12 Mart 2009

Dindar İnsanların Maymundan Korkması üzerine...

Şu yandaki var ya, onunla bilimsel anlamda akrabayız. Korkmanıza gerek yok.

10 Mart 2009 sabahı; kültür, sanat, müzik, sinema, reklam, internet, eğitim, felsefe, düşünce, televizyon, basın ve hatta anadilini konuşma konularında ha bire sansürlenmeye alışmış yurdum insanı; sansürün bir başka türlüsü ile tanıştı. TÜBİTAK'ın yıllardır aydınlatıcı ve ilham verici makaleler yayınlayan, ilginç konulara değinen, eğitici ve öğretici dergisi Bilim ve Teknik'in; Evrim ve Darwin konulu kapağı yoluyla bilimde sansür!

"TÜBİTAK’ın ünlü popüler bilim dergisi Bilim ve Teknik çalışanları, Darwin’in 200. doğum günü ve Türlerin Kökeni adlı efsanevi eserinin 150. yayınlanış yıldönümü sebebiyle mart sayısında Darwin ve Evrim özel dosyası hazırladı. Uluslararası Biyolojik Bilimler Birliği (IUBS) ve UNESCO’nun tüm dünyada ilan ettiği Darwin yılı kapsamındaki bu jest, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve Bilim Teknik Dergisi Yayın Kurulu üyesi Ömer Cebeci’ye takıldı. Darwin ve evrim teorisiyle ilgili kapak ile yazıları gören Cebeci, Derginin Yayın Yönetmeni Çiğdem Atakuman’a sert tepki göstererek dosyayı dergiden çıkarttırdı. Dergi ‘ikinci konu’ olan ‘Küresel ısınma’ temasıyla çıkarken, Yayın Yönetmeni Atakuman’a görevden alındığı sözlü olarak iletildi." (Radikal, 10 Mart 2009)

Radikal Gazetesi'nin İsveç'teki araştırmalarda taşları biriktirip hayvanat bahçesindeki ziyaretçilere atması üzerine keşfedildiğini hayvanların da plan yapabildiğini duyurduğu "Keşif: Şempanze tasarlanmış eylem yapabiliyor." başlığının altına konuyla ilgili olarak attığı "Acaba Maymun Santino TÜBİTAK'ı da taşlar mı?" manşeti durumu biraz gülerek karşılamama neden olsa da, kabul edilemeyecek bu durum ülkemde olanlardan her geçen gün biraz daha utanmama neden olmaktan başka bir işe yaramadı.

Dinin siyasete alet edilmesinin günlük bir olay haline gelmesi yetmiyormuş gibi, bilime de karıştığının göstergesi olan bu akıl almaz duruma; zamanında "Abdullah Gül, Atatürk’ten sonra bilim ve teknolojiye en çok önem veren Cumhurbaşkanımızdır" cümlesi ile kalpleri fetheden TÜBİTAK Başkanı Sayın Nüket Yetiş'ten tabii ki bir açıklama -halen- gelmedi.

Ülkenin aydınları, bilim insanları ve 'oylarını-bedavaya-aldıkları-nohutu-midelerinde-sindirdikten-sonra-değil-aldıkları-eğitimi-beyinlerinde-tarttıktan-sonra-verme-yetisine-sahip insanları' olaya tepki gösterirken ateistlerden, komünistlerden ve maymunlardan ölümüne korkan dinci basın komik hareketlerde bulundu:

"Yeni Şafak, Zaman, Türkiye ve Bugün gazetelerinde Bilim ve Teknik Dergisi’ndeki sansürle ilgili haber yer almadı. Ayrıca Yeni Şafak, Yeniçağ ve Anadolu’da Vakit’te ‘Darwinist Diktatörlüğün Zulmüne Son Verilmelidir’ başlıklı tam sayfalık ilanlar yayımlandı. Evrim teorisine karşı çıkan metnin altında Harun Yahya’nın (Adnan Hoca) Darwinizm karşıtı kitaplarının reklamı yer aldı." (Radikal, 12 Mart 2009)

"Milli Gazete’de tuhaf bir köşe yazısı: Yazar Mahmut Topbaş ‘Maymun gözünü açıyor, bilgin açmıyor’ başlıklı yazısında, “Kur’an’da veya sünnette, maymundan insanın türediğini anlatan bir tek kelime yokken, Yahudilerden bir kısmının maymuna dönüştüğünü anlatan ayetler vardır” dedi." (Radikal, 12 Mart 2009)

İyi ki doğdun Darwin.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Darwin, Türlerin Kökeni'nde insanın maymundan geldiğini ileri sürmez ki. Bunu çevremdeki cehalet havuzunda boğulan insanlara anlatmak için dilimde tüy bitirdim ama sadece gülmekle yetindi o çevre. Ama ben hala neye inanacağımı bilmiyorum, sonuçta Darwin amcanın söyledikleri de kanıtlanmış değil. Neyse güzel yazı kabakbalı, eline sağlık