerilim filmine dönüşümü sırasındaki çizgisi boyunca istisnasız güzel şarkılar barındırıyordu soundtrack'inde. Kimi zaman enerjik, kimi zaman melankolik ama her zaman genç şarkılar... System of a Down'un "Lonely Day"inden Afroman'in "Because I Got High"ına kadar farklı bir şarkılar silsilesi. Ayrıca filmde bir yerlerde Beethoven bile çalıyordu! :)
4. Once OST: Çiçeği burnunda Oscarlı insanlar Glen Hansard ve Marketa Irglova'nın oynadığı "Once"ın bu albümün uzun metraj bir klibi olduğu düşünülürse, "film için müzik"ten çok "müzik için film" temasından söz etmemiz mümkün. E hal böyleyken de "Once" soundtrackinin yılın en iyilerinden olması şaşırılacak bir şey değil. Yukarıda çokça söz ettiğim "If You Want Me" ve "Falling Slowly" bir yana, aynı kıvamda birçok güzel şarkı var albümde. Ayrıca komik bir şeyler dinlemek istiyorsanız, "Broken Hearted Hoover Sucker Guy" oldukça komik.
5. Across the Universe OST: Julie Taymor'un Beatles müzikali, yılın bir başka uzun metraj klibiydi. Başta Evan Rachel Wood ve Jim Sturgess olmak üzere birçoğu filmin oyuncuları tarafından seslendirilen Beatles şarkılarından en başarılı bulduklarım filmin muhteşem girişindeki kısacık "Girl", beni ağlatan "Let It Be" ve "All You Need Is Love" olmuştu.
6 yorum:
Very nice bir post olmuş, en sevdiğim şey film müzikleri... Tek tek indirip dinleyeceğim.
Enstrümantallerden de, In the mood for love'ın ve Trois Couleur: Blanc'ın müziklerini öneririm.
vayvayvay dunyadan haberım yok her zmnkı gıbı:)tesekkurler balkabaa..
emrecım klasık asırı romantık olmak ıstemem ama darıo marınellının Prıde&Prejudıce albumu de ınanılmazdır,hatta atonement bazen daktılo seslerıyle ıcımı urperttıgınde ya da ıcınde olmadıgım bı hıkayeyı uzaktan "dınlemek"ıstedıgımde cıkıs yoludur,tavsıye ederım.hatta onlıne dınleyebılırsın saatlerce;)
bkz. "En İyi Film Müzikleri: 2005" coming soon :P ayrıca pride&prejudice'tan kişisel favorim "a letter to henry purcell" şimdiden söylemek gerekirse :)
The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford'un müzikleri beni benden almıştı - sadece müzikler değil elbet filmin kendisi bir başyapıttı, bu sebeptendir ki 2007nin en iyi filmiydi benim için.
L'Emperuer, müzikler konusunda sana çok çok katıldığımı yazıdan da anlamışındır; ama kusura bakma film konusunda ağzımı açmak istemiyorum. casey affleck'in oyunculuğu dışında tabi.
kesinlikle en iyiler bunlardı hala severek dinliyorum ya:)benim blogumda yapmayı düşündüğüm bir şeydi çünkü film müzikleri özel ilgi alanlarımdan...artık ben başka bir şey yaparım :p
Yorum Gönder