4 Mart 2009

2. Yeşilçam Ödülleri

2. Yeşilçam Ödülleri, dün gece sahiplerini buldu. Hem organizasyon sahipleri -sadece Digiturk sponsorları diye- bu ülkede Digiturksüz sinemasever olmadığı varsayımında bulunduklarından ve Türkiye'nin Oscarları olma iddiası taşıyan bir ödül törenini herkesin seyretmesi için hiç mi hiç uğraşmadıklarından, hem de özel kanallarımızın çoğu primetime kuşağında kültürel-sanatsal yayınları canlı yayınlamanın pek iyi bir fikir olmadığını düşündüklerinden (CNBC-e ve NTV için bile "Acaba Oscarlar bizim saat dilimimizde bir ülkede dağıtılıyor olsaydı, canlı yayınlarlar mıydı?" diye düşünüyorum bazen) tabii ki televizyondan seyredemedim. (Bu noktada Clint Eastwood'un 1920li yıllarda geçen "Changeling"inde, o dönemde ilkleri dağıtılmakta olan Akademi Ödül Töreni'nin radyodan canlı olarak yayınlandığı sahne geldi.)

"Üç Maymun" ve "Sonbahar" arasında eşit olarak paylaştırılan SİYAD Ödülleri'nin aksine, "Üç Maymun" Yeşilçam Ödülleri'ni silip süpürdü. Popüler ve sanatsal filmlere eşit hak tanıyan bir ödül organizasyonundan beklediğimden çok daha fazla güzellikte bir sonuç... Fakat yine de bazı dallara bakıldığında, sinema konusunda kendi dalları dışında pek bir bilgisi olmayan insanların oy kullanmakta olduğunun yansımaları görülebiliyor bence. Mesela (tamam güzel ve kaliteli olabilir ama 'En İyi' değil) Aria'nın "Issız Adam" ile En İyi Müzik Ödülü almasının arkasında Ayla Dikmen kokusu almıyor değilim. En İyi Orijinal Film Müziği ve En İyi Film Soundtrack'i arasındaki farkı daha iyi kavrayan sinema eleştirmenlerinin Aria'yı aday bile göstermemesinin arkasında da bu bilince sahip olmaları yatıyor bence.

Hatice Aslan, SİYAD'da olduğu gibi Yeşilçam'da da Nurgül Yeşilçay'ı sollarken; Ahmet Rıfat Şungar'ın bir ödül daha alması beni sevindirdi. Sonbahar'ın En İyi Görüntü Yönetmeni dalında eli boş dönmesi ise bir hayli şok edici. Atilla Dorsay'ın bile beğendiği Yıldız Kültür performansını ise oldukça samimiyetsiz bulan biri olarak, ödülü kazanmasının nedeni olarak da, adaylar arasında Tülin Özen'in bulunmamasını görüyorum. Gecenin kazananları şöyle:

En İyi Film: Üç Maymun
En İyi Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan (Üç Maymun)
En İyi Erkek Oyuncu: Onur Saylak (Sonbahar)
En İyi Kadın Oyuncu: Hatice Aslan (Üç Maymun)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Altan Erkekli (O... Çocukları)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Yıldız Kültür (Issız Adam)
En İyi Senaryo: Üç Maymun
En İyi Görüntü Yönetmenliği: Üç Maymun
En İyi Müzik: Issız Adam
İlk Film Ödülü: Özcan Alper (Sonbahar)
Genç Yetenek Ödülü: Ahmet Rıfat Şungar (Üç Maymun)

Hiç yorum yok: