14 Mayıs 2010

İstanbul Modern'den "İdare Edemem Anne!"

Geçtiğimiz Şubat ayında “Sıfır Derecede Aşk” başlığı ile 5 Nordic filmine yer verdiği gösterim programı ile dikkatimi çeken İstanbul Modern Sinema, geçtiğimiz ay Danimarka yapımı belgeseller ile benim kalbimi kazanma çabalarına devam etmişti.

İstanbul Modern Sinema’nın son bombası ise son yıllardan 6 Fin yapımı filmin yer aldığı “İdare Edemem Anne” gösterim programı. Çoğunlukla kadın yönetmenlerin imzasını taşıyan, çocukların aileleri, aidiyetleri ve kökleri ile ilgili sorunlarına odaklanan filmlerdne oluşuyor gösterim programı. Programdaki filmler, Finlandiya Büyükelçiliği’nin işbirliği ile 20-30 Mayıs arasında Cumartesi, Pazar günleri ve müzenin ücretsiz olduğu Perşembe günleri İstanbul Modern’de izlenebilecek.

6 filmden en dikkat çeken ve beni heyecanlandıranlar ise “Skavabölen pojat” (Last Cowboy Standing) ve “Kielletty hedelmä” (Forbidden Fruit). “Skavabölen pojat”, iki erkek kardeş ve şiddet gördükleri babaları ile olan ilişkilerine odaklanıyor. Film, geçtiğimiz yıl Finlandiya’nın en önemli sinema ödülü olan Jussi Ödülleri’nde En İyi Senaryo ve En İyi Ses dallarında ödüle layık görülmüş. Filmin yönetmeni ise 2007 yılında beğeni kazanan kısa film “Heavy Metal” ile tanınan Zaida Bergroth.

“Kielletty hedelmä” ise muhafazakar kasabalarından ilk kez Helsinki’ye giden iki kız kardeşin hikayesi. (Bu cümle aklıma Lukas Moodysson’un şahaeseri “Fucking Åmål”ı getirdi umarım film de aynı etkiyi yaratıyordur.) Filmin yönetmeni son yılların yıldızlaşma yolunda ilerleyen ve 2008’de Jussi Ödülleri’nde En İyi Yönetmen Ödülü’nü “Tummien perhosten koti” (Home of Dark Butterflies) filmi ile kazanmış olan Dome Karukoski. "Kielletty hedelmä" ise yönetmene En İyi Yönetmen dalında üçüncü adaylığını getirmiş ve oyuncu Amanda Pilke En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü ile dönmüş geçtiğimiz yıl Jussi Ödülleri’nden.


Gösterim programında yer alan filmlerin (5 drama ve 1 belgesel) tamamı şöyle:
"Väärät juuret" (Twisted Roots – Yön: Saara Saarela, 2009)
"Matka" (Travelling – Yön: Anastasa Lapsui & Markku Lehmuskallio, 2008 - Belgesel)
"Maata meren alla" (Overseas and Under Your Skin – Yön: Lenka Hellstedt, 2009)
"Kohtaamisia" (Heartbeats – Yön: Saara Cantell, 2009)
"Kielletty hedelmä" (Forbidden Fruit – Yön: Dome Karukoski, 2009)
"Skavabölen pojat" (Last Cowboy Standing – Yön: Zaida Bergroth, 2009)

Hiç yorum yok: