26 Şubat 2007

79th Academy Awards

Sonunda beklediğim gün geldi, Oscar ödülleri dün gece 79. kez dağıtıldı. Sürprizlerle dolu, show açısından zayıf, sıradan bir tören oldu bence. NTV'de Meryl Streep'ten "hatun" olarak söz edildiğini duyunca koşarak uzaklaştım ve dublajsız CNBC-e'me geri döndüm. Red Carpet olayına girecek olursam; Reese Witherspoon'a aşık olduğumu, Kate Winslet ve Gwyneth Paltrow'u ise beğendiğimi söylemekle yetinmek güzel olacaktır sanırım.

Sunucumuz Ellen DeGeneres geceye, salondaki birçok uluslararası adaydan bahsederkenki "I think i see a few americans as well" esprisiyle güzel başladı. Leonardo DiCaprio'nun ismini söyler söylemez kamera onu gösterdiğinde "I didn't have a joke, I just thought ladies would like to look at him for a second" ve ayrımcılıktan bahsederkenki "If there wasnt blacks, jews or gays there would be no Oscars" esprisiyle devam etti. Elektrik süpürgesiyle yerleri süpürdüğü, hatta Ryan Gosling ve Meryl Streep gibi birçok insanın ayaklarını havaya kaldırttığı anda ise gerçekten güldürdü. Son olaraksa Martin Scorsese, Clint Eastwood ve Steven Spielberg'le konuşmak için seyircilerin arasına karıştığı anlar harika esprilerle doluydu. Ellen'ın Scorsese'ye sözde yazdığı senaryoyu vermesi ve Eastwood'un "I'm jealous of Martin" deyişi; Ellen'ın Eastwood'la resim çektirmek istemesi üzerine fotoğraf makinesini Spielberg'e vermesi ve "Make sure we're both in Steven!" sözleri görülmeye ve gülünmeye değerdi. Fakat bunun dışında pek gülünesi bir şey yoktu. Bir eksiklik vardı, geçmiş yıllardaki gibi değildi.. Senaryo adaylarının tanıtım videoları ise senaryodan okunan kısımlar eşliğinde akan videolarla gerçekten güzel düşünülmüştü bence.
Gece gerçekten bir sürprizler silsilesiydi. En yakın takip ettiğim yıl olmasına rağmen 10/20 tutturdum. En büyük hayal kırıklıklığım Lubezki'nin sinematografiyi kaçırması oldu. Eddie Murphy, Cars, Dreamgirls şarkıları ve Babil'in senaryo ve kurgusu ödüllendirilmedi, şaşırttı. Happy Feet ve Alan Arkin şaşırttı.
"God save the queen!" dedirten Helen Mirren, muhteşemdi. Büyük bir soğukkanlılıkla geldi, ödülünü aldı ve gitti. "Marty" Martin Scorsese, sonunda Oscarlandı. Sahneye çıktığında "Could you double check the envelope?" demesi hoştu. Törene kesen müzikle milletin ağzına bu sene hakkaten abartı şekilde lafların tıkılması, ciddi suratlarla yapıldığı için gülünmeyen espriler ve Global Warming - Al Gore ikilisi damgasını vurdu. Ellen DeGeneres'in bir kez daha Oscar sunmamasını diliyor, kazananları listeleyerek sözlerime son veriyorum.

Picture: Departed

Director: Martin Scorsese (Departed)
Actor: Forest Whitaker (Last King of Scotland)
Actress: Helen Mirren (Queen)
Sup.Actor: Alan Arkin (Little Miss Sunshine)
Sup.Actress: Jennifer Hudson (Dreamgirls)
Original Screenplay: Little Miss Sunshine
Adapted Screenplay: Departed
Foreign Lang. Film: Das Lieben der Anderen - Lives of Others (Germany)
Animated Film: Happy Feet
Original Score: Gustavo Santaollala (Babel)
Cinematography: Pan's Labyrinth
Editing: Departed
Original Song: I Need to Wake Up (An Inconvenient Truth)
Art Direction: Pan's Labyrinth
Costume Design: Marie Antoinette
Make-Up: Pan's Labyrinth
Visiual FX: Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest
Sound Mixing: Dreamgirls
Sound Editing: Letters from Iwo Jima

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Das Leben Der Anderen'in ismini yanlış yazmışsın, tüü terbiyesiz :P