27 Ocak 2008

Mevsimi geldi, susadım ben de.

7.AFM Bağımsız Filmler Festivali'nin başlamasına 3 haftadan az bir zaman kaldı. Heyecanlıyım. 14 Şubat Sevgililer Günü'nü ilk defa sevgilimle kutlama fırsatı yakalamak güzel bir şey -ki kendisi Sinema olur. Hem de açılış filmi! Şaka bir yana, 14 Şubat 2008'de başlayıp, Oscar'ların dağıtılacağı 24 Şubat'a kadar sürecek !F İstanbul. Sinema Dergisi'nden öğrendiğim bilgilere göre festivalde seyretmeyi planladığım filmlerden bazıları şunlar: Coen'lerin yeni harikası olduğu söylenen 8 dalda Oscar adayı, ödülleri ve festivalleri silip süpüren "No Country for Old Men". İrlanda filmi, "Falling Slowly" şarkısının filmi, "Once". Michael Moore'un yeni belgeseli "Sicko". Ryan Gosling'li, en iyi orijinal senaryo Oscar adayı "Lars and the Real Girl". Ve "Hours" filminin muhteşem müziklerini yapan Philip Glass ile ilgili bir belgesel, "Glass: A Portrait of Philip in Twelve Parts".


Gelelim sebeb-i yazımızın devamına. İKSV, 5-20 Nisan 2008 tarihleri arasında düzenlenecek 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin gala filmlerinden bazılarını ve Ulusal Jüri'nin üyelerini açıkladı. Laura Linney ve Philip Seymour Hoffman'lı bağımsız "Savages". Cate Blanchett'in Bob Dylan'ı oynadığı film olarak bilinen, Heath Ledger'dan (sevgiyle anıyorum kendisini) Richard Gere'a kadar birçok ünlünün Bob Dylan'ın farklı bir kişiliğini oynadığı deneysel-mi-desem-ne-desem film "I'm Not There". Sean Penn'in yönettiği ve yine ortalığı kasıp kavuran, özellikle de Emile Hirsch'in oyunculuğu ile konuşulan "Into the Wild". Rusya'dan "12" ve Polonya'dan "Katyn". Festivalin Ulusal Yarışması'nın jürisi ise şöyle açıklanmış: Semih Kaplanoğlu başkanlığında, Nurgül Yeşilçay, Elif Şafak, Toronto Film Festivali'nden Michèle Maheux ve Venedik-Roma Film Festivalleri'nden Sylvain Azou.
(Geçen yıl Işıl Yücesoy, bu yıl Elif Şafak... İKSV hayran olduğum kadınları bir bir jüri yapıyor.)

1 yorum:

mayksisman dedi ki...

into the wild bu senein gerek oyunculuklarıyla gerekse harika yönetmenliği ve sıcak senaryosuyla açık ara en iyi filmi. sean penn'den açıkçası bu kadar mükemmelini beklemiyodum. emile hirsch evet oldukça iyi ama bence asıl yıldız hal halbrook. oscar'a aday olmasına da inanılmaz sevinmiştim ilk haberi duyar duymaz. mutlaka izle bence, bunun dışında sen bu yazıyı yazalı baya olmuş if başladı bile :) hangilerini izledin?