22 Ocak 2007

"Matematik yeni bir deterjan mı?"

Türk Dil Kurumu'na göre, "Aritmetik, cebir, geometri gibi sayı ve ölçü temeline dayanarak niceliklerin özelliklerini inceleyen bilimlerin ortak adı, riyaziye." demek kendileri.
90ların bir televizyon reklamına göre "yeni bir deterjan"...
Penguen'in köşesine göre ise muhtemelen "insanın kendine yakışanı giymesi"...
Öğrencilere göre ise sayısal bir ders...
Çoğuna göre 'kazık' bir ders...
Bazılarına göre ise çok sevdikleri bir 'şey'...

Fakat aynı bazıları (hatta "ben Matematik Yan Dal yapıcam!" diyenlerine de rastlanmıştır) gün gelir de çok sevdikleri o 'şey'den hiçbir şey anlamamaya başlayınca; anlıyorlar ki, o çok sevdikleri 'şey' aslında yapabildikleri ve anlayabildikleri için çok sevdikleri bir 'şey'miş.

Bu bazılarının mühendis olanları, mümkün olduğunca sözel ders ağııklı bir ders programı yapıyorlar üniversitede kendilerine; ya da sözel sandıkları derste bir kereliğine 'türev' lafı geçtiyse isyanı basıyorlar.

Test edilip onaylanmıştır. : )

Aslında 'Matematik', birazcık espri anlayışı olan bir insan için anlamadığı zamanlarda bile eğlenceli olabiliyor. Espri anlayışı olan matematiği kıt insanlar ise birkaç kategoriye ayrılıyor:

1) "Mutluluğu uzaklarda aramayın, belki de çok yakınınızdadır." felsefesini benimseyen optimistler. (Böylelerinin "discrete math"ta pek zorluk çekeceğini sanmıyorum ama, işler "continous" olduğunda n'olur bilemem.)
2) "İşaretleri dışlamamak lazım, onların da duyguları var." diye düşünen romantikler -ki nadiren şanslı olanlarına da rastlanmaktadır.









3) Her kelime oyunu fırsatını değerlendiren fırsatçılar. Bu tiplerin hayalgücü bir hayli geniş. Her ne kadar "Very funny!" şeklinde aşağılanma olasılıkları olsa da, kıvrak zekaları nedeniyle takdir edilmeliler bence.
4) Örneklerden bir şey anlamayıp, taklit yeteneklerini espri anlayışlarıyla birleştiren taklitçiler. Gözlem yetenekleri bir hayli kuvvetlidir bu arkadaşların. Hayatın bir başka dalından örnek vermek gerekirse "chicken translation" yapar bu tipler.

Matematik komik bir şeydir. Yeter ki hayal gücünüz ve espri anlayışınız buna yetsin!

Bu kadar da özlü söz üretirim ;)

Hiç yorum yok: