26 Eylül 2009

Filmekimi 2009 Önerileri

Bu yıl İKSV tarafından 8.si düzenlenen Filmekimi, yedi günden dokuz güne çıkarılarak 17-25 Ekim 2009 tarihleri arasında Beyoğlu Emek Sineması'na sinemaseverleri dolduracak. Haftasonu seanslarından bazıları ise Maçka G-mall Sineması'nda izlenebilecek.
Festival programında Toronto ve Venedik film festivallerinde de gösterilen filmlerin aralarında olduğu 24 film bulunuyor. Bunlardan 6sı "Galalar" olarak adlandırılmış ve biletleri pahalı olan, gösterimi de tek olan filmler. Haftaiçi gündüz seansları (11.00, 13.30 ve 16.00) her zaman olduğu gibi oldukça ucuz, 3.5 TL. Diğer biletler (haftaiçi 19.00 ve 21.30 ve haftasonu) tam 12 TL, öğrenci 8 TL; galalar ise 15 TL.

İşte festival programının göze çarpan, merak uyandıran, ağız sulandıran ve kaçırılmaması gereken 10 filmi:

1) "A Serious Man" (ABD / Yön: Ethan & Joel Coen): Coen kardeşlerin Toronto Film Festivali'nde oldukça beğeni toplayan son filmi, yönetmenler için otobiyografik detaylar da içermekteymiş. 60'lı yıllarda geçen filmde, bir öğretim görevlisinin hayatla başa çıkmaya çalıştığı zor günleri anlatılıyor. Richard Kind'ın filmdeki performansının da başarılı olduğu söyleniyor.

2) "The Informant!" (ABD / Yön: Steven Soderbergh): Hem Toronto, hem de Venedik'te gösterilen Soderbergh'in son filmi, Matt Damon'ın başrolde olduğu bir casus komedisi.

3) "Bright Star" (Avustralya / Yön: Jane Campion): 19. yüzyıl başlarında 23 yaşındaki İngiliz şair Keats'in Fanny Brawne ile olan aşkını anlatan film, 90lı yıllarda "Piano" filmi ile ünlenen Avustralyalı bayan yönetmen Campion imzalı. Başrollerde iki genç isim Ben Whishaw ve Abbie Cornish var.

4) "Das Weiße Band" (Almanya / Yön: Michael Haneke): Cannes'dan Altın Palmiye ile dönen Haneke imzalı film, Birinci Dünya Savaşı Almanyası'nda geçiyor. Film aynı zamanda, Almanya'nın bu yılki Oscar adayı seçildi.
5) "Capitalism: A Love Story" (ABD / Yön: Michael Moore): ABD'nin en muhalif yönetmeni, usta belgeselci Michael Moore, son belgeseli olduğunu söylediği filmde bu kez kapitalizmi ve bankacılık sektörünü mercek altına alıyor ve onlarla dalga geçiyor.

6) "Whatever Works" (ABD / Yön: Woody Allen): Woody Allen, uzun bir Avrupa arasından sonra New York City'e geri dönüyor. Başrolünde "Seinfeld" ve "Curb Your Enthusiasm" dizilerinin yaratıcısı Larry David'in olduğu ve sorunlu bir bohem profesörü canlandırdığı filmin kadrosunda Evan Rachel Wood ve Patricia Clarkson gibi isimler de var.

7) "Amintiri din Epoca de Aur" (Romanya / Yön: Hanno Höffer, Marculescu, Cristian Mungiu, Popescu, Ioana Uricaru): Romanya'da Çavuşesku döneminin ülkenin tarihindeki en karanlık dönem olduğu söyleniyor, fakat dönemin yönetimi "Altın Çağ" adını vermiş bu döneme. Türkçe adı "Altın Çağ'dan Öyküler" olan film, beş Romanyalı yönetmenin beş kısa filminden oluşuyor ve bu döneme ait beş ayrı hikayeyi anlatıyor.

8) "9" (ABD / Yön: Shane Acker): Yapımcılığını Tim Burton ve Timur Bekmambetov'un üstlendiği fantastik ve epik bir animasyon film olan "9", Shane Acker'ın 2006 yapımı kısa filminden uyarlanmış. Film dünyayı makinelerin hakimiyetinden kurtarmaya çalışan 9 bez bebeğin hikayesini anlatıyor.

9) "Chéri" (İngiltere / Yön: Stephen Frears): Fransız yazar Colette'in romanından "Atonement"ın senaristi Christopher Hampton'ın uyarladığı film 20. yüzyılın başında Paris'te geçiyor. 49 yaşındaki bir kadın ve 19 yaşında bir erkeğin ilişkisini anlatan filmde Michelle Pfeiffer ve Rupert Friend rol alıyor.

10) "London River" (Cezayir / Yön: Rachid Bouchareb): Londra'daki terörün buluşturduğu bir Cezayirli ve bir İngiliz'in yardımlaşmasını anlatan film, Berlin Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Gümüş Ayı'sı ile döndü. Brenda Blethyn'in de performansının çok konuşulduğu filmin yönetmeni, 2006'da Cezayir'e Oscar adaylığı getiren "Indigénes"in yönetmeni Bouchareb.

Festival filmlerinin arasında, Steven Soderbergh'in saatlerce Che'yi anlattığı ve Benicio del Toro'nun Che rolünde olduğu iki bölüm halindeki destanı "Che Part One: The Argentine" ve "Che: Part Two: Guerilla"; eşcinsel komedisi "Humpday" ve Sam Rockwell'li "Moon" gibi yapımlar da bulunuyor.

24 Eylül 2009

Haftanın Şarkısı #10: "Closer"

Ohio'lu Joshua Radin, 1974 doğumlu. Üniversiteden sonra kendine bir akustik gitar alarak şarkı yapmaya karar verdikten sonra, folk-rock tarzdaki müzik kariyerinin başlangıcını bir demosunun Zach Braff'e ulaşması sayesinde "Winter" adlı şarkısı ile yapmış. 2004'te "Winter"ın "Scrubs"ın üçüncü sezonundaki "My Screw Up" bölümünde kullanılmasından sonra, sanatçı ilk EP'si "First Between 3rd and 4th"u çıkarmış. Bu EP'de yer alan "Today" ve "Don't Look Away" de "Scrubs"ın dördüncü sezonunda kullanılmış.

Joshua Radin ilk albümü "We Were Here"ı, 2006 Şubat'ında; ikinci albümü "Simple Times"ı ise 2008 Eylül'ünde çıkarmış. İlk albümün çıkış şarkısı "Closer"ın klibini olduğu gibi, son albümün çıkış şarkısı "I'd Rather Be With You"nun klibini de Zach Braff yönetmiş. Bu noktada Zach Braff'in sanatçının hayatındaki önemli yerinden bahsetmeye gerek kalmıyor sanırım. Kendisini keşfeden, dizisinde onlarca şarkısına yer veren, yönettiği ve oynadığı 2004 yapımı "Garden State"te cameo bir rol veren, kliplerini çeken Zach Braff'in desteği olmasaydı, Joshua Radin olmazdı herhalde.

"Closer", sanatçının tüm diğer şarkıları gibi hüzünlü bir şarkı. Ağlamaya teşvik eden ve zaten ağlamak üzerine yazılmış bir şarkı ayrıca. Joshua Radin'in ilk albümü "We Were Here"ın çıkış şarkısı olan "Closer"ın Zach Braff imzalı bir klibi de bulunuyor belirttiğim üzere. TV'de ilk kez, yine "Scrubs"da, 4. sezonun "My Best Laid Plans" bölümünde kullanılmış. Daha sonra "Grey's Anatomy"de de çalan "Closer", "Joshua Radin tek bir hastane dizisine aittir, o da "Scrubs"dır." şeklinde izleyicilerin tepkisini çekmiş.

Joshua Radin, "Scrubs" sayesinde ünlendikten sonra, şarkıları dizilerde ve televizyon programlarında oldukça sık duyulmaya başlanmış. Radin'in 1 EP'si ve 2 albümü bulunmasına rağmen, kendisini duyduğumuz dizi sayısı 24. Bu diziler arasında "Scrubs", "Grey's Anatomy", "House", "Brothers & Sisters", "Without a Trace", "One Tree Hill" ve "Bones" gibi ünlü diziler yer almakta. Kendisinin şarkıları, "The Last Kiss" ve "Nanny Diaries" gibi düşük bütçeli filmlerde de yer almış. Joshua Radin'in ilgi çektiği son olay ise Ellen DeGeneres'in talk-show'una konuk olduktan sonra ünlü komedyenin düğününde şarkı söylemesi için görevlendirilmesi. DeGeneres'in bu görev için George Michael ve Justin Timberlake gibi isimleri reddettiği biliniyor.

Son olarak Radin'in "Scrubs"ın son sezonundaki "My ABC" bölümünün sonunda kullanılan hüzünlü "Sesame Street" yorumunu da dinlemenizi şiddetle öneriyorum. O kadar neşeli bir şarkı, bu kadar ağlatabilir hale gelebilir.

"The clouds in your eyes
Down your face they pour
Won't you be the new one burn to shine
I take the blue ones every time
Walk me down your broken line
All you have to do is cry"

23 Eylül 2009

"Accidentally on Purpose"

90'lı yılların sonundaki favori yabancı dizilerimden "Dharma & Greg"in Dharma'sı Jenna Elfman, bu sezon Pazartesi geceleri CBS'te yayınlanacak yepyeni bir dizi ile geri dönüşünü yaptı: "Accidentally on Purpose".

"Accidentally on Purpose", son ilişkisi beklediği gibi yürümeyen ve evliliğe doğru gitmediği anlaşıldığında kafasını dağıtmak için çareyi tek gecelik bir ilişki yaşamakta bulan 37 yaşındaki sinema eleştirmeni Billie'nin; bu tek gecelik ilişkiden hamile kalması sonucu 20'li yaşlardaki Zack ile ciddi bir ilişki yaşamayı ve onun çocuğunu doğrumayı seçmesi üzerine bir durum komedisi.
Jenna Elfman'ı Billie, Jon Foster'ı ise Zach olarak izleyeceğimiz dizinin yan karakterleri de oldukça renkli gözüküyor. Bir hayli eğlenceli İngiliz aksanı ile Billie'nin iş arkadaşı Olivia rolünde Ashley Jensen, Billie'nin kızkardeşi Abby rolünde Lennon Parham, Billie'nin ex'i ve patronu James rolünde Grant Show ve Zach'in ilginç arkadaşı Davis rolünde Nicolas Wright karşımızda olacak.

Dizi, Mary Pols'un kitabından uyarlanmış. "Dharma & Greg"deki performansı ile 3 kez Emmy, 3 kez de Altın Küre adayı olan ve 1999'da Altın Küre sahibi olan Elfman, dizinin başrolünde yeniden Emmy peşinden koşacak mı, bir şey söylemek için henüz çok erken. Fakat "How I Met Your Mother" ile aynı saatte yayınlandığı düşünülürse dizinin yapımcılarının iddialı olduğu kesin.

Pilot bölümü bu Pazartesi 20.30'da CBS'te yayınlanan dizi; gerek esprileriyle, gerekse oyunculuklarıyla bir yere gidecek ve kendine bağlayacakmış gibi duruyor. Benim gibi Jenna Elfman'ı özlemiş olanlar içinse kaçırılmayacak bir fırsat ayrıca.

21 Eylül 2009

61st Primetime Emmy Awards

Televizyon dünyasının en önemli ödülleri, dün gece "How I Met Your Mother"ın Barney'si Neil Patrick Harris'in sunduğu törenle sahiplerini buldu. Birkaç daldaki sevindirici gelişmeler dışında tahmin edilebilir ve kendini tekrar eden sonuçlarla geçen bir geceydi.

Gecenin açılışını NPH, müzikal bir numara ile yaptı. "Put down the remote." adlı, konseptten dolayı haliyle televizyon dünyasının önemini vurgulayan ve konuklara hoşgeldin kıvamında bir şarkıyla kendini de gösteren Harris, törenin geri kalanında da keşke o kadar başarılı olabilseydi.

Bir sunucu olarak NPH, (her ne kadar tören öncesi Tony Ödül Töreni kapanışındaki performansını seyredip "Bu adama Oscar da sundursalar ya?" demiş olsam da) vasattı açıkçası. Kendisi ne yazık ki her espri sonrası "Komikti di mi? Ben yazdım bunu." tripleriyle bir yerden sonra sıkmaya başladı. Aynı şekilde "Salondaki en iyi koltuk verilen talihli izleyici." esprisi de kendini fazla tekrar etti. NPH'in iyi olduğunu düşündüğüm yanları ve esprileri de vardı tabii ki. Özellikle müziğin artık dizilerde o kadar önemli yeri olmadığından yakındığı açılış kısımlarında "Lost"un jeneriği ile dalga geçip "That's the theme song?" demesi hoştu. Tabii bir de kendisinin de aday olduğu daldaki ödülü Jon Cryer kazanınca girdiği kıskançlık krizleri tadında ve yerindeydi. "Dr.Horrible's Sing Along Blog" temasındaki klip de televizyon ve internetin savaşını gayet hoş bir skeçle ortaya koydu.

Komedi dalındaki ödüllerde Yardımcı Erkek Oyuncu kategorisi dışında genelde beni sevindiren ve tahminlerimin tuttuğu sonuçlar söz konusuydu. "Pushing Daisies" son ödülünü Kristin Chenoweth'le alırken, "United States of Tara" da ilk ödülünü Toni Collette ile aldı. Ödül heykelinden birkaç santim uzun olan Chenoweth'in sürekli olarak ödülün ağırlığından yakınması izlemeye değerdi. Gecenin komedi dalındaki galibi En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yazar ve En İyi Dizi ödüllerini alarak, son iki yıldır olduğu gibi "30 Rock" oldu.

Minidizi/tv filmi kategorilerinde beklendiği gibi "Little Dorrit" ve "Grey Gardens" silip süpürdü, şov programlarında Jon Stewart öne çıktı. Gecede bir ödül vardı ki, beni inanılmaz derecede hayal kırıklığına uğrattı. En İyi Şarkı ödülü, Justin Timberlake'in "Motherlover"ı yerine, 81. Akademi Ödül Töreni'nin açılışındaki "Hugh Jackman Opening Number"a gitti. Tabii mantıklı düşününce bir Oscar Töreni'nin şarkı kategorisinde aday olması gibi bir başarının ödüle gitmesi o kadar da ters gelmiyor. Ama işte "Dick in Box" - "I'm F**cking Matt Damon" - "Motherlover" üçlemesi o kadar güzel dururdu ki...

Drama dalında ise tekrarlar gecesiydi. Bryan Cranston, Glenn Close ve "Mad Men" geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine ödüllendirildi. Michael Emerson'ın "Lost" ile aldığı ödül ise sevindiriciydi. Kendisi, konuk olarak girdiği bir diziden yardımcı oyuncu Emmy'si almaya kadar gelmenin ne kadar güzel bir şey olduğundan bahsetmeden edemedi, tabii ki ürkütücü ses tonuyla.

Ödüller şöyle:

En İyi Dizi - Komedi: "30 Rock"
En İyi Erkek Oyuncu - Komedi: Alec Baldwin (30 Rock)
En İyi Kadın Oyuncu - Komedi: Toni Collette (United States of Tara)
En İyi Yrd.Erkek Oyuncu - Komedi: Jon Cryer (Two and a Half Men)
En İyi Yrd. Kadın Oyuncu - Komedi: Kristin Chenoweth (Pushing Daisies)
En İyi Yazar - Komedi: Matt Hubbard (30 Rock - "Reunion")
En İyi Yönetmen - Komedi: Jeff Blitz (The Office - "Stress Relief")

En İyi Şarkı: "Hugh Jackman Opening Number" (81st Annual Academy Awards)

En İyi Dizi - Drama: "Mad Men"
En İyi Erkek Oyuncu - Drama: Bryan Cranston (Breaking Bad)
En İyi Kadın Oyuncu - Drama: Glenn Close (Damages)
En İyi Yrd. Erkek Oyuncu - Drama: Michael Emerson (Lost)
En İyi Yrd. Kadın Oyuncu - Drama: Cherry Jones (24)
En İyi Yazar - Drama: Kater Gordon & Matthew Weiner (Mad Men - "Meditations in an Emergency")
En İyi Yönetmen - Drama: Rod Holcomb (ER - "And in the End")

En İyi Minidizi: "Little Dorrit"
En İyi TV Filmi: "Grey Gardens"
En İyi Erkek Oyuncu: Brendan Gleeson (Into the Storm)
En İyi Kadın Oyuncu: Jessica Lange (Grey Gardens)
En İyi Yrd. Erkek Oyuncu: Ken Howard (Grey Gardens)
En İyi Yrd. Kadın Oyuncu: Shohreh Aghdashloo (House of Saddam)
En İyi Yönetmen: Dearbhla Walsh (Little Dorrit)
En İyi Senaryo: Andrew Davies (Little Dorrit)

20 Eylül 2009

Emmy 2009: En İyi Dizi Adayları

Bu gece dağıtılacak 61. Emmy Ödülleri, aslında tamamen bu dört ödülle ilgili. Peki bu yıl yeni ve sürpriz isimler mi alacak büyük ödülleri, yoksa bir Emmy klasiği olarak tarih tekerrürden mi ibaret diyeceğiz? Geçtiğimiz yıl ikinci kez "30 Rock"ın ve ilk sezonu ile "Mad Men"in galibiyetiyle biten gecede, bu yıl ödüllendirilmesi muhtemel isimler aşağıda:

En İyi Dizi - Komedi:
30 Rock (2/2)
Entourage (0/2)
Family Guy (0/0)
Flight of the Conchords (0/0)
How I Met Your Mother (0/0)
The Office (1/3)
Weeds (0/0)

İlk iki sezonu ile bu dalda birer ve diğer dallarda sayısız Emmy'si bulunan "30 Rock", büyük ihtimalle bu yılın da kazananı olacak. Diğer yandan 5. sezonu ile "The Office", "30 Rock"-öncesi dönemdeki ödülünün ikincisine kavuşabilir, ya da yükselişe geçen dizi "How I Met Your Mother", 4. sezonu ile, Neil Patrick Harris gazını da arkasına alarak ödüllendirilebilir. Adaylar arasında, beni sinirlendiren, "Family Guy"ın bulunması. "South Park" ya da "Simpsons" bile kalkıp bugüne kadar haddini bilip En İyi Dizi dalına bulaşmamışken, biraz gereksiz buldum kendisinin listedeki varlığını. Adaylar arasındaki en genç isim 2. sezonuyla aday olan "Flight of the Conchords". Onun dışında "Family Guy", "How I Met Your Mother" ve "Weeds"in de ilk adaylıkları. Sanatsal ve teknik dallarda dağıtılmış olan ödüllerden kendine pay çıkaranlar da var aday diziler arasında. "30 Rock"ın şimdiden 2 (kasting ve kurgu), "Entourage" (ses), "HIMYM" (sanat yönetimi) ve "Weeds" (ses) de birer 2009 model Emmy sahibi şimdiden. "30 Rock"ın ana dallarda 12 ödül için daha yarıştığını da hatırlatmak gerek.

En İyi Dizi - Drama:
Big Love (0/0)
Breaking Bad (0/0)
Damages (0/1)
Dexter (0/1)
House (0/3)
Lost (1/2)
Mad Men (1/1)

Drama kategorisinde ise biraz karışık gibi işler. Kesin söylenebilecek tek şey, kötü bir sezonu ile adaylığı bile şaşırtıcı olan "Lost"un ve bu daldaki ilk adaylığı dışında herhangibir başka adaylığı bulunmayan "Big Love"ın hiç şansı olmadığı. Geri kalan diziler arasında 5. sezonu ile aday olan, bundan önce 3 kez aday olup henüz yüzü gülmeyen (ki bu yüz gülmemede Hugh Laurie'nin Emmy'sizliği de oldukça etkilidir.) dizi "House" öne çıkıyor. Fakat geçtiğimiz yıl ilk sezonu ile birde bir yapan "Mad Men"in bir tekrar ödülü alması da muhtemel. -ki kendisi ayrıca ana dallarda 8 ödül için daha yarışıyor olacak ve daha önce dağıtılan ödüllerden de bir tanesinin sahibi (En İyi Saç). "Mad Men" dışında, "Breaking Bad" (kurgu) ve "House" (ses) da birer dalda ödüllendirilmiş geçtiğimiz hafta.

En İyi Minidizi:
Generation Kill
Little Dorrit

Bu yıl yalnızca iki minidizi yarışıyor ödül için. Söz konusu olan Oscarlar olsa, Obama döneminde savaş konulu bir minidizinin şansı olmayacağını söyleyip, tahmin stratejimi buna dayandırırdım. Fakat Emmy'lerden bahsediyoruz. "Little Dorrit" çok iddialı dursa da, çok İngiliz ve BBC kokan bir yapım. Kaybederse, bundan kaybeder sanırım. "Little Dorrit", şimdiden 4 (sanat yönetimi, kasting, görüntü yönetmenliği ve kostüm), "Generation Kill" ise 3 (ses, ses kurgusu, görsel efektler) Emmy sahibi.

En İyi TV Filmi:
Coco Chanel
Grey Gardens
Into the Storm
Prayers for Bobby
Taking Chance

TV filmleri kategorisinde ise "Grey Gardens"ın ödüllendirilme ihtimali çok yüksek. 16 dalda aday olan ve 3 Emmy sahibi (sanat yönetimi, saç, makyaj) film gecede bu ödül dışında 6 ödül için daha yarışıyor olacak. Diğer adaylar arasında Brendan Gleeson'ın Churchill'i canlandırdığı "Into the Storm" ise bir alternatif olarak şanslı durumda.

Ailemizin Barney'si Neil Patrick Harris'in sunacağı 61. Emmy Ödül Töreni bu gece. Tahminlerimin tutması dileğiyle...

19 Eylül 2009

Emmy 2009: En İyi Erkek Oyuncu Adayları

Baylar arasında da hep tanıdık isimler var yine söz konusu diziler olduğunda.

En İyi Erkek Oyuncu - Komedi:
Alec Baldwin - 30 Rock (1/6)
Steve Carell - The Office (0/3)
Jemaine Clement - Flight of the Conchords (0/0)
Jim Parsons - Big Bang Theory (0/0)
Tony Shalhoub - Monk (3/6)
Charlie Sheen - Two and a Half Men (0/3)

Bir yanda "Monk"taki rolüyle 3 kez Emmy kazanmış Tony Shalhoub, bir yanda son 3 yıldır aday olup ödülü henüz alamamış olan Steve Carell ("The Office") ve Charlie Sheen ("Two and a Half Men"). Fakat benim gönlümden kopan isim farklı olduğu gibi, ödülü alacağını düşündüğüm isim de farklı. Geçtiğimiz yılın kazananı Alec Baldwin'in "30 Rock"taki Jack Donaghy rolü ile bu yıl yine ödüllendirileceğini düşünüyorum. Bu sezon özellikle 3 kadın karşısındaki sahnelerinde (Tina Fey, Elaine Stritch ve Salma Hayek) döktüren Baldwin, bir kez daha hakediyor bence ödülü.

Diğer yandan gönlümdek isim, en az Barney Stinson kadar gönüllerde taht kurmuş bir karaktere hayat veren isim, Jim Parsons. "Smart is the new sexy." dizisi "The Big Bang Theory"nin yıldızı Sheldon Cooper rolünde Parsons, her bölümde ayrı bir şekilde kahkahaya boğmayı başarıyor izleyiciyi. Bir bakışı bile yetiyor. Geçtiğimiz sezon, özellikle Christine Baranski ile olan karşılıklı sahnelerinde coşan Parsons, Emmy adaylarını da Chandra Wilson ile beraber açıklamıştı.

En İyi Erkek Oyuncu - Drama:
Simon Baker - Mentalist (0/0)
Gabriel Byrne - In Treatment (0/1)
Bryan Cranston - Breaking Bad (1/4)
Michael C. Hall - Dexter (0/2)
Jon Hamm - Mad Men (0/1)
Hugh Laurie - House (0/3)

Seyretmememe rağmen benim bile gurur meselesi yaptığım bir konuya geldi sıra. Hugh Laurie, bu yıl da Emmy kazanamazsa, gerçekten Akademi'de bir sorun olduğunu düşünmeye başlayabilirim. Tüm zamanların en karizmatik doktorlarından birini canlandıran Laurie, bu yıl Doktor House rolünde 4. kez aday gösterildi. Diğer yandan geçtiğimiz yılın kazananı Bryan Cranston'ın ve geçtiğimiz yılın kaybedeni Jon Hamm'in şansının da oldukça yüksek olduğunu söylemek gerekli.

En İyi Erkek Oyuncu - Minidizi/TV Filmi:
Kevin Bacon - Taking Chance (0/0)
Kenneth Branagh - Wallander: One Step Behind (1/3)
Brendan Gleeson - Into the Storm (0/0)
Kevin Kline - Cyrano de Bergerac (0/0)
Ian McKellen - King Lear (0/3)

McKellen ve Kline gibi iki usta ismin "Great Performances" serisi ile gelen adaylıkları ile öne çıktıkları liste hakkında pek bir fikrim yok. Fakat Sir Ian McKellen'ın bulunduğu bir yarışta, tahmin hakkını başkasından yana kullanmak aptallık olur gibi. Hele ki canlandırdığı bir kralsa.

Emmy 2009: En İyi Kadın Oyuncu Adayları

Sonunda geldik en önemli dallara. Bu yıl önemli dallarda altışar aday gösteren Akademi sayesinde geçtiğimiz yıl aday olan tüm bayanlar yine En İyi Kadın Oyuncu ödülü için yarışmakta. (Komedi kategorisinde bu yıl bulunmayan America Ferrera dışında.)

En İyi Kadın Oyuncu - Komedi:
Christina Applegate - Samantha Who? (1/3)
Toni Collette - United States of Tara (0/1)
Tina Fey - 30 Rock (1/3)
Julia Louis-Dreyfus - New Adventures of Old Christine (2/10)
Mary-Louise Parker - Weeds (1/5)
Sarah Silverman - Sarah Silverman Program (0/1)

Bu yıl bu listede ilk kez yer alan (geçtiğimiz yılın En İyi Şarkı kazananı) Sarah Silverman'ın tersine, listeye yeni giren bir başka ismin oldukça şanslı olduğunu düşünüyorum. "United States of Tara"da Toni Collette, çok kişilikli bir Amerikan banliyö annesini canlandırmakta. Hem bildiğimiz sıradan bir Amerikan ev hanımını, hem "Desperate Housewives"taki Bree'nin dindar ve ultra-karikatürize bir versiyonu, hem 40'lı yaşlarda küfürbaz bir adamı, hem de daracık kıyafetleri ve söz dinlemeyişi ile 16 yaşında bir ergeni oynayan Collette, her bölümde bu 4 karakterden en az ikisine bürünerek harikalar yaratıyor. Fakat dizinin ilk sezonu olması ve diğer dallarda fazla dikkat çekmemiş olması, kendisinin bu çok hakettiği ödülü almasına engel olabilecekmiş gibi duruyor.


Collette'e alternatif olarak düşündüğüm isim ise pek yabancı değil: Geçtiğimiz yıl "30 Rock" ile hem yapımcı, hem yazar, hem de oyuncu olarak ödüllendirilen Tina Fey. Fey, bu yıl "Satuday Night Live"daki oyunculuğu ile aldığı En İyi Konuk Oyuncu Ödülü'ne rağmen yine bu dalda da ödüllendirilebilir. Ne de olsa Emmy'ler, tekrarı seven bir yapıya sahip. (bkz. Jeremy Piven'ın üç yıl üstüste aynı ödülü alması) Diğer yandan ikisi de Emmy'li olmasına rağmen bu ödülü farklı dizi ve rollerle almış olan (ekrana veda eden dizi) "Samantha Who?"nun Christina Applegate'i ve "Weeds"in Mary-Louise Parker'ı da adaylar arasında. Bir de "Seinfeld" ile sayısız kez aday gösterilmiş ve ödülü "New Adventures of Old Christine" ile almış olan Julia Louis-Dreyfus var.

En İyi Kadın Oyuncu - Drama:
Glenn Close - Damages (2/9)
Sally Field - Brothers & Sisters (3/7)
Mariska Hargitay - Law & Order: Special Victims Unit (1/5)
Holly Hunter - Saving Grace (2/6)
Elisabeth Moss - Mad Men (0/0)
Kyra Sedgwick - Closer (0/3)

Geçtiğimiz yıldan beri değişen tek şey, adayların arasına (pek de işi olmadığını düşünsem de buralarda) eklenen Elisabeth Moss. Kendisi ilk sezonda gayet yardımcı oyuncu gibi duruyor, fakat ikinci sezonu bilemiyorum tabii. Diğer dizileri de bilmiyorum aslında. Fakat söyleyebileceğim şey, son üç yıldır ödülü sırayla alan Glenn Close, Sally Field ve Mariska Hargitay'dansa; Akademi'nin bu yıl "Closer" ile dördüncü kez aday olan Kyra Sedgwick'i ödüllendirebileceği.

En İyi Kadın Oyuncu - Minidizi/TV Filmi:
Drew Barrymore - Grey Gardens (0/0)
Jessica Lange - Grey Gardens (0/2)
Shirley MacLaine - Coco Chanel (0/0)
Sigourney Weaver - Prayers for Bobby (0/1)
Chandra Wilson - Accidental Friendship (0/3)

Aslında hiç fikrim olmayan bir konuda yorum yapıyorum yine. Ama "Grey Gardens" filminin iki başrol oyuncusundan birinin bu ödülü alması çok mümkün gözüküyor. Bu durumda yarış Drew Barrymore ve 2 Oscarlı Jessica Lange arasında gibi.

15 Eylül 2009

Emmy 2009: En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Adayları

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında olduğu gibi bu dalda da 17 oyuncu yarışıyor 3 ödül için. "30 Rock", "Boston Legal" ve "Little Dorrit", 2'şer adaylıkla öne çıksa da bu tabii ki ödülü alacakları anlamına gelmiyor.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu - Komedi:
Jon Cryer - Two and a Half Men (0/3)
Kevin Dillon - Entourage (0/2)
Neil Patrick Harris - How I Met Your Mother (0/2)
Jack McBrayer - 30 Rock (0/0)
Tracy Morgan - 30 Rock (0/0)
Rainn Wilson - The Office (0/2)

En az ikişer yıldır bu dalda aday olup eli boş dönen 4 oyuncu ve "30 Rock"la ilk adaylıklarını alan iki isim. Ödülü alacak ismin ilk türdeki insanlardan biri olduğunu düşünüyorum. İsim vermek gerekirse, Neil Patrick Harris. "How I Met Your Mother"daki Barney Stinson karakteri ile ölümsüz dizi karakterleri arasına girme yolunda hızla ilerleyen NPH, bildiğiniz gibi kazananların belli olacağı 61. Emmy Ödül Töreni'nin de sunucusu. Dizinin 4. sezonunda ilk bölümden başlayarak harikalar yaratan Barney Stinson ve NPH, özellikle sezonun ilk bölümü "Do I Know You"daki aptal aşık tripleri, 'Curious Case of Benjamin Button' göndermesi olduğunu düşündüğüm yaşlı Barney-genç Barney'li kız kaldırma taktiği, "The Possimpible" bölümündeki video CV'si, "The Three Days Rule", "Not a Father's Day" gibi kavramlar ve daha birçoğu ile bu ödülü sonuna kadar hak etti. -ki bu hakedişinin 4. yıldönümü.

Diğer adaylara bakacak olursak, 3 yıldır bu ödülü "Entourage" ile (şaşırtıcı bir şekilde bu yıl adaylar arasında olmayan) Jeremy Piven alıyorken, Kevin Dillon'ın bir şansı olduğunu düşünmüyorum. Cryer ve Wilson için bir yorum yapamasam da, "30 Rock" adayları hakkında söyleyeceklerim var. Henüz ilk adaylıklarıyla ne Morgan'ın ne de McBrayer'ın ödülü alacağını sanmıyorum; fakat 30RockMania ağır basarsa, ödülü alacak isim Jack McBrayer olmalı. NBC ve televizyon şovları hayranı pageboy Kenneth Parcell rolündeki McBrayer, ya çok güzel salak rolü yapan mükemmel bir oyuncu, ya da gerçekten salak. O kadar başarılı yani.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu - Drama:
Christian Clemenson - Boston Legal (1/2)
Michael Emerson - Lost (1/3)
William Hurt - Damages (0/0)
Aaron Paul - Breaking Bad (0/0)
William Shatner - Boston Legal (2/7)
John Slattery - Mad Men (0/1)

Oyunculuk dallarında çok iddialı bir dizi olan "Boston Legal"ın bu yıl bu dalda iki adaylığı var. İkisi de Emmy'li isimler, hatta Shatner bu dizi ile almış Emmy'sini. Sonra, Oscar'lı William Hurt var adayların arasında. Bol Emmy'li dizi "Mad Men" ve yükselen dizi "Breaking Bad"in oyuncuları var. Fakat ben, her ne kadar hala "Lost"un 5. sezonunun gayet karışık ve vasat bir sezon olduğunu düşünsem de; ödülü alması gereken kişi bence ürkütücü Benjamin Linus karakteri ile Michael Emerson. Emerson, dizide ortaya çıktığı ilk sezondan beri bu rolü ile Emmy adayı oluyor ve eli boş dönüyor. İki yıl önce bu dalda aynı diziden Terry O'Quinn'i ödüllendiren Akademi, dizi bitmeden Emerson'a da ödülü vermek isteyecektir.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu - Minidizi/TV Filmi:
Len Cariou - Into the Storm (0/0)
Tom Courtenay - Little Dorrit (0/0)
Ken Howard - Grey Gardens (0/0)
Bob Newhart - Librerian: Curse of the Judas Chalice (0/5)
Andy Serkis - Little Dorrit (0/0)

Fikrimin çok olmadığı bir kategori, bilindiği üzere. Fakat iki şey dikkatimi çekti. Birincisi, sanatsal ve teknik dal ödüllerinde görüldüğü kadarıyla takdir gören BBC yapımı "Little Dorrit"in tek oyuncu adaylığı (aslında 2 adet) Yardımcı Erkek Oyunu dalında. İkincisi, dönem filmlerindeki Yardımcı Erkek Oyuncu performansları dikkat çekmiş son zamanlarda (John Adams, Elizabeth I...). Dolayısıyla ödülün "Little Dorrit"e, iki aday arasından da Sir Tom Courtenay'a gideceği yönünde bir tahmin yapıyorum.

Emmy 2009: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Adayları

Dizi kategorilerinde 6'şar, minidizi/televizyon filmi kategorisinde ise 5 adayla; toplam 17 kişi yarışıyor 3 ödül için bu dalda. Geçtiğimiz hafta iki konuk oyuncusunun performansı ile (Justin Timberlake ve Tina Fey) ödüllendirilen "Saturday Night Live", En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında da iki adaylığa sahip. Drama kategorisinde geçtiğimiz iki yılın kazananları "In Treatment" ve "Grey's Anatomy"nin de ikişer adaylığı mevcut.
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu - Komedi:
Kristin Chenoweth - Pushing Daisies (0/1)
Jane Krakowski - 30 Rock (0/0)
Elizabeth Perkins - Weeds (0/2)
Amy Poehler - Saturday Night Live (0/1)
Kristen Wiig - Saturday Night Live (0/0)
Vanessa Williams - Ugly Betty (0/2)

Konuk oyuncu ödüllerini alan SNL'ın diğer oyunculuk kategorilerinde eli boş döneceğine inanıyorum, ya da inanmak istiyorum en azından. Geçtiğimiz yıllarda ikişer kez bu dalda aynı rolleri ile aday gösterilmiş olan Elizabeth Perkins ve Vanessa Williams'ın şansları oldukça yüksek gözükse de, gönlüm ödülü yayın hayatına veda eden "Pushing Daisies"de kısacık boyuna yakışan cırtlak sesi ile ortada koşuşturmaya elverişli oyuncu Kristin Chenoweth'in almasından yana. Chenoweth'in ilk sezonda söylediği Grease şarkısı "Hopelessly Devoted to You" başta olmak üzere sergilediği müzikal performanslar gerçekten takdire layık.


İzlediğim diğer dizi "30 Rock"tan ise Jane Krekowski var listede. Kendisinin son sezonda Janis Joplin kılığında ortada dolaştığı sahneler başta olmak üzere, şuh bakışlarıyla ortalığı karıştırdığı bir çok an bulunuyor. Fakat ilk Emmy adaylığı ile ödüle kavuşur mu, sanmıyorum.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu -Drama:
Rose Byrne - Damages (0/0)
Hope Davis - In Treatment (0/0)
Cherry Jones - 24 (0/0)
Sandra Oh - Grey's Anatomy (0/4)
Dianne Wiest - In Treatment (2/3)
Chandra Wilson - Grey's Anatomy (0/3)

Geçtiğimiz yıl "In Treatment" ile Dianne Wiest'in, önceki yıl ise "Grey's Anatomy" ile Katherine Heigl'ın olan ödüle her iki dizi de iki oyuncu ile aday bu yıl. Onlara "24" ve "Damages" eşlik ediyor. Şu an halen ilk sezonunu seyretmekte olduğum "In Treatment"ın ikinci sezonu hakkında da, diğer dizilerin geneli hakkında da bir fikrim yok ne yazık ki.

"Grey's Anatomy" başladığından beri aynı rolleri ile 4 kez aday olan Sandra Oh ve 3 kez aday olan Chandra Wilson, hep elleri boş dönmüş. 2 Oscarlı ve 2 Emmy'li Dianne Wiest'in aynı rolle iki yıl üstüste bu ödülü alacağını düşünmüyorum. Bu yıl ödülün "Grey's Anatomy"nin olacağı ise sezgilerim arasında. Dizinin iki adayı arasından daha güçlü gibi duran ise (Sandra Oh'un Altın Küre aldığı ve iki jürinin tamamen zıt karakterde olduğu düşünülürse) Emmy adaylarını açıklayanlardan biri de olan Chandra Wilson. Kendisi 102 bölümdür Dr.Miranda Bailey rolünde.
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu - Minidizi/TV Filmi:
Shohreh Aghdashloo - House of Saddam (0/0)
Marcia Gay Harden - Courageous Heart of Irena Sendler (0/1)
Janet McTeer - Into the Storm (0/0)
Jeanne Triplehorn - Grey Gardens (0/0)
Cicely Tyson - Relative Stranger (3/8)
Bakınca sanki Emmy adaylarına değil de Oscar adaylarına bakıyormuşunuz izlenimi veriyor bu liste. Triplehorn dışında tüm adaylar zamanında Oscar'a aday gösterilmiş, hatta Marcia Gay Harden 2000 yılında ödülü almış. E filmler/minidiziler hakkında bir fikrim olmadığı da göz önünde bulundurulursa fazla yorum yapmaya gerek yok.

14 Eylül 2009

Emmy 2009: En İyi Yazar Adayları

Senarist/senaryo demek gelmiyor içimden. (Sadece diziler için.) Ne de olsa hepimiz onlardan bahsederken (ya da söz konusu "Lost" olduğunda küfrederken) 'x dizisinin yazarları' diyoruz. "30 Rock"ın konusu da olan dizi yazarları, meslekleri sürekli bir üretkenlik gerektirdiğinden zor bir iş başarıyorlar. ("30 Rock"ta gördüğümüz kadar eğleniyorlar mıdır, orasını bilemiyorum) Sonuçta, yine yönetmenlerde olduğu gibi, her bölümün asıl yazarı başka biri oluyor ve o kişi dizinin genel akışına kendi fikirlerini ve tarzını monte etmek durumunda kalıyor. Dizinin tüm gelmişi ve geçmişiyle ilgili detayları gözardı etmeden yapması gerekiyor bu işi bir de, hem asıl hikayeyi devam ettirip, hem de bölümün kendi hikayesini başlatıp sona erdirerek.
Bu yıl ilginç bir şekilde kazanan diziler %80 ihtimalle belli. Çünkü komedi dizilerinde "30 Rock", drama dizilerinde ise "Mad Men" 5 adaylığın 4'er tanesini bloke etmiş durumda.

En İyi Yazar - Komedi:
30 Rock - 'Apollo, Apollo' - Robert Carlock (0/3)
30 Rock - 'Kidney Now' - Jack Burditt (0/1) & Robert Carlock (0/3)
30 Rock - 'Mamma Mia' - Ron Weiner (0/0)
30 Rock - 'Reunion' - Matt Hubbard (0/0)
Flight of the Conchords - 'Prime Minister' - James Bobin (0/3) & Jemaire Clement (0/1) & Bret McKenzie (0/1)

"30 Rock", büyük ihtimalle ödülün sahibi. Peki hangi bölümle, hangi yazarı? Sezonun son iki bölümü "Mamma Mia" ve "Kidney Now", sırasıyla Jack Donaghy'nin babasını bulma (hatta bölümün adından da anlaşılacağı üzere 3 aday arasından doğru babayı bulması) ve bulduğu babaya böbrek bulmak için televizyon kanalını ve ünlü şarkıcıları kullanmasını konu alıyordu. "Reunion", ise Liz Lemon'ın lise arkadaşlarıyla buluşması üzerineydi. Benim ödülü alacağını düşündüğüm bölüm ise, aynı zamanda En İyi Kurgu Ödülü'nü alan, En İyi Görüntü Yönetmenliği ve En İyi Yönetmen dallarında ise aday olan "Apollo, Apollo". Gerek flashbackleriyle, gerekse karakterlerin gözünden gözüken dünyalar ile yaratıcılık harikası bir bölümdü. Yerinde espriler ve karakterlerin tüm özelliklerini kullanan bir zekaya sahipti. Bir diğer ihtimal ise bu 4 bölüm arasında En İyi Yönetmen dalında da aday olan diğeri, "Reunion". "30 Rock" ödülü alırsa, geçen yıl Tina Fey'in aldığı En İyi Yazar ödülünden sonra bu daldaki ikinci ödülü olacak. "Flight of the Conchords"un da bu daldaki ikinci adaylığı olduğunu belirtmek gerek, yazıktır.

En İyi Yazar - Drama:
Lost - 'The Incident' - Carlton Cuse (0/2) & Damon Lindelof (0/3)
Mad Men - 'A Night to Remember' - Robin Veith (0/1) & Matthew Weiner (1/4)
Mad Men - 'The Jet Set' - Matthew Weiner (1/4)
Mad Men - 'Meditations in An Emergency' - Kater Gordon (0/1) & Matthew Weiner (1/4)
Mad Men - 'Six Month Leave' - André Jacquemetton (0/0) & Maria Jacquemetton (0/0) & Matthew Weiner (1/4)

Drama kategorisinde ise "Mad Men"in ödülü %80 garanti olduğu gibi Matthew Weiner'ınki de öyle. Çünkü kendisi, dizinin dört bölümünün tümünün yazarı/yazarları arasında. Geçtiğimiz yıl iki ayrı bölümü ile bu dalda aday olan dizi, pilot bölümü "Smoke Gets in Your Eyes" ile kendisine bir Emmy kazandırmış. Henüz dizinin ilk sezonunu seyretmekte olduğumdan, bölümler ile ilgili detaylı yorum yapamıyorum. Fakat "The Jet Set", hem En İyi Yönetmen dalında da aday oluşuyla avantajlı, hem de dizinin bunlar dışında üç ödüle daha aday gösterilmesini sağlamış. (En İyi Sanat Yönetimi, En İyi Görüntü Yönetmenliği, En İyi Makyaj) Diğer bildiğim şey ise bundan önce 4 kez bu dalda aday olmuş ve ödülü kazanamamış olan "Lost"un, beyin sulandırıcı 5. sezonuyla da, hatta çok başarılı sezon finali "The Incident"la bile ödül falan alamayacağı. Kısacası komedi kategorisinde olduğu gibi dramada da ödül geçtiğimiz yıl kazanan diziye gidecek gibi duruyor.

En İyi Senaryo - Minidizi/TV Filmi:
Generation Kill - David Simon (1/3) & Ed Burns (0/1)
Grey Gardens - Michael Sucsy (0/0) & Patricia Rozema (0/0)
Into the Storm - Hugh Whitemore (1/4)
Little Dorrit - Andrew Davies (1/3)
Taking Chance - Michael R. Strobl (0/0) & Ross Katz (0/0)

Sanatsal ve teknik ödüller kazananları arasında öne çıkan tüm isimleri görüyoruz listede. "Little Dorrit", bence, hem bir Charles Dickens uyarlaması olması nedeniyle, hem de uyarlamayı yapan kişinin 4 BAFTA TV Ödülü sahibi, "Bridget Jones" serisi gibi birçok İngiliz sinema yapımının senaristi olan Andrew Davies olması sebebiyle ödülü kapacak yapım gibi duruyor. Ayrıca aday listesinde "Taking Chance" senaristlerinden Strobl'un adının "Lt.Col.Michael R. Strobl, USMC / Ret." şeklinde yazılmasına güldüm. Emekli albaymış kendisi tamam da, bu kadar karizmaya gerek yok, Emmy bu.

Emmy 2009: En İyi Orijinal Şarkı Adayları

Televizyon dünyanın en büyük eğlence aracı olduğuna göre, şarkısız televizyon proramları olması da düşünülemez tabii ki. Emmy Ödülleri'nin en önemli kategorilerinden biri de En İyi Orijinal Şarkı kategorisi. Akademi, Oscarlar'da göremeyeceğimiz her şeyi yapıyor. Bu yüzden de çok eğlenceli. Emmy'ler Disney Channel'ın şarkılarına aşık değil, sevimli ve duygusal melodileri taçlandırmıyor. Tam tersine olabildiğince yaramazlar.

Şunu demek istiyorum, 2007'de ödülü kazanan isim "Saturday Night Live"da insanları altına işeten Justin Timberlake'in "Dick in a Box"ı, 2008'in kazananı ise "Jimmy Kimmel Live!" şovunda Sarah Silverman'ın Matt Damon ile gülmekten öldürdüğü "I'm F**king Matt Damon".

En İyi Orijinal Şarkı:
2008 ESPYS - "I Love Sports"
81th Annual Academy Awards - "Hugh Jackman Opening Number"
A Colbert Christmas: The Greatest Gift of All - "Much Worse Things"
A Muppets Christmas: Letters to Santa - "I Wish I Could Be Santa Claus"
Flight of the Conchords - 'Unnatural Love' - "Carol Brown"
Saturday Night Live - 'Host: Justin Timberlake' - "Motherlover"

Geçtiğimiz gece En İyi Konuk Oyuncu ödülünü kazanan Justin Timberlake, iki şarkısı ile aday ödüle. İlki kesinlikle ödülü alacağına inandığım "Motherlover", ikincisi ise ESPY (Excellence in Sports Performance Yearly) Ödülleri'nde sunuculuk yaptığındaki açılış şarkısı "I Love Sports". Oscar Töreni sunucusu Hugh Jackman için yazılan açılış şarkısı da adaylardan. "Flight of the Conchords"un "Unnatural Love" bölümündeki "Carol Brown" eski sevgililere yazılmış güzel, esprili ve eğlenceli bir şarkı. Diğer iki aday ise Christmas temalı sevgi yumağı parçalar.

"I Wish I Could Be Santa Claus" haricindeki tüm şarkıları dinledim. Hatta Hugh Jackman'ı canlı olarak seyrettim bilindiği üzere. Fakat ödülü alacağına kesin gözüyle baktığım aday kesinlikle Justin Timberlake'in "Motherlover"ı. İki senedir 'nasty'likte sınır tanımayan Akademi, bu sene de çağımıza ayak uydurmaktan vazgeçmezse, bu şarkıyı seçecektir. Hani bir ihtimal, Oscar Töreni'ne bir ödül daha vermek isteyebilir ya da geçen yıl 2'si bu kategoride 4 adaylıkla eli boş dönen "Flight of the Conchords"un gönlünü almak isteyebilirler.

"Motherlover", anlayabileceğiniz üzere aslında "Motherf**ker" demek isteyen bir şarkı. Anneler Günü zamanlarında "Saturday Night Live"ı sunan Justin Timberlake'in iki yıl önceki "Dick in a Box"tan sonraki ikinci şaheseri. Timberlake'e şarkıda Andy Samberg eşlik ediyor. Şarkının anlattığı şey Anneler Günü'nde annelerine hediye almayı unutmuş iki arkadaşın, birbirilerinin annelerine o gece vermek istedikleri hediye ile ilgili. Evet, anaya küfretmenin ölüm sebebi olduğu ülkemde hazmedilemeyecek bir şarkı. Ama dinlerseniz ve sözlerini okursanız anlayacaksınız ki, ödülü almalı.


'Cause every Mother's Day needs a mother's night
If doing it is wrong, I don't wanna be right
I'm callin' on you, 'cause I can't do it myself
To me you're like a brother, so be my motherlover

13 Eylül 2009

Emmy 2009: En İyi Yönetmen Adayları

Söz konusu filmler değil diziler olduğunda, En İyi Yönetmen kategorisinde işler biraz karışabiliyor. Çünkü bildiğiniz gibi dizilerin hemen hemen her bölümü başka bir ismin elinden çıkıyor. Dizi yönetmenlerinin de bu durumda, hem kendi tarzlarını ve kendilerini dizinin genel havasına uyacak şekilde bölümde belli etmeleri, hem de bunu dizinin genel havasını değiştirmeden ve sınırlarını aşmadan becerebilmeleri gerekiyor. Minidizi/tv filmi kategorisinde verilen En İyi Yönetmen ödülü söz konusu olduğunda ise daha çok Oscar yarışından alışık olduğumuz tarzda, tahmin edilebilir şekilde gelişiyor olaylar. Bu yılın adayları şöyle:

En İyi Yönetmen – Komedi:

Jeff Blitz – The Office – “Stress Relief” (0/0)

James Bobin – Flight of the Conchords – “Tough Brets” (0/3)

Julian Farino – Entourage – “Tree Trippers” (0/2)

Todd Holland – 30 Rock – “Generalissimo” (3/7)

Beth McCarthy – 30 Rock – “Reunion” (0/5)

Millicent Shelton – 30 Rock – “Apollo, Apollo” (0/0)

Komedi dizisi kategorisinde "30 Rock" 3 ayrı yönetmenin elinden çıkma 3 ayrı bölümüyle öne çıkıyor. Geçtiğimiz yıl bu dizilerin yanı sıra "Pushing Daisies"in aday olduğu ve ödülü kazandığı bir yıldı. Listedeki 4 dizinin hepsi daha önce 1'den fazla aday olmuş olmasına rağmen, hiçbiri ödülü henüz kazanamamış. Diğer yandan, son 5 yıldır bu ödülü yeni dizilerin 'pilot' bölümlerini yöneten yönetmenler almış. Bu yılsa, adaylar arasında yeni bir dizi bulunmuyor. Dolayısıyla gözler ister istemez 2 yıldır En İyi Komedi Dizisi seçilen "30 Rock"a kayıyor.

"30 Rock"ın geçtiğimiz yıl tüm ana kategorilerde ödülleri silip süpürmesine rağmen bu ödülü alamamış olması büyük bir avantaj. Fakat 3 ayrı bölüm ile listede yer alması, oyların bölünmesine neden olabilir. Dizi ile aday olan 3 yönetmenden ikisi kategorideki diğer 4 rakibine göre öne çıkıyor. "Reunion" bölümünün yönetmeni Beth McCarthy, dizinin toplam 6 bölümünü yönetmiş. Daha önce "Satuday Night Live" ile gelen 5 Emmy adaylığı mevcut. İkinci ve en önemli aday ise "Genaralissimo" bölümünü yöneten Todd Holland. "Malcolm in the Middle" dizisinin yaratıcılarından olan Holland, o dizideki yönetmenlik başarıları ile 2 Emmy sahibi olmuş. Toplamda 7 adaylığı ve 3 ödülü olan yönetmenin "30 Rock" ile ilk biraraya gelişi olan "Genaralissimo" bölümü, gerçekten dizinin genel havasıyla uyumlu olduğu kadar 'farklı' olduğunu belli eden bir bölümüydü.

Bugüne dek bu kategoride 5 kez aday olmuş "Entourage" eli hep boş dönmüş. Bir başka not olaraksa "Flight of the Conchords" ile aday olan James Bobin'in bu yıl aynı zamanda En İyi Senaryo ve En İyi Şarkı kategorilerinde de aday olduğunu belirtmek gerek.


En İyi Yönetmen – Drama:

Phil AbrahamMad Men – “The Jet Set” (0/1)

Bill D’EliaBoston Legal – “Made in China/Last Call” (0/3)

Rod HolcombER – “An in the End” (0/3)

Todd A. KesslerDamages – “Trust Me” (0/0)

Michael RymerBattlestar Galactica – “Daybreak Part 2” (0/0)

Komedi dizilerinde olduğu gibi, drama dizilerinde de yeni bir dizi yok adaylar arasında. Hepsi 15 yıllık yayın hayatında 13. kez bu ödüle aday olan ve bir kez kazanan "ER" kadar çok olmasa da tüm diziler daha önce aday gösterilmiş ve kazanamamış. Kazanan konusunda tahminlerim ise iki diziyi işaret ediyor. Bu yıl yayın hayatına veda eden "Battlestar Galactica"nın final bölümlerinden "Daybreak Part 2" ile aday olan Michael Rymer ve geçtiğimiz yıl gibi bu yıl da "Mad Men" ile ("The Jet Set" bölümü ile) aday olan Phil Abraham. Sanatsal dallarda "Pushing Daisies"e 3 ödülle veda eden Akademi, "Battlestar Galactica"ya vedası için de dizinin toplam 23 bölümünü yönetmiş olan Rymer'ı seçebilir. Diğer yandan geçen yılki başarısına rağmen bu ödülü alamayan "Mad Men" de iyi bir seçenek olabilir.


En İyi Yönetmen – Miniseri/TV Filmi:

Ross KatzTaking Chance (0/0)

Philip MartinWallander: One Step Behind (1/1)

Thaddeus O’SullivanInto the Storm (0/0)

Michael SucsyGrey Gardens (0/0)

Dearbhla WalshLittle Dorrit (0/0)

Susanna WhiteGeneration Kill (0/1)

Sanatsal ve teknik dallarda minidizilerden "Little Dorrit"in, televizyon filmlerinden ise "Grey Gardens"ın öne çıktığı malum. En İyi Yönetmen Ödülü, büyük ihtimalle kendi dallarında da 'En İyi' seçilecek olan bu iki yapımdan birine gidecek muhtemelen. Biraz Amerikan milliyetçiliği yapacak olursak, "Grey Gardens"ın yönetmeni Michael Sucsy'nin İngiliz yapımı "Little Dorrit"in yönetmeni Dearbhla Walsh'a göre biraz daha şanslı olduğunu söyleyebiliriz.