23 Mart 2008

"Hayat" Üzerine...


Sakin ile ilk tanışmam 3 Şubat 2008 tarihinde, Rolling Stone'un verdiği CD'deki "Denek Hayatım" şarkısını dinlemek suretiyle gerçekleşti. Sözleri güzeldi, tarzları güzeldi, yaptıkları müzik de güzeldi. Mor ve Ötesi'nin "Daha Mutlu Olamam" ve "23" zamanlarını hatırlattı bana.

"Aman da aman ne güzel grupmuş bunlar" derken, aradan bir ay geçti ve kendileriyle ikinci karşılaşmam D&R'ın "Yeni Çıkanlar" rafının önünde olageldi. Bir an -ki mutlu olmamam için yeterli ve gerekli nedenimin olduğu zamanlardan bahsediyoruz- ne kadar mutlu olduğumu anlatamam. Şu Last FM çağında, Last FM teknolojisinden faydalanmaya üşenen ve faydalananlara yamanan bir insan olarak kendim bir grup keşfedip -o an için "belki"- insanlara önerebileceğimi düşündüm ve sevindim inanılmaz derecede.

Albümü dinledim. Albümün adı "Hayat"tı. Ve şarkı isimlerinden, şarkı sözlerine, şarkıların söyleniş tarzına kadar o kadar hayatın içinden bir albüm olmuş ki gerçekten, birkaç satır yukarıda gördüğünüz "belki"ye gerek yokmuş.

Öncelikle Sakin'i indie tarzlarıyla, tatlı melankolileriyle, harika sözleriyle ve dinlendirici müzikleriyle Mor ve Ötesi'nin ilk zamanları, Pinhani ve Mat arasındaki ince -ki düşününce hiç de ince olmayan- çizginin üzerinde bir yere koydum, hayran olunan Türkçe gruplar dünyamda.

Müzikal bir analiz yapmak için kendimi bir dinleyici ve söyleyiciden öte bir noktada herhangi bir otorite olarak görmediğimden, sadece sözler konusunda yorum yapmak istiyorum.

Öncelikle Sakin'in sevgili üyelerine bir sorum var: Siz ne kadar inanılmaz insanlarsınız ki, benim hayatıma "Seni sorana her yanım derim" cümlesini sokma hakkını kendinizde görüyorsunuz? "Laleler Beyaz"ıyla, "Kırmızı Oda"sıyla ve "Edepsiz Komedya"sıyla bütün albüm bu tarz cümlelerle dolu. Mitolojik ve tarihi göndermeler bir yana, -ki "Sentetik Sezar" ismini her okuduğumda hala kopmaktayım, anlamı değil belki ama tınısı çok komik geliyor kelimelerin-, neşeli bir melankolisi var tüm sözlerin. "Hayat" yani, ya da belki benim hayatım sadece: "Bir yalnızlık / Sessizsin / Ah kahretsin / Her yerimde batmış ağrılar, birden kalktım / Baktım ve sabah."


Kokumdasın ki güç bela sürünüp bulduğum
Elinde kaybolup uzandı(ğı)m ufuklara
Hoş senin de bir varoluş sebebin var
Yakından uzaktan alakam olsa mutluyum
Bir gülümseten benim
Bir daha, daha söyler misin
Tek iyim sen kalmışsın aman ne mutluyum
Burnum omzunda

3 yorum:

mayksisman dedi ki...

harun tekin
emre aydın
pinhani

mixer aracılııyla karıştırılır ve ortaya sakin çıkar. kötü müdür? sapına kadar HAYIR. iyi midir? sapına kadar MÜKEMMEL.

albümde 1-2 şarkı hariç hepsi bomba gibi zımba gibi. sözler biraz ağdalı olsa da gene de duman'ın sözlerine mesela bin basar cinsten. bilhassa yağmur güncesi favorim. süper süper süper...

mayksisman dedi ki...

yok beğenmedim :) yeterince övememişim. şöyleki, şarkıların sözleri mesela ilk etapta kusunç klişe türkçe rock şarkılarından falan sanılabiliyor. ama dikkatli dinleyince aslında karşımızda erkek deniz özbey çıkıyor. solistin sesi enfes. müziğe tam cuk oturamayan ama bu haliyle inanılmaz güzel olan şarkı sözlerini çok sevdim. tını olarak. söz olarak da iyiler.

evet şu anda dönsün çalıyor evet obaaa demekten yazamıyorum :)))

mayksisman dedi ki...

ayrıca belirtmek isterim sakin last.fm'imde 3 haftadır 1.liği kimseye bırakmıyorlar :) klip çıksın. radyolarda bol bol çalınmaya başlasın artık ama. vega gibi hakettikleri başarıya ulaşsınlar. evet evet!