24 Eylül 2008

Biz Bu Öğlen Yemek Yemedik! Peki Ya Siz?

Geçmişteki örneklerinin ve öncülerinin videolarını seyrederek büyüyüp 4. sınıfa geldiğimiz; fakat o günlerden bugünlere hiçbir şeyin değişmediğini farkedip tekrarlamamız için 4 yılın geçmesi gereken Sabancı Üniversitesi Yemek Eylemi bugün, tekrar edildi. Okula girdiğim günden beri gördüğüm en büyük birlik-beraberlik ve isyan hareketine hiçbir amfide görülmemiş bir kalabalık dahil oldu.

Saat 12.00'de yemekhane girişinde toplanmaya başlayan kalabalık, turnikelerden geçenlere "Yemek Yemeden Bir Daha Düşün!", "Burdan Yemek Alma, Soyguna Ortak Olma!", "Müşteri Değil, Öğrenciyiz!" sloganları, alkış ve yuh sesleriyle engel olmaya çalışsa da, sevilen birçok öğretim görevlisi ellerindeki kart sayesinde 10 YTL'ye yaklaşan uçuk fiyatlara değil, bedavaya aldığı yemeklerin keyfini çıkardı. Saat 12.45 civarında üst kattan aşağı sarkıtılan pankartla zirveye çıkan eylem coşkusu ve elden ele dolaşan pizza, cips ve paket bisküviler görülmeye değerdi açıkçası.

Dersten çıkanların da katılımıyla daha da büyüyen kalabalık, saat 13.00 sularında yemekhane girişine sığmayarak tüm yemekhaneyi kaplayacak boyuta ulaştı. Üniversite ve holdingin farklarının örneklerle açıklandığı gaza getirici ve güzel hazırlanmış bir konuşmadan sonra; eylemin sadece yemekhaneye değil, hizmet veren tüm yiyecek firmalarına karşı olduğu hatırlatılarak Dorm Havuzu kenarında toplanıldı. Havuz kenarında yemek yiyenler arasında bir saat öncesinde yemekhanede eyleme katılmış olanlara rastlanılması dikkat çekiciydi. Fakat daha da dikkat çekici olanı, bazı zengin arkadaşlarımızın alkış tutarak oturdukları yerden sandviçlerini ısırarak attığı gülücüklerdi. Eylem, Eski Cafe Dorm üzerindeki yurt odasından pankartın sarkıtılmasıyla son bulurken, herkes fiyatlar azalana dek her hafta eylemi tekrarlamaya davet edildi.

Bizden önceki kuşakların yarattığı eğlenceli slogansa eyleme katılan herkesin favorisiydi:

"Sabahtan beri hiçbir şey yemedik
Karnımız acıktı bizim
Rektör amca (Tosun amca) bize yemek ısmarlasana
Parasını alırsın sonra"


Bu yıl yapılan %25 fiyat artışından sonra, Sabancı Üniversitesi'nde günlük yiyecek-içecek harcaması ortalama 25 YTL'yi bulmakta. Hal böyleyken elektrik faturalarının artacağı endişesiyle öğrencilerin odalarında tost makinesi dahi bulundurmaları yasak. Tek umut olan yeni alışveriş merkezi Viaport'ta ucuz ve kaliteli yemek seçenekleri için yemek saatlerinde okuldan ayrılanların sayısı gitgide artarken, arabası olmayanların Viaport'a ulaşması herhangi bir servis olanağı sağlanmadığından henüz mümkün değil.

5 yorum:

Serhan dedi ki...

Ama en güzeli Soner'in A4e yazdığı slogandı:)
"öğrenciyiz haklıyız kazana-
cağız"

farawaysoclose dedi ki...

katılmıyorum. hem ortalamanın çok çok üzerinde standartlarda tesislerde eğitim göreceksin, hem de belki de bu kalitenin mali kaynaklarından biri olan yemekhanenin/kantinin fiyatlarından şikayet edeceksin. ha tabi tutup 100 lira yapsınlar yemeği, siz de sesinizi çıkartmayın demiyorum. ama kalite-fiyat eğrisi de malumdur.

ayrıyeten, vakıf üniversitesi öğrecilerinin (ben de birisiydim) yanıldığı en büyük nokta "müşteri değiliz, öğrenciyiz" vurgusu. zira iyi eğitim alma, hak talep etme, bir yığın imkan talep etme sırasında hep müşteri gibi davranmıyor musunuz? bu vakıf üniversiteleri de sizi müşteri olarak gördükleri için, ödediğiniz paranın karşılığını verebilmek için, sizi mutlu edebilmek için ellerinden geleni yapmıyorlar mı? işinize gelmeyince böyle mi oluyor?

şu Sabancı üniversitenin imkanları başka nerede var? Sabancıda okuyup, devlet üniversitesi solcu tayfası ayaklarına yatmayın, kendinizi kandırmayın.

Adsız dedi ki...

İTÜ'ye ODTÜ'ye bakın da tesis nasıl olur görün, özel üniversite öğrencilerinde görülen 'süper tesislerde okuyoruz' geyiğini anlayamıyorum,o allahın dağına Cennet de kursan Gümüşsuyu'ndan 5 dkikada Taksim'e akmanın keyfini yaşatamaz hem de bedavaya, hea bilimsel açıdan diyorsanız yayımlanan makale sayılarını kıyaslayın yine yanıldığınızı göreceksiniz.

farawaysoclose dedi ki...

ilginç örnekler vermişsin "isimsiz". odtü ve itu ilk kurulduğunda şehrin göbeğinde miydi??? nişantaşı dolaylarında boş kampüs arazisi bildiğin var mı? şu Zorlu'nun aldığı milyon dolarlı karayolları arsasına mı kurulsaydı yoksa daha yeni satılan Ataköy arazisine mi kurulsaydı Sabancı Üni? Hocam size fizibilite nedir okutmuyorlar mı? ODTÜ daha 10 yıl öncesine kadar Ankara'nın bittiği noktaydı. yeni yeni şehrin o tarafları gelişiyor. ayrıyeten ODTÜ'nün yemekhanesi, son birkaç yılda tadilat görmediyse, hiç de iç açıcı değildir. Hem tercih yaparken haritada hiç mi bakmadın Sabancı nerede diye?

Adsız dedi ki...

Tezatlığa bakın ki oruç tutulan bir ülkede, müslüman ailelerin evlatları normalde zaten yemek yenilmemesi gereken bir saatte "yemek yememe" eylemi yapıyor :) Ramazan Sabancı üniversitesi'ne uğramıyor anlaşılan...