3 Temmuz 2008

Beyoğlu Sineması Neden Kapanıyor?


Bildiğiniz gibi; yıllardır Halep Pasajı'nın altında popüler kültüre karşı koyup gerçek sinema filmleri gösteren, İstanbul Film Festivali süresince festival programındaki en ağır filmleri oynatan ve duvarlarındaki şirin resimlerle dikkat çeken Beyoğlu Sineması parasızlıktan kapanmak üzere.

SİYAD, İKSV, TÜRSAK gibi birçok kuruluş bunu engellemek ve sinemaya destek vermek için bir şeyler yapmaya çalışıyor. Yarından itibaren 14 gün boyunca, SİYAD'ın seçtiği 2006 yapımı 14 film oynayacak Beyoğlu Sineması'nda.

7 Temmuz: Babil (Babel)
17 Temmuz: 13 (13 Tzameti)


"(Sinemanın işletmecisi) Temel Kerimoğlu, “İki hafta boyunca SİYAD seçkisini göstereceğiz. Ondan sonra İstanbul Film Festivali’nde beğeni toplayan Nicole Kidman’ın başrolünde oynadığı ‘Kızkardeşim Evleniyor’ filmi var. Sonrası belirsiz. Ne yapacağımı ben de bilmiyorum. Bizim Zonguldak Ereğli’de de bir sinemamız var. Üç yıldır oradan alıp buranın açıklarını kapatıyorduk. Ama sonunda biz de tükendik. Çıkış yolu bulamazsak kapatmaktan başka çare yok” diye konuşuyor. Ereğli’deki sinemanın kar edip İstiklal Caddesi gibi günde 1 milyondan fazla kişinin geçtiği bir cadde üzerindeki sinemanın zarar ediyor olması arasındaki çelişkiyi Kerimoğlu gülerek şöyle yanıtlıyor: “Çünkü orada ‘Recep İvedik’ gösteriyoruz. Burası Eurimages sineması, burada öyle bir şansımız yok.”"

Peki acaba suç sadece Recep İvedik'i tercih eden yurdum insanında mı? İstanbul Film Festivali, !F ve Filmekimi boyunca salonları dolduran, kapış kapış bilet alan o kadar insan festival dışında nereye kayboluyor? Sadece 3 seanslık insan mı var koskoca İstanbul'da bu filmleri izlemek isteyen? Yoksa olay festivalde boy göstermek mi?

Sanırım "Recep İvedik"e en sevdiğim film diyen kitle kadar; festivalde kaçırdığı filmleri -internetten indirmeyi bırakın- korsan kopyasına para ödeyerek izlemeyi tercih eden, sonra da "neden İstanbul'da sinematek yok" diye yakınan kültürlü kesimden korkmalıyız.

Sinema filmi, sinemada izlenir. Beyoğlu Sineması bunu bildiğini düşündüğü bir toplum için çırpınıyor.

Hiç yorum yok: